13 daagse discovery

13 daagse discovery

Complete rondreis door zuid Noorwegen via Denemarken 

Tijdens deze rondreis maakt u kennis met de meeste bezienswaardigheden in zuid Noorwegen. Door de start via Denemarken komt ook de mooie havenstad Bergen aan bod. Verder zijn de fjorden die diep in het hooggebergte snijden een belangrijk onderdeel van deze reis. Op de rondritten wordt gebruik gemaakt van wegen die op vele rondreizen ontbreken. 

Stille wegen langs bergmeren en groene dalen die er alleen maar zijn om de lokale bevolking ruimte te geven. 

Uiteraard reist u over de Trolstigen en de Atlantic Road en door de natuurparken Rondane, Jotunheimen en Hardangervidda.

 

Reissom 2023

op basis van 2-persoons kamer en hut

toeslag HN Lines tot € 50,= p.p. afhankelijk van reisdatum en hoe vol de boot is.
motorrijder * met halfpension € 2.050,=
autorijder *** met halfpension € 2.150,=
passagier ** met halfpension € 1.950,=
toeslag 1-pers. kamer/hut € 495,=
* zijspan of aanhanger op aanvraag
** kinderen op aanvraag
*** auto tot 1.95 hoog en 4.70 lang

In de reissom inbegrepen

  • 2 x 2-persoons buitenhut met douche/wc
  • 10 x 2-persoons kamer met douche/wc
  • 12 x ontbijt buffet
  • 8 x drie gangen diner of buffet
  • GPS routes
  • 7,50 premie GGTO garantiefonds
  • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

  • Binnenlandse ferry’s
  • tol op wegen, bruggen en tunnels
  • diner in Bergen en Molde

Reisschema van dag tot dag

dag 1 

De reis start met de nachtboot om 20.00 uur van Hirtshals (Denemarken) naar Bergen (Noorwegen). U slaapt in een buitenhut, zoals standaard bij Vikingreizen.
Op dit moment kunnen wij geen maaltijden op de boot boeken, dus deze zijn voorlopig niet in de reissom inbegrepen.
fjordline Bergen
Bryggen in Bergen

dag 2

Gedurende de ochtend kunt u genieten van een mooie cruise tussen de eilanden voor Bergen. Tegen 13.00 uur legt de boot aan. Het is maar een paar kilometer naar uw hotel, dus die middag en avond heeft  u tijd om het oude havenkwartier met de mooie eeuwenoude pakhuizen te bezichtigen. Eten doet u op eigen kosten in de stad.

dag 3

U kunt wat later ontbijten en pas na spitsuur de drukke stad uitrijden. Via de E39 verlaat u  en pas na 50 km verlaat u deze hoofdweg. De resterende 80 km kunt u volop genieten van de mooie fjorden. Wij sturen u over smalle asfaltwegen door het binnenland.
De veerpont over het Sognefjord brengt u naar het Fjordhotel in Lavik, waar de Nederlandse Laurens en Trijnie u welkom zullen heten.
Noorwegen motorreis via de Eemshaven
top sfeerplaatje

dag 4

Vanuit Lavik volgt u 115 km lang het Sognefjord. Op het eerste deel ziet u het fjord niet, want u rijdt in een bos. Verderop komen steeds meer wegdelen met mooie vergezichten over het water en op de bergen aan de overzijde.

U verlaat het fjord en start me de beklimming van de Gaularfjellet. Via talloze bochten slingert de weg steeds hoger de bergen in. Op het hoogste punt is een parkeerplaats vanwaar u terug kunt blikken op de weg die u heeft gereden. Via een doorgang in de berg bereikt u de hoogvlakte vol kaal gebergte, en een woest stromende rivier langs de weg. Door een dal slingert de weg langs meren westwaarts naar de E39. Iets verderop scheiden de motorroute en de autoroute op weg naar het Thon Hotel in Skei.

dag 5

Vandaag geen smalle wegen, maar gewoon een ontspannen rit door het mooie landschap. Een veerpont over het Utfjorden en twee over bijna open oceaan zijn een leuke afwisseling. Hellesylt is een leuk pauzeplaatsje met waterval, kerkje en de boot naar Geiranger. De kuststreek in de tweede helft van de dag is bij de steden wat drukker, maar daartussen adembenemend mooi en rustig.

De laatste veerpont brengt u naar Molde. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor het imponerende Seilet Hotel. Deze laatste is het geworden, vanwege de prijs en het mooie uitzicht op het water.

U verblijft hier twee dagen. Molde is een leuk compact stadje met ca 28.000 inwoners. Het centrum is gezellig om uit eten te gaan of te shoppen. Een openluchtmuseum ligt op 5 minuten lopen van het hotel (berg op) en is gratis.

 

Noorwegen Aurlandfjord, nu ook via de Eemshaven
P1260408

dag 6

De eerste rondrit van deze reis (dus zonder bagage) is een rit over meerdere eilanden. De Atlantic Road is bekend om de gebogen brug en de dammen die over talloze eilandjes zijn gelegd, direct aan de oceaankust. Mooie fjorden, een oud kerkje en prachtige vergezichten maken de dag compleet.

Terug in Molde heeft u wellicht nog tijd over om de binnenstad te verkennen.

dag 7

Vanuit Molde rijdt u via een tunnel, brug en veerpont naar het vasteland. Wat er volgt, is de adelaarsweg, een van de mooiste routes van Noorwegen. U start met de beklimming van de Trolstigen, gevolgd door een rit over een ijzige hoogvlakte. Op de lange afdaling bezoekt u  de bijzondere Gubrandsjuvet, komt u langs aardbeienvelden. Na een veerpont vervolgt u de rit naar het Geirangerfjord. Vanaf een uitzichtplatform kunt u zien of er cruiseschepen in Geiranger liggen. Na Geiranger volgt een bijzonder mooie bergweg voor motorrijders.

Aan het eind van deze koningsweg gaat u links de weg 15 op naar Otta, dat 135 km verderop ligt. Dit traject is binnen anderhalf uur verorbert.

motorreis Noorwegen
op de Noorwegen rondreis vanuit de Eemshaven kom je ook over de Atlantic Road

dag 8

Vanuit het Thon Otta Hotel maakt u uw tweede rondrit. U rijdt een rondje om en over het nationale park Rondane. Eerst over een parallelweg langs de E6 naar Dombas, dan het Dovrfjell op tot Hjerkinn. Door de bergen naar Folldal, waar u de zilvermijnen kunt bezoeken.
De oostflank van de Rondane biedt enkele mooie doorkijkjes het park in. Op de Rondevegen rijdt u door de Rondane.
Via de route langs de E6 komt u terug in Otta.

dag 9

U start met een korte aanloop naar het leuke kerkje bij Heidal. Zeker een fotostop waard. Dan draait u de ruige Jotunheimen in. Een uitgestrekt natuurgebied met hoge bergen en toendra's. Via Skioord Beito naar Fagernes waar u voertuig en mens kunt voeden en een openluchtmuseum kunt bezoeken.

Verder over de groene Golfjellet, verblijfsgebied van vele elanden. Gol is een leuk stadje voor een laatste stop. Het resterende gedeelte van de route is hoofdweg. Uw hotelresort staat in Geilo.

rondreis Noorwegen
De Rondane

dag 10

Via de oostrand en zuidrand van de Hardangervidda rijdt u een mooie afwisselende dagtocht. Eerst een hoogvlakte vol zomerhuisjes, dan een afdaling langs een mooie onstuimige rivier. Na Rjukan het Vemorkmuseum met de spannende hangbrug,  gevolgd door een ontspannen rit via Rauland naar Haukeli, waar de Lappen hun tenten hebben opgezet om koopwaar aan de man (Toerist) te brengen.

Het mooie afwisselende Setesdal brengt u tot aan het hotel Solvgarden in Rysstad. Dit hotel is voor vele reizen het eerste of laatste hotel van de reis. Voor u hebben we nog een mooi ommetje in petto.

dag 11

Vanuit Rysstad draait u de Suleskardvegen op, een smalle bergroute vrij hoog gelegen in een desolaat landschap.  De kale rotsen in lage begroeiing en langs talloze bergmeren leveren prachtige fotomomenten op. Wie deze route niet mooi vindt, is in het verkeerde land op reis.

Jammer van een reis door niemandsland is echter, dat er geen terrasjes zijn. Het is dus zaak om vooraf bij de supermarkt in Rysstad enige proviand op te slaan voor onderweg. In de middag rijdt u langs de zuidkust met de vissersplaatsjes, jachthavens en ander moois. U slaapt in het Maritim Fjordhotel in Flekkefjord.

 

 

 

autoreis Noorwegen ook via de Eemshaven
laatste hotel van de Noordkaapreis

dag 12

Een korte rit langs de zuidkust met mooie vergezichten of doorkijkjes op zee. Rond 13.30 uur wordt u in de haven van Kristiansand verwacht. Zie uw ticket voor de exacte tijd. Kom niet te vroeg, want in de haven is niet veel te beleven.

 

dag 13

Nog voor de middag kunt u vanuit Cuxhaven of Emden uw thuisreis starten.

motorreis Noorwegen
motorreis Noorwegen Eemshaven