17 daagse rondreis Noorwegen

start op alle afvaarten vanuit de Emden

17-daagse

Mooie complete rondreis door zuidwest Noorwegen.

Deze rondreis kan in juni juli en augustus gemaakt worden. De reis start met de nachtboot vanuit Emden rechtstreeks naar Kristiansand in Noorwegen.  In de middag het schip verkennen, relaxen in een bar of op het dek. 's Avonds genieten van een Scandinavisch buffet, een show kijken en slapen in een buitenhut met eigen douche/wc. Iedere dag een nieuwe belevenis. Mooie routes door de bergen, smalle wegen langs bergmeren en fjorden.  Deze reis is speciaal voor reizigers die wat vaker willen stoppen voor de koffie, lunch en foto's maken bij een  waterval of andere bezienswaardigheid. U toert langs fjorden en door hooggebergte. Stopt bij watervallen, een gletsjer, staafkerken en rijdt aan de rand van het immense natuurpark Hardangervidda. De terugreis gaat rechtstreeks van Kristiansand in Noorwegen naar de Emden in Duitsland, nabij de Nederlandse grens.

Verderop op deze pagina treft een gedetailleerd beschrijving van dag tot dag aan.

Reissom 2024
 

(inclusief € 7,50 boekingskosten per persoon)

motorrijder halfpension € 2.495,=
autorijder *** halfpension €2.595,=
passagier ** halfpension € 2.395,=
toeslag 1-pers. kamer/hut € 595,=
* zijspan of aanhanger op aanvraag
** kinderen op aanvraag
*** auto tot 1.95 hoog en 4.70 lang

In de reissom inbegrepen

 • 2 x overnachting aan boord in een 2-persoons buitenhut
 • 14 x overnachting in hotel in 2-persoons kamer met douche/wc
 • 16 x ontbijt buffet
 • 12 x drie gangen diner of buffet
 • GPS routes
 • GGTO garantiefonds
 • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

 • Binnenlandse ferry’s
 • tol op wegen, bruggen en tunnels
 • 2 x diner in Molde
 • 2 x diner in Sogndal

Reisschema van dag tot dag

dag 1

De reis start 's middags in het Duitse Emden. U heeft u een tweepersoons buitenhut met douche/wc. In de avond geniet u van een Scandinavisch buffet inclusief bier, wijn, frisdrank en water. Ook kunt u gratis een dans en muziekshow in het theater bezoeken en/of een drankje nemen in één van de vele bars. Zo raakt u meteen in de vakantiesfeer.

 

buffet op de boot
Egersund

dag 2

Om 09.00 uur ontschepen in Kristiansand. U heeft het ontbijbuffet dan al bezocht en genoten van uw ontbijt inclusief koffie, thee of een sapje.

De eerste dagtocht in Noorwegen volgt de gehele dag de zuidkust richting Stavanger. Smalle wegen door een groen heuvellandschap. Schilderachtige kustplaatsjes waar de karakteristieke rode kleur de talrijke bootshuizen sieren. Af en toe enorme vergezichten tussen de eilanden door en dan plots weer op een bosweg in de heuvels.

De rit eindigt in Egersund, waar u overnacht in een authentiek hotel in het centrum. De parkeerplaats heeft videobewaking.

dag 3

U rijdt vanuit Egersund meteen de Highlands van Noorwegen in. De smalle asfaltwegen met veeroosters, de schapen links en rechts maar ook op de weg, de heidevelden en grasgroene heuvels hebben een enorme gelijkenis met de Schotse heuvellandschappen.

Rond de middag gaat u aan boord van de veerpont die u twee uur lang door het Lysefjord voert. Aan het eind wacht u een spectaculaire beklimming (zie foto). Via de prachtige Gloppedalsvegen komt u terug in Egersund.

 

Lysevegen
alleen op de wereld

dag 4

U neemt de weg 44 terug richting Kristiansand.  Na 28 km sturen we u een stille weg op die soms op een breed fietspad lijkt. Een lieflijk groen heuvellandschap met bergmeren, schapenweiden en bossen glijdt aan u voorbij. Na een voor u bekend stukje route uit de rondrit van de dag ervoor, start u met de Sukleskarsvegen, één van de mooiere bergroutes in Zuid Noorwegen. Aan het eind van deze weg is het nog een klein stukje naar uw geriefelijke Solvgarden Hotel.

dag 5

Noord door het steeds verrasende Setesdal naar Haukeli. Hier hebben de Sami (Lappen) hun Tipi opgeslagen en verkopen rendiervellen, geweien, koffiemokken en gedroogd vlees.

U volgt de zuidrand van de Hardangervidda. Even na Hara wacht de toeristische Roldalsvegen, een mooie bergroute zonder vrachtverkeer, want die raast verder door de tunnel.  Verderop stopt u uiteraard bij de Latefossen, een brede waterval direct naast de weg, die haar nevels over de weg verspreid.

Het laatste deel van deze dagrit volgt het Sorfjord en het Eidfjord. Aan het eind van het fjord staat uw hotel Voringfossen.

Eidfjord
Lavik Fjordhotel

dag 6

Vanuit Eidfjord maakt u eerst een mooie rit terug langs het fjord. Daarna volgt de giga hangbrug over het Eidfjord het pittoreske Ulvikfjord en de groene Espenlandroute.

Bij de Skjervsfossen stopt u om de waterval van dichtbij op de foto te zetten. Koop in Voss iets voor de lunch. Verderop is erg veel natuur, maar geen enkele horeca te vinden. Veel bossen en meren, verderop hoog in de bergen n langs een rivier met meerdere ruige stroomversnellingen.

Wellicht vindt u het een verademing op de E39 aan te komen, met ruimere vergezichten en helaas ook meer verkeer. Op het eind met de veerpont over het Sognefjord. Vanaf de veer ziet u het hotel onder Nederlandse leiding al liggen.

 

Dag 7

Een prachtige rit langs het Sognefjord, een flinke beklimming over de Gaularfjellet (bergpas) en een schilderachtig weggetje langs de stille kant van een meer. Daarmee is de gehele dag goed beschreven.  Eindpunt is het Thon Skei hotel.

motorreis Lofoten
7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven

Dag 8

Vandaag geen smalle wegen, maar gewoon een ontspannen rit door het mooie landschap. Een veerpont over het Utfjorden en twee over bijna open oceaan zijn een leuke afwisseling. Hellesylt is een leuk pauzeplaatsje met waterval, kerkje en de boot naar Geiranger. De kuststreek in de tweede helft van de dag is bij de steden wat drukker, maar daartussen adembenemend mooi en rustig.

De laatste veerpont brengt u naar Molde. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor het imponerende Seilet Hotel. Deze laatste is het geworden, vanwege de prijs en het mooie uitzicht op het water.

U verblijft hier twee dagen. Molde is een leuk compact stadje met ca 28.000 inwoners. Het centrum is gezellig om uit eten te gaan of te shoppen. Een openluchtmuseum ligt op 5 minuten lopen van het hotel (berg op) en is gratis.

 

Dag 9

Vanuit Molde steekt u het eiland over naar de kust van de Atlantische oceaan. Daar volgt u een bijzondere route over de Atlantic Road, een mooi staaltje ingenieurs schap. Bruggen en dammen verbinden uit zee opstekende rotsformaties en eilandjes tot een route die twee eilanden verbindt. De "kromme brug" is een echt fotogeniek exemplaar, maar ook het gehele traject is mooi om te bekijken.
Via een omweg komt u terug in Molde voor een tweede overnachting in het Seilet Hotel. U kunt de rit ook inkorten of de gehele dag als rustdag gebruiken. Molde is een gezellig stadje, met een levendig centrum en een haven waar de Hurtigruten aanmeert.

 

7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven
7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven

Dag 10

Met de rit naar Grotli rijdt u een geheel nieuw Noorwegen binnen. De Oceaan en de fjorden worden ingeruild voor spectaculaire bergmassieven en enkele bijzondere bezienswaardigheden.
Na een "gewone aanloop van ruim 60 km draait u het dal in naar de Trolstigen. In het begin een gewone weg door een groen dal, maar verderop ziet u dat het dal dood loopt. En er is hier géén tunnel, maar een spectaculaire bergroute aangelegd. Neem er de tijd voor en stop regelmatig om om u heen te kijken. Het is de moeite waard. Voor mensen met hoogtevrees is het tweede deel van de beklimming, voorbij de waterval wellicht erg griezelig. Houdt in dat geval de ogen vooral op de weg.
Boven op de hoogvlakte kan het tot in juni sneeuwen en de meertjes liggen nog vol ijs. Voor u hier overheen rijdt kunt u stoppen bij het uitzichtpunt plus restaurant en winkeltjes.
In de afdaling ligt het Gubrandsjuvet. Leuke koffiestop met een schouwspel van water, rotsen en erosie.  Verderop rijdt u langs de aardbeientelers van Noorwegen.
Valdal is een goede lunchplaats, met warme bakker, conditorei, supermarkt, benzinepomp etc.
In Linge stap u op de veerpont naar Eidsdal, waarbij het uitzicht vanaf de boot de moeite waard is.
Daarna klimt de weg omhoog over een groene bergvlakte. In de afdaling wordt u verrast met een mooi panorama op het Geirangerfjord, vanaf de parkeerplaats Ornesvingen. Als er cruiseschepen liggen is Geiranger erg druk, maar wel even een grappige belevenis.
De weg van Geiranger naar Grotli is de lievelingsweg van uw organisator. Voorwaarde is wel dat er weinig verkeer is en dat u op de motor rijdt.
Aan het eind van deze weg kunt u links afslaan naar uw volgende hotel, dat 13 km verderop ligt.
Wij laten u echter links afslaan voor een omweg over de Gamle Strynefjellsvegen.
Even voorbij het Videseter parkeren (net na het veerooster) en teruglopen richting restaurant. Vanaf de P van het restaurant het paadje rechts inlopen naar de rivier. Even verderop staat u op een brug boven een waterval.
Bij erg nat weer, adviseren wij de motorrijders de mooie bergweg weer naar beneden te rijden en op de hoofdweg rechts naar het hotel. Reden hiervoor is, dat er een flink aantal kilometers ongeasfalteerde weg volgt. Bij droog weer prima te rijde voor iedereen. Het wegdek is niet mul, alleen hobbelig. Bij veel regen wordt deze weg glad en levert het risico op voor de tweewielers. Autorijders kunnen er gerust over. De route is bochtig, maar vlak. Geen hellingen.
Uw Hoyfjellhotel in Grotli is de enige bebouwing in Grotli, behalve de honderden vakantiehuisjes op de berghellingen.

 

Dag 11

Vanaf Grotli naar Lom rijdt u over een rustige hoofdweg. Onderweg even stoppen bij de stroomversnelling waar u tot vlak bij het water kunt komen. Mooi om foto's te maken.

In Lom kunt u een kijkje nemen bij d3e staafkerk, of in het openlucht museum. Ook een koffiestop en/of tankstop is hier te maken.

Vanuit Lom zuidwaarts over de prachtige Sognefjell. Met name in juni is dit een mooie route omdat de sneeuwmuren dan nog deels aanwezig zijn. De afdaling naar Skjolden is erg mooi. Eindpunt Sogndal is een leuk stadje vol winkels en restaurants. Maak 's avonds een wandeling over het nieuwe pad langs het fjord.

 

7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven
7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven

Dag 12

De rustdag in Sogndal kan ook gebruikt worden om de Nigardsbreen te bezoeken en daar een gletsjerwandeling te maken. Er zijn dagelijks gidsen aanwezig om met groepen het ijs op te lopen.

U kunt ook een rondje om het fjord maken. Eerst terug naar Skjolden, dan via de smalle weg aan de stille kant van het neer weer zuidwaarts. Een prachtige smalle weg, die u brengt naar de oudste staafkerk van Noorwegen in Urnes. Van daaruit kunt u met een klein pontje oversteken om weer op de weg naar Sogndal te komen.

Dag 13

De dag start rustig met ca 26 km hoofdweg nr 5, met halfweg een 20 minuten oversteek over het Sognefjord. Dan volgt een heerlijke rit over de Aurlandfjell, bestaande uit een mooie smalle bergweg omhoog, een ruige hoogvlakte met enorme vergezichten en een spectaculair mooie afdaling naar Aurland.  Bij Stegastein stopt u ongetwijfeld om de uitstekende "brug" op te lopen boven het fjord.

De Bakkerij annex café in Aurland is een geschikte stopplaats met terras aan de rivierzijde.  Via spaghetti tunnels beklimt u de volgende hoogvlakte. Als het windstil is spiegelen de bergen zich prachtig in het water van de vele meren. Een enkele gletsjer in de verte en af en toe een berghotel zorgen voor afwisseling.

Het is een zeer relaxte dagtocht. Uw hotel in Geilo staat ca 1 km buiten het centrum, dat een groot aantal winkels herbergt. Wie een Noorse trui wil scoren zal hier zeker slagen.

7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven
7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven

Dag 14

Bedoelt als rustdag. U kunt een mooie wandeling maken rond het meer, of shoppen in het skioord Geilo. Wie liever een eindje gaat toeren kan onze rondrit rijden door het heerlijke bosrijke landschap.

Dag 15

 

7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven
7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven

Dag 16

Na het ontbijt zit de reis erop. Rond 10 uur staat u aan wal in de Eemshaven, klaar om de thuisreis te beginnen.

Dag 17

Na het ontbijt zit de reis erop. Rond 10 uur staat u aan wal in de Eemshaven, klaar om de thuisreis te beginnen.

7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven