15 of 16 daagse rondreis

Onze topreis uit 2023 nu klaar voor 2024

Met bijna 100 deelnemers en lovende kritieken mogen wij wel stellen dat de 15-daagse een succes was. Wij hebben Sogndal vervangen door het luxe Fjordhotel Leikanger zodat daar het diner op beide dagen in de reissom  kon worden opgenomen. Norheimsund is vervangen door het Vöringfossen Hotel te Eidfjord.

I.v.m. het wegvallen van de overtocht Emden - Kristiansand hebben we gekozen voor een aanloop via Denemarken en een terugreis naar keuze (Oslo of Göteborg)  naar Kiel in Duitsland.

U kunt kiezen voor een extra overnachting bij onze Nederlandse vrienden in Lavik. Een korte rit en een gratis veerpont brengen u naar de eilanden Sula en Ytre Sula, twee onontgonnen pareltjes in de monding van het Sognefjord. Een leuk dagje uit naar door toeristen nog niet ontdekt gebied, zonder al te veel kilometers.

 

Reissom 2024

motorrijder via Göteborg € 2.375=
passagier via Göteborg € 2.250,=
Toeslag 1 pers. kamer/hut via Göteborg of Oslo € 575,=
motorrijder via Oslo € 2.545,=
passagier via Oslo € 2.495,=
korting p.p. bij vertrek voor 01/06 of na 31/08 € 100,=
extra dag in Lavik € 120,= (éénpersoons toeslag € 20,=)
zijspan op aanvraag
kinderen op aanvraag

In de reissom inbegrepen

 • 2-pers. buitenhut met douche/wc Stena of Color Line
 • 12 x 2-pers. hotelkamer met douche/wc
 • 14 x ontbijt buffet
 • 11 x drie gangen diner of buffet
 • GPS routes
 • GGTO garantiefonds
 • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

 • Diner in Hirtshals,
 • 2 x Diner in Molde,
 • Binnenlandse ferry’s
 • tol op wegen bruggen en tunnels (voor motoren meestal gratis)

Reisschema van dag tot dag

Skaga Hotel

dag 1

De aanloop naar Hirtshals is lang en zal door de meeste reizigers in twee dagen worden gedaan. De reis start met een hotelovernachting in Hirtshals. Een late aankomst 's avonds is dus geen probleem.

dag 2

U vaart met de Fjordline om 10.00 uur de haven uit voor een rustige overtocht van bijna 4 uur. Om 13.55 let het schip aan en om 14.30 kunt u starten met de rit van 138 km door het Setesdal. Na 12 km bent u uit drukte van de stad en volgt u uw reis over de hoofdweg 9. Deze provinciale weg slingert door het groen, doorkruist af en toe een dorp en passeert regelmatig een meertje.

Vanaf Byglandsfjord volgt u 40 km  de oever van  het gelijknamige meer. Mooie vergezichten op de bergen aan overzijde. Daarna wordt het dal smaller en de weg volgt de rivier de Otra. Uw hotel ligt aan deze weg.

Solvgarden Rysstad
Latefossen

dag 3

Vanuit het hotel volgt u het mooie Setesdal, waar het landschap steeds veranderd, op weg naar de Hardangervidda. Bij Haukeli staat een Tipi, waar de Lappen hun handelswaar verkopen.

De oude zomerroute noord van Røldal geeft u een indruk van de Noorse binnenwegen rond 1975.  De Låtefossen is een dubbele waterval direct langs de weg. Het water zorgt voor een constante nevel over de straat. Aan de andere kant een wilde rivierstroom. Deze combinatie is zeker een fotostop waard.

Na Odda rijdt u tussen de appelboomgaarden langs het fjord met rechts steile wand van de Hardangervidda. Een rotonde midden in een bergtunnel is de laatste bijzonderheid voor u bij uw Fjordhotel in Eidfjord aankomt.

 

dag 4

Vandaag is een zeer gevarieerde dag. Na een rustige start langs het fjord en over de hangbrug rijdt u langs het Ulvikfjord. De beklimming naar de Espenlandroute biedt mooie vergezichten. Verderop passeert u de Skjerfossen, eerst van onderaf te zien en verderop (na een korte wandeling) van bovenaf.

In het centrum van Voss kunt u een pauze inlassen, voordat u de reis voortzet over stille binnenwegen waar geen horeca is. Even bijtanken voor u zich tegoed doet aan ruim 100 km. zeer smalle en bochtige trajecten door de bergen, langs fjorden en op het tweede deel geweldig mooie vergezichten.

Wie het rustig aan wil doen kan de autoroute volgen via de E16 en de E39 t/m de veerpont over het Sognefjord. Aan de overkant ziet u direct uw hotel staan. De Nederlandse eigenaren zullen u graag verwelkomen.

dag 5  (bij de 16-daagse reis)

Op tijd ontbijten en een ritje van 24 km plus een gratis veerpont overtocht met tussenstop naar Sula. Zo start u deze extra dag in Lavik. Sula en Ytre Sula zijn twee rotsachtige eilanden waar alleen een paar vissers en schapenhoeders wonen. Vanwege de langere oversteek per veerpont uur kwam er nauwelijks een toerist. Met het gratis maken van de veerpont hoopt men toeristen aan te trekken en de leefbaarheid op de eilanden te verbeteren.

Prachtige smalle weggetjes met mooie smalle doorgangen en heerlijke uitzichten op zee vormen een heerlijke uitdaging. Bij de lokale Spar in Solund op Sula kunt u iets voor uw lunch/picknick inslaan. Met een veerpontje (ook gratis) kan je naar Ytre Sula, waar verder niets te koop is.

Ytre Sula
klant 1

dag 5

U start met een lange rit langs de oevers van het Sognefjord. Eerst op de E39 en vanaf Vadheim over weg 55 naar Hella. Daar blijft u een zijtak van het fjord volgen tot het einde. De weg klimt dan via een mooie bochtige bergweg omhoog. De beklimming van de Aurlandfjellet is een heerlijke stuurweg voor de sportieve rijder.

Bovenaan op de pashoogte kan men terugkijken op het afgelegde traject. De weg over de kille ruige Gaularfjellet daalt eerst langzaam waardoor de beplanting hoger wordt, maar stijgt dan weer. Alleen mos en grassen en een enkele berk die niet hoger wordt dan een struik kan in dit klimaat overleven.

Bij het Viksdalswater rechts af stroomopwaarts over de mooie Holsavegen. Als toetje de stille kant van het Jølstrameer naar het Thon Hotel.

dag 6

Via de hoofdweg naar Sandane, dan een sluiproute richting veerpont.  Over de Panoramaweg langs het fjord en dan op weg 60 naar Stranda, waar u de pont neemt naar Liabygda. Langs het Storfjord en oversteken naar Tresfjord om daar de lange oversteek te maken naar Molde, een gezellige stad met een imposant hotel net buiten de drukte.

Seilet Molde
Atlantic Road 2

dag 7

De rondrit vanuit Molde heeft als attractie de Atlantic Road, met de beroemde kromme brug. Na deze ingenieus aangelegde route rijdt u langs de fjordoevers naar een historisch houten kerkje met schitteren interieur. Via de stad Kristiansund en enkele eilanden voert de route terug naar Molde.

dag 8

Vanuit Molde maakt u een ommetje om een fjord voordat u aankomt bij de berucht Trolstigen. Hoewel de weg enorm verbreed is en bussen elkaar kunnen passeren, blijft het traject vanaf de woeste waterval tot bovenop wel erg spectaculair.

Bovenop de hoogvlakte is het vaak behoorlijk koud, dus snel afdalen en stoppen bij het Gubrandsjuvet, een mooie speling van de natuur.  In Valldal bij het fjord misschien even een lunchpauze nemen, voordat u de pont naar Geiranger neemt.  U moet dan nog wel even over een bergpas en uiteraard stoppen bij de Ørnesvingen parkeerplaats, waar u een mooi uitzicht heeft op het Heirangerfjord en de 7 zusters (watervallen).

De toeristen struikelen over elkaar in Geiranger, dus snel door naar de prachtige weg die daarna volgt. Aan het eind is het nog een kattesprongetje naar uw gerieflijke Grotli Høyfjellhotell.

De beruchte Trostigen
motorreis Noorwegen begin juni

dag 9

Vandaag start met een zeer rustige rit over weg 15 naar Lom. Bij de Dønfoss camping sturen we u de parkeerplaats op. Hier kan je te voet tot de rand van de stroomversnelling komen en mooie foto's maken. Wild water is net als vuur, zeer biologerend.

Verderop in Lom staat een grote staafkerk langs de route. Iets verderop bij de rotonde is een goede koffiestop te maken en kam getankt worden. De volgende pomp is ruim 80 km verder.

In de aanloop door het dal vanuit Lom passeert u een paar mooie Seters. Daarna klimt de weg de bergen in tot op de Sognefjell, een hoogvlakte die met name in mei en juni zeer indrukwekkend is. Veertig jaar geleden was deze route nog een lastige zandweg. Nu helaas het domein van campers.

De afdaling naar Skjolden is erg mooi en biedt heerlijke panorama's. Bij Skjolden verlaat u de grote weg. De route naar het Urnes staafkerkje is erg smal maar ook erg mooi om te rijden. Na een bezoek aan het kerkje neemt u de kleine veerpont naar Solvorn. Daarna via het toeristische Sogndal langs het Sognefjord naar uw Fjordhotel in Leikanger.

dag 10

Vanuit Leikanger kunt u deboot nemen naar Flåm om het tandradbaantje te nemen naar Myrdal. Dezelfde weg terug wellicht te voet en met de boot weer terug naar uw hotel.

Wij liever op de motor zit, kan een rondrit maken van 185 km maken via de Aurlandsvegen en de Stegastein. Terug door de 24,5 km tunnel en langs het zalmmuseum in Laerdal en daarna met de pont over het Sognefjord en via Sogndal naar het hotel.

 

vikingreizen (107)
weg 13 Voss Granvik

dag 11

U gaat met de pont over het fjord, rijdt  een bergpas op met later in de afdaling een serie hairpins langs een waterval. Achter het Oppheimmeer langs en ov er de wonderschone afdaling langs het Stalheim Hotel. Via een tunnelserie naar het toeristische Flåm, waar cruiseschepen duizenden toeristen uitspuwen om het tandradbaantje naar Myrdal te beleven.

Na Aurland krijgt u een serie spaghettitunnels zonder weerga. Af en toe even buiten de berg kijken en dan weer de bochtige tunnel in. Uiteindelijk komt u in een desolaat berglandschap terecht dat 50 jaar geleden nog ontoegankelijk was. De bergmeren fungeren als enorme spiegels die het berglandschap aan de overzijde ook op de kop tonen.

Van Hol naar Geilo over de hoodweg om daar in te checken in het Ustedalen resort.

dag 12

Vanuit Geilo heerlijk sturen de hoogvlakte op, langs de talrijke skihotels en appartementen. Een vlotte hoofdroute zonder echt alternatief. Na 45 km rijdt u het Imingfjel op, waar u prachtige uitzichten heeft over het stuwmeer en de bergen daarachter. Bij Rjukan neemt u de bergroute langs de Gaustatoppen. Een mooie bergpas met een snelle afdaling. De E 134 op en een ommetje via Åmot komt uit bij het mooie Morgedal hotel.

Morgedal
Vrangsfoss sluzer

dag 13

Vanuit Morgedal maakt u een toeristische rit door de Telemark. Langgerekte meren zijn via rivieren en kanalen verbonden en vormen het in Noorwegen zeer bekende Telemarkkanaal.  Twee ruim 100 jaar oude boten zijn speciaal gebouwd om passagiers over dit kanaal en door de smalle sluizen te vervoeren. Wij laten u even stoppen bij de Vrangfossluizen, waar liefst vijf sluizen achter elkaar gebouwd zijn om 23 meter hoogteverschil te overbruggen. Elders op de route staan prachtige sluiswachter hokjes bij een sluis.

Verderop doorkruist u de stad Skien. Een route vol bochten door de bosrijke heuvels brengt u richting Oslofjord. Het laatste deel door de landerijen voordat u neerstrijkt in het Grand Hotel aan het fjord.

dag 14 via Göteborg

Enkele kilometers van het hotel verwijderd stapt u op de veerpont die u over het Oslofjord brengt. Daarna binnendoor naar Fredrikstad waar u een bezoekje kunt brengen aan de historische stad.

Via vlotte doorgaande binnenwegen vervolgt u de reis naar de Zweedse grens,  over enkele eilanden voor de kust, per gratis pontje over een kanaal naar Göteborg.

Tegen de avond aan boord van de Stenaline.

Start met Kiel - Göteborg
colorline

dag 14 via Oslo

Laat ontbijt en laat uitchecken uit het hotel is vandaag mogelijk. Een rit van 80 km langs de oevers van het Oslofjord en daarna 36 km over de drukke autoweg naar de aanlegsteiger van de Color Line vergt circa 2 uur. Inchecken start om 12.00 uur.

Het luxe cruiseschip biedt voldoende sfleiding om de middag door te komen, wanneer u niet aan de reiling staat om de vaart tussen de eilanden te genieten. In de avond geniet u ongetwijfeld van het uitgebreide Scandinavisch buffet.

trol

dag 15

Geniet van het uitgebreide ontbijtbuffet aan boord. Vanuit Kiel rest u alleen nog de thuisreis.