10 of 12 daagse hotelreis zuid Noorwegen

routekaart Noorwegenreis

Deze nieuwe motorreis is een aaneenrijging van bijzondere pareltjes in zuid Noorwegen. Met de aanloop via Kiel-Göteborg en een rit naar het Oslofjord arriveert u in het Fjordhotel te Asgardstrand. Na de overnachting in Hirtshals (Denemarken) kunt u de reis beëindigen (10-daagse) of tot in Duitsland voortzetten (12-daagse)

De Vrangfoss sluizen zijn fotogeniek, en de weg langs het Telemarkkanaal een genot om te rijden. Via de zuid-oosthoek van de Hardangervidda  en oude weg langs de E16 ziet u twee volledig verschillende gezichten van Noorwegen.

De Aurlandroute met Stegastein is toeristisch, maar de weg die u na Voss opdraait wordt niet vaak door toeristen gevonden. Te voet kunt u achter de Steindals waterval langs lopen en op weg naar Stavanger voelt u zich soms alleen op de wereld. Oud Stavanger is veel stiller, maar net zo mooi als de oude havenwijk van Oslo.

De "Highlands" van Noorwegen zijn uniek in Scandinavië en een volledige dagtocht waard. Via de mooie zuidkust en de dagboot naar Hirtshals bereikt u uw eerste overnachting in Denemarken. U kunt hierna de reis afbreken en rechtstreeks naar huis rijden, maar ook kunt u twee dagen blijven toeren door Denemarken en Noord Duitsland, zodat u vanuit Zeven (halfweg Hamburg - Bremen)  de thuisreis begint.

Reissom 10 en 12-daagse 2025

op basis van 2-persoons kamer en hut

alleen ontbijt inclusief 8 diners
motorrijder 12-daagse € 1.715,= € 1.995,=
autorijder 12-daagse € 1.885,= € 2.165,=
passagier 12-daagse € 1.515,= € 1.795,=
toeslag 1-persoons kamer/hut 12-daagse € 420,= € 420,=
motorrijder 10-daagse € 1.565,= € 1.845,=
autorijder 10-daagse € 1.735,= € 2.015,=
passagier 10-daagse € 1.365,= € 1.645,=
toeslag 1-pers. kamer/hut 10-daagse € 350,= € 350,=
* zijspan of aanhanger op aanvraag

In de reissom inbegrepen

  • 1 x 2-persoons buitenhut met douche/wc
  • 8 of 10 x 2-persoons kamer met douche/wc
  • 9 of 11 x ontbijt buffet
  • 8 x drie gangen diner of buffet (indien geboekt)
  • GPS routes
  • premie GGTO garantiefonds
  • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

  • Binnenlandse ferry’s
  • tol op wegen, bruggen en tunnels (motoren vrij)
  • diner in Laerdal (N) Christiansfeld (DK) en Zeven (Dld)

Reisschema van dag tot dag

dag 1

U vaart met de Stena Line om 17.45 uur vanuit Kiel. Een uitgebreid Scandinavisch buffet inclusief wijn, bier, water of sapjes geniet u terwijl de boot op weg gaat naar Göteborg. Met de winkels, een theater en diverse bars is er voldoende afleiding om de avond goed door te brengen. Slapen doet u in een tweepersoons buitenhut met douche/wc.

Tjorn en Orust

dag 2

Vanuit de haven in Göteborg rijdt u op de snelste manier de drukte van de stad uit. Via een gratis veerpont over een kanaal en een rit door de heuvels bereikt u de eilanden Tjörn en Orust. Over dammen en hoge bruggen heeft u zicht op zee, baaien en dorpjes vol rode houten huisjes en bootshuizen. Over rustige binnenwegen en een stop bij het historische Frederikstad eindigt de rit in de haven van Moss. Met de veerpont over het Oslofjord en dan nog enkele kilometers naar uw Fjordhotel.

dag 3

Een smalle asfaltweg slingert door de landerijen en bossen in het dunbevolkte oosten van de Telemark. Na een rit door de stad Skien bent u al gauw in de ban van het Telemarkkanaal. De sluistrap van Vrangfoss nodigt uit om even langs te lopen en te fotograferen. Het schattige sluiswachtershokje verderop is ook heel bijzonder. Daarna volgt een rit over een mooie stille weg langs een oneindig lijkend meer, onderdeel van het Telemarkkanaal.

Bossen en bergen en een openluchtmuseum zijn onderdeel van de middag, tot u in het zeer comfortabele hotel in Morgedal arriveert. Het verwarmde hotelzwembad zal voor menigeen een fijne afsluiting zijn. Het diner is van uitstekende kwaliteit, evenals de rest van dit hotel.

7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven
rondreis Noorwegen

dag 4

Bergen, bossen en enorme meren vormen de voornaamste coulissen van de ochtend. Eerst vooral erg groen, later bij de skioorden langs de Hardangervidda meer open. Bij Rjukan adviseren wij een stop bij het Museum waar zwaar water en de WO2 een grote rol hebben gespeeld. Rjukan is een stadje waar praktisch nooit de zon schijnt, vanwege het smalle dal in Oost-west richting.

Na de oevers van het Tinnsjø begint een mooie rit de bergen in. De rivier links van u biedt soms zelfs picknickplaatsen op de stenen midden in het water. Hobby fotografen kunnen hier heel mooie plaatjes schieten. Verderop rijdt u over een hoogvlakte vol grote rotsblokken. Links kijkt u over het stuwmeer naar de Hardangervidda. Via de Fylkesvei nr. 40 volgt nog een tweede maar groenere hoogvlakte naar Skioord Geilo.

 

dag 5

Van Geilo via Hol naar Gol en dan het Hemsedal in, betekent een zeer ontspannen rit door mooie landschappen. Op de Gol hoogvlakte maken grote borden u attent op de elanden in dit gebied. Dus ogen open en het gas niet te ver open.  In het Hemsedal pakt u af en toe een parallelweg. De nieuwe uitgebouwde E16 richting Laerdal volgt u 15 km, om dan terug te keren via prachtige stukken oude weg, met zodat u kunt genieten van een beroemde staafkerk, een stroomversnelling direct langs de weg en een prachtig boeren landschap op een berghelling.

By Tyinkrysset gaat het hoog de bergen in. Na het meer van Tyin volgt een hooggelegen bergweg met een forse afdaling naar Ovre Ardal, waar de aluminiumfabriek de zuivere Noorse lucht verpest. Verderop langs het fjord bent u dat al weer snel vergeten omdat schitterende vergezichten over de fjorden uw aandacht opeisen.  In Laerdal, waar uw hotel staat, is een zalmmuseum en historisch centrum van meer dan 200 jaar oud.

 

Sorfjord tussen Odda en Ulvik[46544]
Noorwegen Aurlandfjord, nu ook via de Eemshaven

dag 6

Na uw ontbijt start u meteen met het mooiste deel van deze dag. Op minder dan 3 km van het hotel wijst een bruin bord met de tekst "Aurlandfjellet" u de weg. U kruist een wilde bergstroom, die verder naar boven wilde capriolen vertoont. De smalle asfaltweg stijgt tot boven de boomgrens en levert enorme bergpanorama's op.

Na de hoogvlakte kunt u vaag vermoeden hoe diep het dal voor u is. De Stegastein wordt 500 mtr vooraf al aangegeven. Neem gas terug en zoek een parkeerplaats. Het uitzicht over het Aurlandfjord is fenomenaal en mag u niet missen.  In Aurland is het wellicht tijd voor koffie. Het Bakeri & Kafe bied parkeerplaatsen en een terras aan het water.

Verder langs het fjord passeert u Flam, een volledig door toeristen onder de voet gelopen plaatsje. Via vele tunnels bereikt u Stalheim, waar het ommetje via het Hotel een must is. De afdaling langs de waterval is zeer fotogeniek en authentisch. De brede Tvindefossen is een waterval die zeer benaderbaar is. Op de P is een kiosk.

Na Voss sturen we u over een stille bergweg om tot rust te komen. Voor de 20 km. drukke en tunnelrijke E16 is helaas geen alternatief. Bij de Steindalsfossen kunt u te voet achter de waterval langs. Uw mooie oud-Noorse hotel ligt iets verder aan het fjord in Norheimsund.

dag 7

De dag start relaxed met een rit langs en de veerpont over het Hardangerfjord. De omweg van 42 km naar Odda langs het fjord is niet voor niks groen gemarkeerd op de Michelinkaart. Bij slecht weer kunt u ook de afkorting via de tunnel onder het bergmassief nemen.

Na Odda is een stop bij de Låtefoss een vanzelfsprekendheid. Google maar waarom. De rest van de dag over de Røldalsfjellet, de Gullingvegen en langs het Jøsenfjord is genieten van de puurheid van Noorwegen. Via een veerpont, een stuk Ryfylkevegen en een lange diepe zee-tunnel  parkeert u uw motor in de parkeergarage onder het Clarion Collection Bryggen Hotel in de historische havenstad.

Noorwegen motorreis via de Eemshaven
Maritim Hotel Flekkefjord

dag 8

De route op de kaart draait in vreemde kronkels op weg naar Flekkefjord. Wij hebben deze dag zo veel mogelijk mooie landschappen, smalle asfaltweggetjes en de bijzondere charme van de Noorse Highlands gecombineerd tot een heerlijke dagtocht. Verbaas u over al het moois dat in deze zuidwesthoek van Noorwegen te vinden is. Op het eindpunt kunt u en leuke rondwandeling maken via de twee bruggen nabij het hotel.

dag 9

Deze korte route langs de zuidkust van Noorwegen heeft nog steeds wat nieuws te bieden. Met name het laatste deel via de vissersdorpjes, de rode houten bootshuizen en de leuke doorkijkjes naar zee is een leuke afsluiting van dit Noorse avontuur.

De exacte route wordt nog afgestemd op de vertrektijd van de boot vanuit Kristiansand. Daar moet je niet te lang in de wachtrij staan, want de betonnen voorsorteerplaats heeft weinig te bieden.  Tijdens de bootoversteek naar Denemarken is een lunchbuffet inbegrepen van 14.30 tot 16.00 uur wanneer u inclusief diners boekt. Vanwege deze late lunch is het diner in het Skaga Hotel in Hirtshals niet inbegrepen.

pauze

dag 10 (bij de 10-daagse reis)

Ons aandeel van de reis zit er op. Rest u nog een lange terugreis door Denemarken en Duitsland naar huis.

dag 10 (bij de 12-daagse reis)

Deze dag door Denemarken ontdekt u de smalle wegen door het glooiende landschap. Bij Aalborg even dwars door de stad, zodat u wat kunt inslaan voor onderweg en niet via de drukke snelweg hoeft. Slapen doet u in een mooie Deense Kro direct buiten het pitoresque stadje Christiansfeld.

dag 11 (indien u de 12-daagse reis boekt)

Nog een stukje door Denemarken en dan via de landerijen in het Duitse Schleswig Holstein. De Elbe steekt u over met de veerpont van Glückstadt, hetgeen enig extra oponthoud kan geven.

Wij hebben een hotel voor u gereserveerd in Zeven, halfweg Hamburg - Bremen, niet ver van de Duitse autoweg. Met een score van 8,6 weet u dat alles hier prima in orde is.

2022-07-31
Hotel Paulsen in Zeven (Dld)

dag 12

Ons aandeel in uw reis zit er op. Rest u nog een vlotte thuisreis.