10 daagse motorreis via Hirtshals 2025

 

 

routekaart Noorwegenreis
Deze rondreis heeft start en finish vanuit het Skaga Hotel te Hirtshals. Hierdoor kunt u uw motor op de aanhanger of in een bus meenemen naar het startpunt en van daaruit de motorreis naar Noorwegen ondernemen.
Omdat de prijzen van de heenreis voor auto's enorm schommelen, is de reissom alleen af te geven wanneer u de vertrekdatum weet.
Via Asgardstrand aan het Oslofjord, door het lieflijke Eggedal, gevolgd door bergen, bossen en wilde rivieren tot in het Hallingdal. Daarna over een hoogvlakte (elanden) en door een ruig hooggebergte naar Otta. Dwars over naar Andalsnes, het noordelijkste punt van uw reis en tevens start van de rit over de Trolstigen, onderdeel van de Adelaarsweg via Geiranger.
Na de betoverende Sognefjell en langs gletsjers komen de eerste fjorden in beeld. Staafkerkjes, watervallen en stroomversnellingen ontbreken uiteraard ook niet op deze rondreis.
Op de van dag tot dag beschrijving vindt u uitgebreidere informatie.

Reissom 2025 (mits u boekt in 2024)

Op basis van tweepersoons kamer/buitenhut

alleen ontbijt inclusief 9 diners en Fjordlounge
motorrijder € 1.435,= € 1.750,=
passagier € 1.335,= € 1.650,=
toeslag 1-pers. kamer € 315,= € 315,=
autorijder op aanvraag op aanvraag

In de reissom inbegrepen

 • overtocht Hirtshals - Larvik
 • overtocht Kristiansand - Hirtshals
 • lounge plaats en drankjes aan boord van de Fjordline
 • 9 x overnachting in hotel in 2-persoons kamer met douche/wc
 • 9 x ontbijt buffet
 • 8 x twee of drie gangen diner of buffet
 • GPS routes
 • GGTO garantiefonds
 • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

 • Binnenlandse ferry’s
 • tol op wegen, bruggen en tunnels

Reisschema van dag tot dag

Skaga Hotel

dag 1

De reis start 's met een overnachting in het Montra Skaga Hotel vlak bij de haven van het Deense Hirtshals. Wanneer u uw motor per bus of aanhanger vervoert, overlegt u bij de receptie waar u de auto of bus die week mag parkeren. Het 2 gangen diner is inclusief. Het parkeertarief en de drankjes betaalt u ter plaatse.

dag 2

De Colorline vertrekt pas om 12.15 uur naar het Noorse Larvik (aankomst 15.30). Een korte rit van 55 km over binnenwegen brengt u naar het Grand Hotel in Åsgårdstrand aan het Oslofjord.

 

Luxe hotel op 9 daagse reis
Het mooie Eggedal

dag 3

Direct buiten de stad toert u over smalle stille binnenwegen door een heuvelachtig landbouwgebied. Kleurrijke houten huisjes en boerderijen passeren de revue. Bossen en open land wisselen elkaar af. Bij het Eikeren meer (km70) kunt u uw eerste stop maken en even rond de oude gebouwen lopen en en terrasje pakken. Langs het meer gaan de heuvels over in bergen. De reis gaat verder over binnenwegen door de bergen, langs rivieren en meren en door bossen. Het mooie Eggedal en de bosrijke doorsteek via Tunnhovd werken zeer ontspannend.

Einddoel is het Thon Hotel in Ål.

dag 4

Via Gol gaat u de hoogvlakte op, waar borden waarschuwen voor de elanden die kunnen oversteken. Oneindige bossen omzomen de weg. In Fagernes kunt u het grote openluchtmuseum bezoeken.

Langs het Slidrefjord, dat gewoon een enorm meer is, steekt u middels de Dalsvegen over naar de ruige hoogvlakte met Skioord Beito en de Sjodal rivier met twee enorme stuwmeren. In de afdaling siert het lichtgroene rendiermos de bodem van de naaldbossen.  Het dubbele kerkje van Heidal is zeker een (foto)stop waard.

Overnachten doet u in het gemoderniseerde Thon Otta Hotel.

De kerkjes in Heidal
De beruchte Trostigen

dag 5

Vanuit Otta gaat het via de E6 naar Dombas. Dat wil zeggen, u ziet de E6, maar rijdt op de berghelling over smalle wegen met prachtig uitzicht. Hier geen flitspalen en trajectcontroles, maar hooguit een tractor en hooiwagen. In Dombas stopt u vast even in het drukke maar gezellige centrum, voordat u de E136 opdraait. Dit is gewoon een tweebaansweg naar Andalsnes. Uiteraard sturen wij u ook daar deels over geasfalteerde binnenwegen, maar verderop, hoog in de bergen, liggen spoorbaan, rivier en hoofdweg naast elkaar omdat elders geen doorgang te vinden is.

De afslag naar de Trolstigen is de start van de "Adelaarsweg" of "Kongs vegen". De beklimming van de Trolstigen wordt sinds 100 jaar bejubeld vanwege de steile helling waarin deze weg is aangelegd. De waterval en het tweede deel met uitzicht de diepte in vergt enige overwinning voor mensen met hoogtevrees. De rest van de route over de ijsvlakte, langs het bezienswaardige Gubrandsjuvet , over het Norddalsfjord naar Geiranger is absoluut mooi. Toch vinden wij het gedeelte van Geiranger naar Grotli het toppunt van genot als motorroute. Mooie weg, fijne bochten en een geweldig mooie omgeving maken dit een toproute, als er tenminste niet te veel campers rijden.

Het Grotli Høyfjellshotell ligt middenin een kille rotsachtig omgeving. De knusse authentieke Noorse sfeer geeft dit hotel een extra dimensie van welbehagen.

dag 6

Een snelle rit over weg 15 richting Lom wordt onderbroken door een stop bij de stroomversnelling naast de Dønfoss Camping. Hier kunt u de auto parkeren en te voet tot direct aan het woeste water komen.  Prachtige foto's maken en even tot bezinning komen bij dit natuurgeweld is bijna vanzelfsprekend.

In Het toeristenoord Lom staat een grote staafkerk en kunt u in het centrum een tankstop inlassen voor mens en motor. Leuke winkeltjes nodigen uit om even een rondje door de hoofdstraat te maken. Dan verder over de machtige Sognefjell, een geweldig mooie hoogvlakte met ijsmeren, gletsjers en prachtige vergezichten.

Na een heerlijke afdaling zoekt u de rust op op weg naar een van de oudste (en mooiste) staafkerkje van Noorwegen.  Met een klein veerpontje steekt u het Lustrafjord over en volgt u de route naar het toeristische Sogndal.  Van daaruit gaat het over een oude weg naar een doorsteek door de bergen die 50 jaar geleden nog niet mogelijk was.

Laatste stop is uiteraard bij de Bøyabreen, één van de gletsjers die afdalen vanaf het grootste ijsmassief van het Europese vasteland. Nog 20 km scheiden u van het 4 sterren Thon Hotel aan de rotonde.

Noorwegen Aurlandfjord, nu ook via de Eemshaven
Veerpont over het fjord

Dag 7

De start via een smalle weg langs het meer staat in sterk contrast met de ruige bergweg verderop. Heerlijk toeren door onherbergzaam land tot op de Gaularfjellet. Even stoppen om neer te kijken op de serpentines die voor u liggen in de afdaling naar het Sognefjord. Een rit langs het fjord met halfweg een veerpont wordt ingeruild voor een bergpas met giga uitzicht.

Verderop komt u op een helaas wat drukkere route naar Voss met op het eind de Tvindefossen, een dubbele waterval waar je zelf een stukje tegenop kunt klauteren. Verderop passert u nog een een waterval, voordat u de Espelandroute opdraait. Deze bosrijke rit eindigt met een geweldig mooie afdaling naar het Ulvikfjord. Twee tunnels met een rotonde in de berg en daartussen een enorme hangbrug vormen het slotstuk van deze dag. Het Vøringfoss Hotel ziet u a van verre aan het fjord liggen, als er niet toevallig een cruiseschip ligt aangemeerd.

Dag 8

Om te voorkomen dat u de ochtend start met een koele rit in de schaduw langs het fjord, wordt een omweg gemaakt via een veerpont naar de westoever. Het hooggelegen Hardangervidda met zijn 900 meter steile rotswand belemmert de zon aan de oostkant tot na het middaguur. Bijkomstigheid is dat deze route veel rustiger is qua verkeer.

Bij Odda pakt u de hoofdroute weer op, zodat de Latefoss waterval niet gemist wordt. Deze brede waterval vernevelt haar water over de weg heen. Verderop neemt u de zomerroute i.p.v. de tunnel naar Røldal, zodat u ziet hoe Noorwegen er 40 jaar geleden nog bijna overal uitzag. Langs de zuidrand van de Hardangervidda en via het mooie Setesdal bereikt u uw laatste hotel in Noorwegen. Het Solvgarden Hotel herbergt ook een zilversmid met eigen winkel, zodat u eventueel nog een Noors sieraad kunt scoren voor het thuisfront.

Latefossen
Kraanvogels

Dag 9

De laatste reisdag in Noorwegen is met 138 km vrij kort, omdat u op tijd in de haven van Kristiansand moet zijn. U vervolgt het Setesdal zuidwaarts langs het zeer langgerekte Byglandsfjord, dat zoals zo vaak gewoon een meer is. en geen directe verbinding heeft met de zee. Weg 9 blijft u volgen tot het einde, waar hij op de E18 stuit in Kristiansand. Een paarhonderd meter verder staat u al voorgesorteerd in de haven.

De Fjordline vertrekt om 14.30 uur. Zorg ervoor dat u uiterlijk 13.30 uur aanwezig bent. Eenmaal aan boord kunt u de fjordlounge opzoeken waar een plaats voor u is gereserveerd. Drankjes  zijn inclusief.

Tegen half zeven gaat u van boord. Uw Montra Skaga Hotel ligt 2 km vanaf de haven, vlak langs de E39

Dag 10

Thuisreis