12 daagse Noorwegen cross over

11 daagse 2023

U ziet gletsjers, watervallen, stroomversnellingen en erg veel natuurschoon, maar ook oude seters, staafkerkjes, Runenstenen en andere cultuuritems. Lees hieronder de beschrijving van dag tot dag voor meer details.

Via gebergte en langs fjorden naar de Atlantic road

Op deze motorreis rijdt je 4 tot 5 uur per dag waardoor je tijd overhoudt voor fotostops, lunch, picknicks etcetera. De nachtboot van Stenaline van Kiel naar Göteborg is een mooie start van de vakantie omdat u  (bij half pension) de eerste avond meteen geniet van een uitgebreid Scandinavisch buffet, inclusief bier of wijn.

Veel variatie op deze reis, zoals de Zweedse scherenkust, het bosrijk heuvellandschap, enorme hoogvlaktes, ruig berglandschap, immense fjorden en uitzicht op de Atlantische oceaan. Soms rijdt u op hoofdwegen die te vergelijken zijn met onze provinciale wegen, dan weer op binnenweggetjes waar je op een uitwijkplaats moet gaan staan als er een tegenligger aan komt.

De reis is gewijzigd t.o.v. vorig jaar en de terugreis gaat nu via Kristiansand - Cuxhaven/Emden.

Reissom 2023

op basis van 2-persoons kamer en hut

vertrekdata 2023; mei en augustus alle oneven dagen. Juni en juli alle even dagen.

toeslag HN Lines tot € 50,= p.p. afhankelijk van reisdatum en hoe vol de boot al is.
motorrijder * halfpension € 1.950,=
autorijder """halfpension € 2.050=
passagier ** halfpension € 1.850
toeslag 1-pers. kamer/hut € 450,=
* zijspan of aanhanger op aanvraag
** kinderen op aanvraag
*** auto tot 1.95 hoog en 4.70 lang

In de reissom inbegrepen

  • 2 x overnachting aan boord in een 2-persoons buitenhut
  • 9 x overnachting in hotel in 2-persoons kamer met douche/wc
  • 11 x ontbijt buffet
  • 8 x drie gangen diner of buffet
  • GPS routes
  • GGTO garantiefonds
  • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

  • Binnenlandse ferry’s
  • tol op wegen, bruggen en tunnels
  • Diners in Molde en Sogndal

Reisschema van dag tot dag (foto's  en beschrijving nog in bewerking)
 

dag 1

De reis start 's avonds in de haven van Kiel. Op de Stenaline heeft u een tweepersoons buitenhut met douche/wc. Kort na het vertrek geniet u van een Scandinavisch buffet inclusief bier, wijn en frisdrank (mits met half pension geboekt is). In ieder geval kunt u gratis een dans en muziekshow in het theater bezoeken. Zo raakt u meteen in de vakantiesfeer.

Noorwegen reizen
motorreis Noorwegen

dag 2

Op tijd van boord in Zweeds Göteborg. U toert over hoge bruggen die de eilanden Tjörn en Orust verbinden. In Noorwegen bezoekt u gamla Fredrikstad, een oud houten stadscentrum met stadswallen uit de 15de eeuw. Van Moss naar Horten met de boot om uw hotel in Åsgårdstrand te bereiken.

dag 3

Vanaf het Oslofjord rijdt u eerst door landerijen en bossen. De heuvels worden hoger en vanaf  de E134 sturen wij u de Gaustavegen op. De lange beklimming eindig in de kale vlaktes rond de Gaustatoppen. Met 1881 meter de hoogste berg in de Telemark.

De afdaling naar Rjukan is spectaculair en de rit langs het Tinnsjø rustgevend. De rivier langs de weg in de Tessungdalen heeft glimmende rotsen waar u zelfs op kunt picknicken. Aan het eind op de kille Tinnsfjell stopt u wellicht allen voor een foto van het weidse panorama.

De hoogvlakte op weg naar skioord Geilo is groen. U slaapt in het Ustedalen Resort te Geilo

 

IMG_3852
motorreis Noorwegen begin juni

dag 4

Na een rustige aanloop via Gol en het Hemsedal klimt de weg omhoog de bergen in. Op de 51 via skioord Beitostolen en het Sjodalsmeer geniet u van een echte bergtocht.

Bij Randsverk even een terrasje pakken en in Heidal de mooie staafkerk bekijken. Op de Sjoa rivier is het zomers een drukte met rafters. Het laatste stuk naar Otta is een mooie boerenweg met enkele karakteristieke boerderijen.

Uw Thon Otta is een geriefelijk hotel in de stad.

dag 5

Veel kilometers (333) maar een beperkt aantal reis uren. De meeste wegen zijn doorgaande wegen waar u flink op kunt schieten.  De reis start met een rit over en langs het natuurpark Rondane. Eerst parallel aan de E6, dan over de mooie Rondevegen. In Folldal kunt u de zilvermijnen bezoeken.

Dombas is een druk kruispunt vol winkels, restaurants, een benzinepomp etc. Uitstekend voor een koffiepauze. Het volgende deel gaar voor motorrijders over hoog in de bergwand gelegen boerenweggetjes. Autorijders rijden deels een rustige bosweg en deels over de E6.

Lom is een goede plek voor de lunch. Bij de Donfoss camping kunt u tot op centimeters naast de stroomversnelling staan. Wild stromend water verveeld nooit.

De weg klimt verder omhoog door niemandsland. Uw hotel staat op de hoogvlakte.

 

 

 

Sognefjell
20220903_101109

dag 6

Vandaag een korte rit. Reden hiervoor is, dat er erg veel te zien is onderweg. Daar moet gewoon tijd voor zijn. Bij mooi weer kunt u starten met een rit de oude strynejefjellsvegen, met daarin circa 17 km onverharde weg door een erg mooi landschap. Bij de zomerskihelling bent u terug op het asfalt en begint u aan een schilderachtig weggetje bergaf, langs een rivier vol stroomversnellingen en kleine watervallen.

Via bovengenoemde route of rechtstreeks, rijdt u de Adelaarsweg op via Geiranger. Het uitzichtpunt Dalsnibba, de grappige "Knuten" , Geiranger met de cruiseschepen, uitzichtpunt Ornesvingen en de veerpont Eidsdal - Linge zijn allemaal mogelijke stopplaatsen op het eerste deel van deze route.

Na een pauze in Valldal gaat het verder met het Gubrandsjuvet en uiteraard de Trolstigen, die u als afdaling neemt. Wilt u meer details, dan kunt u gewoon even googelen.

Het laatste deel van deze dag is een fjordentour inclusief een veerpontje. Eindpunt Molde is een aardig stadje met meerdere winkels en restaurants, een openluchtmuseum en een imposant hotel. Dineren doet u op eigen rekening in het gezellige stadje.

dag 7

De bagage kan in het hotel blijven. U vandaag een rondrit over enkele eilanden direct aan de Atlantische Oceaan. Het eerste deel via binnenwegen met mooie uitzichten op kale bergtoppen. Via bruggen die de eilanden verbinden bereikt u Kristiansund, een drukke kustplaats vol rotondes. Kort daarna komt het hoofddoel van de dag, de Atlantic Road. Dit knap staaltje ingenieurswerk is een aaneenschakeling van bruggen en dammen langs de kust. Met name de brug met bocht op het hoogste punt is bekend van de foto's.

De weg terug naar Molde is een aaneenschakeling van leuke boeren weggetjes door wisselende landschappen.

20220904_101102
vikingreizen (50)

dag 8

Vlak bij het hotel gaat u aan boord voor een tocht naar het vasteland. Bergpassen, fjorden en landerijen wisselen elkaar steeds af. Na skei maakt u een stop bij de Boya gletsjer, waar u zelfs vanuit het restaurant de ijskap kunt zien en horen. Eindpunt is Sogndal, een gezellig provincieplaatsje vol restaurantjes en winkels. Vanaf het mooie fjordhotel even naar rechts en dan naar het water, brengt u op een mooi nieuw aangelegd pad langs het water.

Het diner is deze dag niet inclusief, maar tegenover het hotel is een uitstekend chinees restaurant.

dag 9

Vanuit Sogndal is het 35 km hoofdweg, een veerpont over het Sognefjord en 6 km. tunnel voordat u aan de prachtige Aurlandroute kunt beginnen. De smalle bochtige beklimming met links af en toe een glimp van een waterval brengt u naar een mooie hoogvlakte waar u enorm ver over de bergtoppen kunt kijken. De rit over de hoogvlakte is van absolute schoonheid en zeer fotogeniek.

In de afdaling wordt u onverwacht geconfronteerd met een nieuw schouwspel. Ver beneden u ligt het Aurlandsfjord, die zo mooi is, dat men het uitzichpunt "Stegastein" speciaal heeft aangepast zodat mensen van de cruiseschepen met de bus vanuit Flam hier een excursie naar toe kunnen maken.

Aurland is een leuk plaatsje voor een lunchstop. De bakkerij vlak voor de brug rechts heeft een mooi terras en heerlijke broodjes.  Verderop in Flam kan het erg druk zijn, wanneer er meerdere cruiseschepen liggen. De weg naar Voss kent enorm veel tunnels, weg waar geen alternatief voor is.

Bij de Tvindefossen of bij de Skjervsfossen kunt u even aan de wandel om een mooie foto te maken. U sluit de dag af met een fijne rit langs het Hardangerfjord. In Norheimsund staat uw hotel met eigen parking, terras aan het water en zeer gerieflijke hotelkamers.

 

rondreis Noorwegen
20220906_104317

dag 10

Een korte rit langs het fjord, een veerpont en nog een korte rit aan de overkant, brengen u bij een ruim 11 km lange tunnel onder het Folgefonna national park door. Bij Odda bent u terug in de bewoonde wereld.

De Latefossen is een zeer gewild foto object. Het water van de brede waterval stuift in grote nevels over de weg. Volgende bezienswaardigheid is de Roldalsfjellet, een oude bergweg die alleen in de zomer sneeuwvrij is. Via de zuidflank van de Hardangervidda bereikt u Haukeli, waar de Lappen een tentenkamp hebben opgeslagen om rendiergeweien, huiden en allerlei kleinere souveniers te verkopen.

U draait het mooie Setesdal in dat allerlei mooie natuurvariaties in zich herbergt. Uw laatste hotel in Rysstad staat aan deze weg.

dag 11

Een rit van slechts 138 km resteert nog. Bij het Byglandsfjord kunt u halverwege kiezen uit de normale doorgaande weg en de smallere weg aan de westkant van het meer. Via een stille provinciale weg bereikt u Kristiansand. U komt vlak bij de haven uit, dus last van de stadsdrukte heeft u niet.

Ga niet te vroeg het haventerrein op, want er zijn geen voorzieningen als u in de wachtrij staat voor de incheck. Na het inchecken zijn een kiosk en een toiletgebouw het enige waar u de tijd kunt doden.

Eenmaal aan boord bent u weer van alle gemakken voorzien. Het zonnedek is al open en van daaruit kunt u met een drankje in de hand het inchecken van de overige passagiers bekijken. In de avond geniet u een uitstekend Scandinavisch buffet en kunt u een show bekijken, shoppen of gewoon vroeg in de kooi kruipen.

8 daagse Noorwegen via de Eemshaven
20220902_100223

dag 12

Over deze laatste dag is niet veel te vertellen. Aan boord kunt u in alle rust ontbijten. Rond 09.00 uur wordt u verzocht de hut alvast te ontruimen en plaats te nemen in een lounche.

Tegen 10 uur gaat u van boord en rest nog de thuisreis.