15 daagse Noorwegen via Emden

Nieuwe routes en hotels

15 daagse 2023

Complete rondreis door zuid Noorwegen  vanuit Emden

Tijdens deze vernieuwde rondreis maakt u kennis met de meeste bezienswaardigheden in zuid Noorwegen. Door de start via de Eemshaven komt ook het ruige landschap ten zuiden van de Hardangervidda ook aan bod. Verder zijn de fjorden die diep in het hooggebergte snijden een belangrijk onderdeel van deze reis. Op drie plaatsen is een dubbele overnachting. Op deze extra dagen is een rondrit uitgezet, maar is ook te gebruiken als rustdag. 

De ritten zijn zo ontworpen dat u ongeveer 4 uren effectief reist. Tijd genoeg dus voor foto, lunch of wandelpauzes. Wij maken zo mogelijk gebruik van stille wegen langs bergmeren en groene dalen die er alleen maar zijn om de lokale bevolking ruimte te geven. 

Uiteraard reist u over de Trolstigen en de Atlantic Road en door de natuurparken Rondane, Jotunheimen, Hardangervidda en de Telemark. Lees de reviews van 2022 voor de ervaringen van onze deelnemers.

 

Reissom 2023

op basis van 2-persoons kamer en hut

motorrijder * met halfpension € 2.295,=
autorijder *** met halfpension € 2.295,=
passagier ** met halfpension € 2.150,=
toeslag 1-pers. kamer/hut € 550,=
* zijspan of aanhanger op aanvraag
** kinderen op aanvraag
*** auto tot 1.95 hoog en 4.70 lang

In de reissom inbegrepen

  • 2 x 2-persoons buitenhut met douche/wc
  • 12 x 2-persoons kamer met douche/wc
  • 14 x ontbijt buffet
  • 12 x drie gangen diner of buffet
  • GPS routes
  • 7,50 premie GGTO garantiefonds
  • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

  • Binnenlandse ferry’s
  • tol op wegen, bruggen en tunnels
  • 2 Diners in Molde

Reisschema van dag tot dag

dag 1 

De reis start vanuit Cuxhaven of Emden (per 1/6) in Noord Duitsland. In de middag vertrekt u met de boot die u in 18 uur tijd rechtstreeks naar Noorwegen brengt. U slaapt in een buitenhut met eigen badkamer en het diner aan boord is inclusief.
Uw rechtstreekse verbinding
motorreis Noorwegen Rysstad

dag 2

Uw boot legt om 09.00 uur aan in Kristiansand. vanuit Hirtshals vertrekt om 12.15 uur. De ochtend rijdt u door een bebost heuvellandschap met af en toe een meer en soms een dorp. Vanaf Tonstad sturen we u door een ruig maanlandschap waardoor u echt het gevoel krijgt in een vreemd land rond te reizen.
U dineert en slaapt in het 4 sterren Sølvgarden Hotel in Rysstad.

dag 3

Noord door het steeds verrasende Setesdal naar Haukeli. Hier hebben de Sami (Lappen) hun Tipi opgeslagen en verkopen rendiervellen, geweien, koffiemokken en gedroogd vlees.

U volgt de zuidrand van de Hardangervidda. Even na Hara wacht de toeristische Roldalsvegen, een mooie bergroute zonder vrachtverkeer, want die raast verder door de tunnel.  Verderop stopt u uiteraard bij de Latefossen, een brede waterval direct naast de weg, die haar nevels over de weg verspreid.

In Odda gaat u links de ruim 11 km lange tunnel in. Aan de ander kant wacht een mooi fjordlandschap. Verderop wacht nog eens een tunnel van 10 km die eindigt bij wederom een prachtig fjord.

U slaapt in Norheimsund in het elegante Sandven Hotel, gelegen aan de oever van het fjord. Uw motor kan onderdak en uw auto op de privé parking, beide gratis service. Het terras aan het water is zeer verlokkelijk om daar een wijntje of biertje te nuttigen.

Noorwegen motorreis via de Eemshaven
hoogste waterval Noorwegen

dag 4

Met 180 km lijkt de route kort, maar is het met ruim 70 km smalle wegen zeker voor autorijders tijdrovend.

Uw eerste pauzeplaats ligt op 2,5 km vanaf het hotel. De Steindalsfossen (waterval) is zeker een bezoek waard. U loopt een pad op naar de waterval en kunt onder een overhang achter de vallende watermassa door lopen.

Daarna volgt u een weg de bergen in via een serie tunneltjes. Waar mogelijk en mooi om te rijden sturen we u van de hoofdweg af over smalle wegen, om zo meer landschap en minder tunnels te beleven.

Vanaf Dalseid komt u op 50 km lang traject langs het Eidfjord, het Mofjord en het Romarheimsfjord. Deze smalle weg langs het water in het hooggebergte is een avontuur op zich. Prachtige berglandschappen omringen u, alleen is het zoeken naar een goede plek om te stoppen om fotos te maken. Voor motorrijders gaat het wel, maar autorijders hebben minder keuze. Sommige tunneltjes zijn zo krap, dat een camper zich er in klem zou rijden. Voor grotere verkeersdeelnemers zoals giga campers, vrachtwagens of bussen hoeft u hier dus niet bang te zijn.

Wellicht is de rit op de E39 wel een verademing. De route verlaat de E39 nog een keer voor een omweg, maar u kunt ook gewoon de E39 blijven volgen. Bij Matre bent u weer terug op de route.

Het Lavik Fjordhotel wordt door Nederlandse eigenaars gerund en is een een authentiek Noors hotel. Ietwat anders dan de andere hotels, maar sfeervol, met een uitstekende keuken en een mooi terras met fjordzicht.

 

dag 5

Vandaag is een ontspannen dag. U rijdt de gehele ochtend langs het Sognefjord, eerst via de E39, niet meer dan een provinciale weg bij ons. Daarna verder via weg 55 naar Dragsvik, een route vol prachtige fjordpanorama's.

U verlaat het fjord en duikt via een breed dal de bergen in. De weg stijgt en wordt bochtig, de bergen worden kaler en voor u het weet zit u in een beklimming vol hairpins, bochten die als een haarspeld uitkomen vlak naast maar boven de weg waar u voor de bocht op reed.  Bovenop bent u op de Gaularfjellet. Hier is een mooie parkeerplaats met uitzicht over de weg die u heeft gereden.

Op de fjellet (hoogvlakte) is het heerlijk rustig. Links van u stroomt een rivier met talloze stroomversnellingen. Bij goed weer zeker minstens één stop waard. Wie in juni reist, wordt getrakteerd op besneeuwde bergtoppen en zeer woeste rivieren.

Uiteindelijk komt u weer op de E39, waar u rechts af draait naar uw hotel in Skei. Voor de motorijders hebben we nog een mini omweg langs de stille kant van het meer.

Noorwegen Aurlandfjord, nu ook via de Eemshaven
P1260408

dag 6

Vandaag geen smalle wegen, maar gewoon een ontspannen rit door het mooie landschap. Een veerpont over het Utfjorden en twee over bijna open oceaan zijn een leuke afwisseling. Hellesylt is een leuk pauzeplaatsje met waterval, kerkje en de boot naar Geiranger. De kuststreek in de tweede helft van de dag is bij de steden wat drukker, maar daartussen adembenemend mooi en rustig.

De laatste veerpont brengt u naar Molde. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor het imponerende Seilet Hotel. Deze laatste is het geworden, vanwege de prijs en het mooie uitzicht op het water.

U verblijft hier twee dagen. Molde is een leuk compact stadje met ca 28.000 inwoners. Het centrum is gezellig om uit eten te gaan of te shoppen. Een openluchtmuseum ligt op 5 minuten lopen van het hotel (berg op) en is gratis.

dag 7

Vanuit Molde steekt u het eiland over naar de kust van de Atlantische oceaan. Daar volgt u een bijzondere route over de Atlantic Road, een mooi staaltje ingenieurs schap. Bruggen en dammen verbinden uit zee opstekende rotsformaties en eilandjes tot een route die twee eilanden verbindt. De "kromme brug" is een echt fotogeniek exemplaar, maar ook het gehele traject is mooi om te bekijken.
Via een omweg komt u terug in Molde voor een tweede overnachting in het Seilet Hotel. U kunt de rit ook inkorten of de gehele dag als rustdag gebruiken. Molde is een gezellig stadje, met een levendig centrum en een haven waar de Hurtigruten aanmeert.
op de Noorwegen rondreis vanuit de Eemshaven kom je ook over de Atlantic Road
motorreis Noorwegen

dag 8

Met de rit naar Grotli rijdt u een geheel nieuw Noorwegen binnen. De Oceaan en de fjorden worden ingeruild voor spectaculaire bergmassieven en enkele bijzondere bezienswaardigheden.
Na een "gewone aanloop van ruim 60 km draait u het dal in naar de Trolstigen. In het begin een gewone weg door een groen dal, maar verderop ziet u dat het dal dood loopt. En er is hier géén tunnel, maar een spectaculaire bergroute aangelegd. Neem er de tijd voor en stop regelmatig om om u heen te kijken. Het is de moeite waard. Voor mensen met hoogtevrees is het tweede deel van de beklimming, voorbij de waterval wellicht erg griezelig. Houdt in dat geval de ogen vooral op de weg.
Boven op de hoogvlakte kan het tot in juni sneeuwen en de meertjes liggen nog vol ijs. Voor u hier overheen rijdt kunt u stoppen bij het uitzichtpunt plus restaurant en winkeltjes.
In de afdaling ligt het Gubrandsjuvet. Leuke koffiestop met een schouwspel van water, rotsen en erosie.  Verderop rijdt u langs de aardbeientelers van Noorwegen.
Valdal is een goede lunchplaats, met warme bakker, conditorei, supermarkt, benzinepomp etc.
In Linge stap u op de veerpont naar Eidsdal, waarbij het uitzicht vanaf de boot de moeite waard is.
Daarna klimt de weg omhoog over een groene bergvlakte. In de afdaling wordt u verrast met een mooi panorama op het Geirangerfjord, vanaf de parkeerplaats Ornesvingen. Als er cruiseschepen liggen is Geiranger erg druk, maar wel even een grappige belevenis.
De weg van Geiranger naar Grotli is de lievelingsweg van uw organisator. Voorwaarde is wel dat er weinig verkeer is en dat u op de motor rijdt.
Aan het eind van deze weg kunt u links afslaan naar uw volgende hotel, dat 13 km verderop ligt.
Wij laten u echter links afslaan voor een omweg over de Gamle Strynefjellsvegen.
Even voorbij het Videseter parkeren (net na het veerooster) en teruglopen richting restaurant. Vanaf de P van het restaurant het paadje rechts inlopen naar de rivier. Even verderop staat u op een brug boven een waterval.
Bij erg nat weer, adviseren wij de motorrijders de mooie bergweg weer naar beneden te rijden en op de hoofdweg rechts naar het hotel. Reden hiervoor is, dat er een flink aantal kilometers ongeasfalteerde weg volgt. Bij droog weer prima te rijde voor iedereen. Het wegdek is niet mul, alleen hobbelig. Bij veel regen wordt deze weg glad en levert het risico op voor de tweewielers. Autorijders kunnen er gerust over. De route is bochtig, maar vlak. Geen hellingen.
Uw Hoyfjellhotel in Grotli is de enige bebouwing in Grotli, behalve de honderden vakantiehuisjes op de berghellingen.

dag 9

De verbindingsroute naar Otta is met 145 km de aller kortste route van deze reis. Leuk voor de dames die willen shoppen in Otta, maar de volgende dag toch de rondrit willen rijden.

Na 31 km sturen we u een parkeerplaats op van een camping. Van daaruit loopt u naar de rivier en ziet u een heerlijke stroomversnelling die u zeer dicht kunt naderen. Eerst hier even rondlopen en fotograferen en dan wellicht en koffie uit de kiosk.  Een paar km verderop kunt u tanken.

In Lom eerst even de staafkerk bekijken. Cultuurbarbaren kunnen op de parkeerplaats zelfs vanuit het autoraam of vanaf de buddyseat een foto maken en weer doorrijden.  200 meter verderop in het centrum zijn volop restaurants, een benzinepomp en een steenmuseum. Uiteraard rijdt u daar waar mogelijk niet over de hoofdweg, maar over de geasfalteerde landwegen.

De bergen in naar Randswerk. Daar de mooie weg op die verderop langs de Sjoa rivier loopt. In de zomer een waar paradijs voor rafters. Maak een afstekertje naar een van de bruggen over de rivier. Het wilde water is altijd boeiend. Als u dan ook nog rafters actief ziet, is dat een bonus.

Verderop staat het Heidal staafkerkje, minder toeristisch en veel mooier dan die van Lom. Hier is een stop echt even gepast. Ook de omgeving en het tweede kerkje zorgt voor mooie plaatjes.

Via een leuke hangbrug en een smalle boerenweg bereikt u Otta, waar u overnacht in het gerenoveerde Thon Otta Hotel.

die je bijna saai kunt noemen. Uiteraard blijft de omgeving mooi, maar er zijn geen spectaculaire bezienswaardigheden op deze dagtocht. Liefhebbers kunnen bij het boeken van deze reis om een alternatieve offroad route vragen. De Resdalsveien en de Tverdalsveien zijn grintwegen die bij droog weer met iedere motor en uiteraard met de auto goed te berijden zijn al moet je in het voorjaar wel goed kunnen slalommen om de kuilen en gaten.

In het stadje Otta slaapt u in het Thon hotel.

Overal woeste rivieren op de Noordkaapreis
De Rondane

dag 10

Vanuit Otta rijdt u door en langs het Rondane nationalpark. De Friisvegen loopt over een ruige hoogvlakte en is bij mooi weer geschikt voor een picknick stop. U rijdt de E6 via Dombas naar Hjerkin. (motorrijders deels over parallelwegen in de bergen). Dan via een weg door ruig landschap naa Folldal, waar u eventueel de zilvermijn kunt bezoeken. Via een snelle maar mooie route langs de oostkant van de Rondane en weer westwaarts over de Rondane heen door onvergetelijke landschappelijke schoonheid. ( of kale wildernis voor wie daar geen oog voor heeft)

Daarna grotendeels langs en een stukje over de E6 terug naar het hotel.

dag 11

Vanuit Otta weg 15 richting Lom. Dan zuidwaarts de bergen in over een uitgestrekte hoogvlakte langs de Jotunheimen. Toch weer iets afwijkende berglandschappen in deze hoek. Via skioord Beito en door het Hemsedal naar Geilo, waar u overnacht in het 4 sterren Ustedalen Resort. Uw motor of auto kan hier in de hotelgarage.

autoreis Noorwegen ook via de Eemshaven
clarion-collection-hotel

dag 12

Via het Numedal bereikt u het Imingfjell. Op deze ruige hoogvlakte rijdt u eerst langs een groot stuwmeer. Daarna volgt een soort maanlandschap, dat helaas steeds meer op een vakantiepark begint te gelijken.

De verderop mooie Tessungdalenroute eindigt in Austbygd. Voorbij Rjukan kunnen wij het Norsk industriarbeider Museum aanbevelen. Ook als u niet naar binnen wilt, de weg naar de ingang via de hangbrug is zeer de moeite waard. De rit gaat verder langs de zuidoost flank van de Hardangervidda.

Uw Morgedal Hotel in Morgedal heeft een mooi (gratis) inpandig zwembad en dito fitnessruimte. Het dorp zelf is niet noemenswaardig.

dag 13

Op de korte rondrit vanuit Morgedal (150 km) rijdt u door de Telemark, bekend van het Telemarkkanaal met de mooie sluizen en oude Raderboten. Eerst rijdt u een prachtige landweg langs het water, verderop stopt u bij de beroemde Vrangvoss sluizen. Op de terugweg volgt u een tijd het Telemarkkanaal, aaneenschakeling van langgerekte meren en verbindingskanaaltjes.

In de namiddag kunt u genieten van de faciliteiten in het hotel.

 

 

Vangfoss sluizen op de rondreis vanuit de Eemshaven
7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven

dag 14

Vanuit Morgedal is het maar een paar uurtjes naar de boot. Daarom is er best tijd om het minuscule veerpontje over de Nisser te nemen en de stille weg aan de andere kant te volgen. Is de wachttijd te lang of ligt de veerdienst eruit? Blijf dan gewoon de hoofdweg volgen.  De rest van de route is een doorsnee provinciale weg door een aantrekkelijk landschap.

Motorrijders adviseren wij niet te vroeg in te checken. Zij gaan als laatste aan boord.  Neem liever een kijkje in Kristiansand. Uiteraard niet op het allerlaatste moment aankomen, want dan kon u de boot wel eens missen.

dag 15

Na een nacht aan boord van de nieuwe rechtstreekse verbinding komt u aan in Cuxhaven of Emden. Rest u nog een rit naar huis.

Uw rechtstreekse verbinding