17 of 19 daagse Explorer tour met of zonder diners

routekaart Noorwegenreis

Complete rondreis door zuid Noorwegen

Deze motorrondreis start met de nachtboot Kiel- Göteborg. Via Zweden naar het Oslofjord. door de gebergtes naar Dombas en dwars over naar Atlantic Road. Langs en over de fjorden en over de spectaculaire Trolstigen, onderdeel van de Eagle Road langs Geiranger.

Via de machtige Sognefjell en over de Aurlandvegen gaat de reis naar Stavanger. De Noorse "Highlands" zijn hoofdingrediënt op weg naar Kristiansand en de boot naar uw hotel in Hirtshals.

De 17- daagse eindigt hier. De 19-daagse bevat een rit over de slingerende Deense binnenwegen naar Christiansfeld in het zuiden van Jutland. De laatste dag  rijdt u Duitsland in, en steekt u per veerpont de Elbe over op weg naar Zeven. Vanaf deze overnachting halfweg Hamburg-Bremen kunt u waarschijnlijk in één ruk weer naar huis.

Veel dag etappes zijn ca 300 km. hetgeen circa 5 uur effectief rijden betekent. Met 3 uren oponthoud voor koffie, lunch en foto's en af en toe een veerpont, bent u dus de gehele dag op pad.

Reissom 2025 (bij boeking in 2024)

alleen ontbijt inclusief 12 diners
motorrijder 19 daagse € 2.275.= € 2.695,=
passagier 19 daagse € 2.225,= € 2.645,=
autorijder 19 daagse € 2.475,= € 2.895,=
Toeslag 1 pers. kamer/hut 19 daagse € 720,= € 720,=
motorrijder 17 daagse € 2.125,= € 2.545,=
passagier 17 daagse € 2.075,= € 2.495,=
autorijder 17 daagse € 2.325,= € 2.745
Toeslag 1 pers. kamer/hut 17 daagse € 650,= € 650,=

In de reissom inbegrepen

  • 2-pers. buitenhut met douche/wc Stena Line Kiel - Göteborg
  • 18 of 16 x 2-pers. hotelkamer met douche/wc
  • 18 of 16 x ontbijt buffet
  • 12 x diner
  • GPS routes
  • GGTO garantiefonds
  • alle boekingskosten
  • lunchbuffet op Kristiansand - Hirtshals

NIET in de reissom inbegrepen

  • Diner in Lillestrøm, Molde, Brørup en Stade
  • Binnenlandse ferry’s

Reisschema van dag tot dag

dag 1

U vaart met de Stena Line om 17.45 uur vanuit Kiel. Een uitgebreid Scandinavisch buffet inclusief wijn, bier, water of sapjes geniet u terwijl de boot op weg gaat naar Göteborg. Met de winkels, een theater en diverse bars is er voldoende afleiding om de avond goed door te brengen. Slapen doet u in een tweepersoons buitenhut met douche/wc.

Start met Kiel - Göteborg
Zweedse eilanden

dag 2

Om 09.15 legt de boot aan in Zweden.  Om 10 uur rijdt u over binnenwegen, verlost van de stadsdrukte. Via de eilanden Tjörn en Orust, die met enorm hoge bruggen verbonden zijn, komt u op een mooie slingerweg naar Munkedal.  Na Dingle via een slingerweg door de bossen, langs een meer en vervolgens een mooie rit door de landerijen naar vesting in het Noorse Halden. In Fredrikstad bezoekt u het historische stadsdeel voor u de veerpont over het Oslofjord neemt. Dan zijn het nog enkele kilometers naar uw Grand Hotel aan het Oslofjord.

dag 3

De dag start met bossen en landerijen, gevolgd door een bezoek aan de Heddal staafkerk en een bergrit langs de Gausta.Door het Tessungdal en over de Iminffjell naar weg 40 en via skioord Geilo bereikt u uw hotel in Ål.

IMG_8458 (002)
IMG_8349 (002)

dag 4

Door het mooie Hemsedal en over de de hoofdader E16 bereikt u de prachtige Valdresflya met een schitterend kaal berglandschap vol bergpanorama's toendra en bergmeren. Na Randsverk volgt u de wilde Sjoa rivier en stopt u vast even bij de twee kerkjes van Heidal.  In Otta staat uw gerenoveerde Thon Hotel waar u twee nachten verblijft.

dag 5

Tijd om een rustdag in te gelasten voor wie dat wil. Wie toch liever op de motor stapt, kan van onze rondrit van 230 km genieten.

Over een parallelweg langs de rivier volgt u de E6 op afstand naar het zuiden. Bij Ringebu begint de Friisvegen dwars over de zuidflank van de Rondane. Na een beklimming door de dennenwouden komt u op een uitgestrekt hoogvlakte waar u tientallen kilometers rondom kunt kijken. Aan het einde van deze weg links om via een andere route over de Rondane terug te keren. Deze keer met meer bergen direct langs de weg in het eerste gedeelte. Terug naar Otta via een weg langs en een gedeelte over de E6.

Rondane uitzicht
DSC01563

dag 6

Over parallelwegen langs de E6 geniet u van vergezichten en stilte op weg naar Dombås met het levendige winkelcentrum. Dan omhoog over de hoogvlakte waar alleen berken sterk genoeg zijn om te overleven en muskusossen de strenge winters doorstaan. Wie hier niet van het landschap kan genieten, adviseren wij een nooit meer naar het noorden op vakantie te gaan.

Vanaf Oppdal zijn het nog vele kilometers naar Molde, maar het gemiddelde op de doorgaande weg ligt al snel boven de 80. Dus is er tijd genoeg om daar waar mogelijk een smalle parallel route te nemen door het boerenland op de berghelling. In Molde overnacht u in het centrum van het stadje in het Thon hotel.

dag 7

De Molde rondrit laat u de Atlantic Road van beide richtingen zien. Op het eiland Averøya  zijn twee doodlopende wegen, een weg langs de kust en een ommetje via smalle wegen opgenomen voor u aan de terugreis overde Altlantic Road begint. Met nog geen 200 km bent u op tijd terug om de binnenstad van Molde te ontdekken en een terrasje uit te proberen.

vikingreizen (48)
De beruchte Trostigen
IMG_8413 (002)

dag 8

Voor nog geen 10 euro vaart u van Molde naar Vestnes met de 35 minuten oversteek. Dan volgt een rit langs fjorden en door heuvelrijke bossen op weg naar een brug vlak bij Vestnes. Deze omweg van 90 km kunt u dus ook overslaan als het weer slecht is of u als u zin heeft in een kortere rit. U verlaat de hoofdweg voor een prachtige route langs het water tot u later op de hoofdweg langs het mooie Romsdalfjord rijdt. De 6,6 km lange Innfjord tunnel bederft het feestje voor u in Andalsnes arriveert.

De roemruchte Trolstigen bestaat uit een beklimming van een steile wand, een bruisende waterval halfweg en een spectaculaire bergweg met afgronden bovenin. Daarna rijdt u op de kille maar mooie bergpas en daalt u af met een tussenstop bij het Gubrandsjuvet en een ommetje langs de aardbeienvelden.

De veerpont naar Eidsdal is de start van deel 2 van deze Eagles Road. Zodra u het fjord voor u ziet kiest u de parkeerplaats links, vlak voor de bocht. Vanaf het platvorm ziet u het Geirangerfjord met cruiseschepen en de 7 watervallen rechts. Na het drukke Geiranger en de dito serpentines bergop, kunt u genieten van een schitterende bergweg naar Grotli. Alleen bij helder weer is een afsteker naar de Dalsnibba (tolweg) de moeite waard.

Het Grotli Hotel staat midden in de verlaten wildernis.

dag 9

Van Grotli naar Lom over weg 15 start met een kale toendra, langzaam overgaand naar berken, later naar dennen en uiteindelijk naar een dicht woud van sparren. De grote meren rechts van u verzamelen het water om de wilde rivier naast de weg te vullen. Bij een camping maakt u een stop om een stroomversnelling van zeer dichtbij te bekijken.

In Lom staat een grote staafkerk, kunt u tanken en iets drinken of eten. U draait daar weg 55 op die na een lang dal omhoog klimt tot boven de boomgrens. Op de Sognefjell kunt u genieten van heerlijke landschappen met gletsjers en meren. In de afdaling brengt een tolweg u naar Ovre Ardal. Achter u heeft u zicht op de grootste gletsjermassa van Europa. De verderop gelegen Erdalsvegen is een heerlijke motorroute en brengt u op de hoogvlakte.

In de afdaling stopt u bij Stegastein, een mooi uitzichtpunt over het Aurlandfjord. Via een 24,5 km lange tunnel terug naar Laerdal, waarna u met de veerpont en een stuk hoofdweg uw hotel bereikt in Sogndal.

Over de machtige Sognefjell
Nigardsbreen

dag 10

De rondrit van vandaag bevat een doodlopende weg naar de prachtige Nigardsbreen en het gletsjermuseum. Bij Skjolden draait u om het fjord heen. Over een smalle weg komt u bij het Urnes staafkerkje. Zeer oud en met het oude interieur en de bijzondere bouwstijl zeker een kijkje waard.

Vanaf Urnes met een piepklein veerpontje over het fjord terug naar Sogndal. Dit stadje nodigt uit voor een wandeling over het voetpad langs het fjord en een tochtje door het centrum.

dag 11

Eerst naar Skei via een oude weg en een tunnel. Verderop maakt u een afsteker naar de Boyabreen gletsjer waar tevens een restaurant staat. Een smalle weg langs een meer en een mooie bergroute over een fjell worden opgevolgd door een super afdaling van de Gaularfjellet naar het Sognefjord. Dat fjord volgt 115 km tot aan het gezellige hotel onder Nederlands beheer.

vikingreizen (107)
Lavik Fjordhotel

dag 12

Vanuit Larvik heeft u de keuze uit twee rondritten. De eerste gaat over een onontgonnen eiland aan de monding van het Sognefjord. Ruige rotsformatie en smalle weggetjes verbinden de kleine vissersdorpjes. De veerpont is gratis omdat men het toerisme wil stimuleren.

Een tweede rondrit gaat naar de overkant van het Sognefjord en combineert fjord en berglandschap middels smalle weggetjes en uitgebouwde wegen.

dag 13

Direct voor het hotel stapt u op de pont die u over het Sognefjord brengt. Na een rustige start op de E39 volgt een smalle weg langs een fjord, een enge tunnel en een prachtige stille bergroute. Een tweede bergrit eindigt bij een ander fjord die u geruime tijd volgt.

Op de laatste etappe is een stop ingepland bij een waterval waar u over een voetpad achter langs kunt lopen. Onderaan vanaf een terras bij de souvenirshops kunt u nog even nagenieten. Enkele km verderop staat uw authentieke Noorse hotel aan het fjord. Maar wel met moderne kamers en een heerlijk terras aan het water.

van Putten 1
20220903_100902

dag 14

Niet ver van het hotel steekt u het Hardangerfjord over per pont. U kunt rechtstreeks naar Odda via een lange tunnel, maar wij hebben de route langs de fjordoever en onder langs het bergmassief gelegd. Dat is 35 km langer, maar wel veel mooier vanwege de heerlijke panorama's en de stille smalle weg.

Na Odda passeert u de Låtefoss, een waterval die over de weg nevelt. Daarna volgt een serie van verschillende bergroutes waar het heerlijk toeren is. Aan het eind van de dag gaat u door de ruim 14 km lange Ryfylke tunnel onder de Noordzee naar Stavanger. Uw Bryggen Hotel aan het water staat in het oude deel van de stad, vol eeuwenoude houten huizen. Ideaal voor een avondwandeling.

dag 15

Het Rogaland rond Stavanger is bekend van het Lysefjord met de Preikestolen en de Kjerag steen. Twee mooie zeer toeristische attracties voor wandelaars. Daar komt u op onze reis dus niet. Wij laten u door een landschap rijden waar een touringcar niet komt en een grotere camper niet door  vaak gezien wordt. Geniet van groene heuvels, smalle slingerwegen, veeroosters en soms schapen op de weg. Maar ook van onverwachte bergdalen met spiegelende meren Een zeer fotogenieke omgeving die soms meer aan Schotland dan aan Noorwegen doet denken.

Twee keer verlaten we dit gebied om een stukje langs de zuidkust te toeren, al ziet u niet veel van de zee. In Flekkefjord overnacht u in het Maritim Hotel, gelegen in het centrum en aan het water.

Highlands
Tjorn en Orust

dag 16

De laatste dag in Noorwegen is de rit slechts 140 km, omdat u die middag met de boot naar Hirtshals in Denemarken vaart. Toch is er nog tijd genoeg om een leuke toerroute te rijden via de vissersdorpjes met hun rode bootshuisjes.

Eenmaal aan wal is het nog ca 2 km naar uw hotel.

dag 17

Deze dag door Denemarken ontdekt u de smalle wegen door het glooiende landschap. Bij Aalborg even dwars door de stad, zodat u wat kunt inslaan voor onderweg en niet via de drukke snelweg hoeft. Slapen doet u in een mooie Deense Kro direct buiten het pitoresque stadje Christiansfeld.

hotel-tyrstrup-kro
Hotel Paulsen in Zeven (Dld)

dag 18

Nog een stukje door Denemarken en dan via de landerijen in het Duitse Schleswig Holstein. De Elbe steekt u over met de veerpont van Glückstadt, hetgeen enig extra oponthoud kan geven.

Wij hebben een hotel voor u gereserveerd in Zeven, halfweg Hamburg - Bremen, niet ver van de Duitse autoweg. Met een score van 8,6 weet u dat alles hier prima in orde is.

dag 19

Ons aandeel in deze reis zit er op. Na het ontbijt rest u nog een voorspoedige thuisreis via Groningen (230 km), Zwolle (270 km), Apeldoorn (300 km) of Nijmegen (350 km). Voor de meesten in een forse dagreis wel te doen. Maar uiteraard is de terugreis opknippen in 2 delen ook en goede optie.