13 daagse discovery

13 daagse discovery

Complete rondreis door zuid Noorwegen via Denemarken en de Eemshaven

Tijdens deze rondreis maakt u kennis met de meeste bezienswaardigheden in zuid Noorwegen. Door de start via Denemarken komt ook de mooie havenstad Bergen aan bod. Verder zijn de fjorden die diep in het hooggebergte snijden een belangrijk onderdeel van deze reis. Op de rondritten wordt gebruik gemaakt van wegen die op vele rondreizen ontbreken. 

Stille wegen langs bergmeren en groene dalen die er alleen maar zijn om de lokale bevolking ruimte te geven. 

Uiteraard reist u over de Trolstigen en de Atlantic Road en door de natuurparken Rondane, Jotunheimen en Hardangervidda.

 

Reissom 2023

op basis van 2-persoons kamer en hut

motorrijder * met halfpension € 1.895,=
autorijder *** met halfpension € 1.950,=
passagier ** met halfpension € 1.750,=
toeslag 1-pers. kamer/hut € 495,=
* zijspan of aanhanger op aanvraag
** kinderen op aanvraag
*** auto tot 1.95 hoog en 4.70 lang

In de reissom inbegrepen

  • 2 x 2-persoons buitenhut met douche/wc
  • 10 x 2-persoons kamer met douche/wc
  • 12 x ontbijt buffet
  • 8 x drie gangen diner of buffet
  • GPS routes
  • 7,50 premie GGTO garantiefonds
  • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

  • Binnenlandse ferry’s
  • tol op wegen, bruggen en tunnels
  • ontbijt en diner heenreis, diner in Bergen en Molde

Reisschema van dag tot dag  Nog in bewerking

dag 1 

De reis start met de nachtboot om 20.00 uur van Hirtshals (Denemarken) naar Bergen (Noorwegen). U slaapt in een buitenhut, zoals standaard bij Vikingreizen.
Op dit moment kunnen wij geen maaltijden op de boot boeken, dus deze zijn voorlopig niet in de reissom inbegrepen.
Deze rondreis kan ook via de Eemshaven
Bryggen in Bergen

dag 2

Gedurende de ochtend kunt u genieten van een mooie cruise tussen de eilanden voor Bergen. Tegen 13.00 uur legt de boot aan. Het is maar een paar kilometer naar uw hotel, dus die middag en avond heeft  u tijd om het oude havenkwartier met de mooie eeuwenoude pakhuizen te bezichtigen. Eten doet u op eigen kosten in de stad.

dag 3

U kunt wat later ontbijten en pas na spitsuur de drukke stad uitrijden. Via de E39 verlaat u  en pas na 50 km verlaat u deze hoofdweg. De resterende 80 km kunt u volop genieten van de mooie fjorden. Wij sturen u over smalle asfaltwegen door het binnenland.
De veerpont over het Sognefjord brengt u naar het Fjordhotel in Lavik, waar de Nederlandse Laurens en Trijnie u welkom zullen heten.
Noorwegen motorreis via de Eemshaven
hoogste waterval Noorwegen

dag 4

Vanuit Lavik volgt u 115 km lang het Sognefjord. Op het eerste deel ziet u het fjord niet, want u rijdt in een bos. Verderop komen steeds meer wegdelen met mooie vergezichten over het water en op de bergen aan de overzijde.

U verlaat het fjord en start me de beklimming van de Gaularfjellet. Via talloze bochten slingert de weg steeds hoger de bergen in. Op het hoogste punt is een parkeerplaats vanwaar u terug kunt blikken op de weg die u heeft gereden. Via een doorgang in de berg bereikt u de hoogvlakte vol kaal gebergte, en een woest stromende rivier langs de weg.

dag 5

Vanaf het hotel klimt u via een bochtige weg naar de Espenlandroute en verder via Voss. De Tvinnefossen waterval en de oude eenrichtingsweg langs Stalheim zijn mooie attracties op weg naar Flam en Aurland. Vanuit Aurland gaat u over een toeristische route die vooral bekend is vanwege de uitkijkpost Stegastein. Maar ook de hoogvlakte zelf en de afdaling naar Lærdal zijn zeer de moeite waard. De woeste stroom langs de weg nodigt uit tot fotostops. Na de veerpont over het Sognefjord  passeert u het toeristische stadje Sogndal. Op de bergweg naar Skei maakt u nog een stop bij de gletsjer Boyabreen.

 

Noorwegen Aurlandfjord, nu ook via de Eemshaven
P1260408

dag 6

Vanaf het hotel sturen we u over een zeer smalle asfaltweg langs een bergmeer. Op de brede E39 via Førde en dan langs het mooie Dalsfjord. Daarna volgt een serie smalle asfaltwegen door prachtige landschappen.

Bij Vadheim daalt u af naar het Sognefjord welke u bijna 100 km landinwaarts volgt. Goed dat u geen fotorolletjes meer hoeft te kopen om al die mooie uitzichten te fotograferen.

Als afsluiter beklimt u de enorme Gaularfjellet, waar u op de top vanaf de parkeerplaats uw beklimming kunt overzien. Via een onbewoonde hoogvlakte met bergmeren komt u terug in uw hotel.

dag 7

In Skei noordwaarts over  een hoogte naar Byrkjelo, langs het Innvikfjord naar Stryn. Daar gaat u de hoge bergen in. In de beklimming nog even een extra uitstapje naar de Videfossen, een woeste bergstroom/waterval waar u van bovenaf op kunt kijken. De weg er naar toe is zeer de moeite waard en bevat tevens een mogelijke koffiestop.

Wat er volgt, is de adelaarsweg, een van de mooiste routes van Noorwegen. Een prachtige bergweg met veel bochten brengt u naar het Geirangerfjord. Via een hairpin beklimming en een uitzichtplatform vanwaar u de cruiseschepen goed ziet, bereikt u Eidsdal.  Na de veerpont komt u langs aardbei velden, u bezoekt de bijzondere Gubrandsjuvet en  beklimt een kaal gebergte met bovenop ijsmeren tot in de zomer.

De afdaling van de beruchte Trolstigen is een uitzonderlijke ervaring. Daarna volgt een rustige rit langs fjorden en een oversteek met een pont, een brug en een tunnel tot in Molde waar u slaapt in het Moldefjord Hotel.

Het hotel ligt in het centrum en aan de oever van het fjord. Het diner is vandaag niet inbegrepen. Eten kunt u in het restaurant onder het hotel of elders in de stad.

motorreis Noorwegen
op de Noorwegen rondreis vanuit de Eemshaven kom je ook over de Atlantic Road

dag 8

Vanuit Molde steekt u het eiland over naar de kust van de Atlantische oceaan. Daar volgt u een bijzondere route over de Atlantic Road, een mooi staaltje ingenieurs schap. Bruggen en dammen verbinden uit zee opstekende rotsformaties en eilandjes tot een route die twee eilanden verbindt. De "kromme brug" is een echt fotogeniek exemplaar, maar ook het gehele traject is mooi om te bekijken.
Ook de rest van de dagtocht via meerdere eilanden, verbonden door bruggen, tunnels en twee veerponten. De laatste 43 km op het vaste land gaat nog over een groene bergpas en langs een fjord. U overnacht in het Thon hotel in Surnadal.

dag 9

Vandaag een verbindingsroute naar Otta die je bijna saai kunt noemen. Uiteraard blijft de omgeving mooi, maar er zijn geen spectaculaire bezienswaardigheden op deze dagtocht. Liefhebbers kunnen bij het boeken van deze reis om een alternatieve offroad route vragen. De Resdalsveien en de Tverdalsveien zijn grintwegen die bij droog weer met iedere motor en uiteraard met de auto goed te berijden zijn al moet je in het voorjaar wel goed kunnen slalommen om de kuilen en gaten.

In het stadje Otta slaapt u in het Thon hotel.

rondreis Noorwegen
De Rondane

dag 10

Vanuit Otta rijdt u door en rond het Rondane natuurpark. De korte route geeft u tijd een middagje te winkelen en door Otta te dwalen. Wij liever langer rond toert, kan de extra zuidlus via de Espedalen rijden.

dag 11

Vanuit Otta weg 15 richting Lom. Dan zuidwaarts de bergen in over een uitgestrekte hoogvlakte langs de Jotunheimen. Via Beito en door het Hemsedal naar het Hallingdal. Uw Thon hotel staat in Ål.

autoreis Noorwegen ook via de Eemshaven
laatste hotel van de Noordkaapreis

dag 12

Via Skurdal, Numedal en Eggedal naar de Tinnfjell, uw laatste ruigte van deze reis. Langs het mooie Tinnsjø naar Kongsberg. Dan over de oude Koningsweg en langs het Eikerenmeer. Eindpunt is het Grandhotel in Åsgårdstrand, direct aan het Oslofjord.

dag 13

In Horten gaat u aan boord voor een 30 minuten overtocht over het Oslofjord. Over binnenwegen bereikt u Gamle Fredrikstad,  een centrum vol oude historische gebouwen, winkeltjes etc. Verderop over een brug de grens over naar Zweden.  Eerst wat binnenwegen parallel aan de E6, daarna via de eilanden Tjorn en Orust met zicht op de prachtige scherenkust met de ontelbare eilanden. In de namiddag inschepen op de Stenaline en aan boord genieten van een heerlijk Scandinavisch buffet.

 

motorreis Noorwegen
motorreis Noorwegen Eemshaven

dag 14

In Kiel gaat u van boord na een stevig ontbijt van het buffet.