18 daagse Lofoten

routekaar Lofoten 2023

Sorry, deze reis kan niet meer geboekt worden.

Reissom 2023

Beperkt beschikbaar

Toeslag HN Lines tot € 50,= p.p. afhankelijk van reisdatum en hoe vol de boot al is.
motorrijder * halfpension € 2.795=
autorijder *** halfpension € 2.895,=
passagier ** halfpension € 2.695,=
Toeslag 1 pers. kamer/hut € 725,=
* zijspan of aanhanger op aanvraag
** kinderen op aanvraag
*** tot 1.95 hoog en 4.70 lang

In de reissom inbegrepen

 • 2-pers. buitenhut met douche/wc Fjordline
 • bootticket naar de Lofoten
 • Bootticket Lofoten - vasteland
 • 2-pers. buitenhut met douche/wc Holland Norway Lines
 • 15 x 2-pers. hotelkamer met douche/wc
 • 17 x ontbijt buffet
 • 12 x drie gangen diner of buffet
 • GPS routes of roadbook
 • GGTO garantiefonds 7,50 p.p.
 • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

 • Diner in Molde, Hell, Mosjoen, Sandnessjoen en Namsos
 • Binnenlandse ferry’s
 • tol op wegen bruggen en tunnels voor motoren meestal nihil)
 • excursies en persoonlijke uitgaven

Reisschema van dag tot dag

start Noordkaapreis

dag 1

In Hirsthals wijzen borden "Fjordline" de weg naar uw boot (vertrek 20.00 uur). Aan boord geniet u van een Scandinavisch buffet tijdens de afvaart. Uw hut heeft een raam en een badkamer met douche/wc.

dag 2

Na het late ontbijt lekker over de railing hangen en kijken naar de vaart tussen de eilanden door naar Bergen. Mijmeren over wat u op de individuele reis naar de Noordkaap allemaal zult zien. Rond 13.00 start u met de 160 km rit naar Eidfjord. De eerste 35 km via de hoofdweg E39 die gelukkig niet meer is dan een provinciale weg bij ons. Daarna volgt een mooie rit langs enkele fjorden, een rit over de groene Espelandroute met een mooie rit langs het Ulvikfjord en de giga hangbrug over het Eidfjord.

Slapen doet u in het Voringfoss hotel aan het fjord. Uw kamer heeft geen fjordzicht, omdat daar regelmatig grote cruiseschepen liggen aangemeerd vlak voor het hotel.

Eidfjord
12 daagse Noorwegenreis

dag 3

Via het Ulvikfjord en Eidfjord komt u bij de Skjervsfossen. Eerst ziet u de waterval van onderaf en een eind verder kunt u te voet naar de bovenkant van deze waterval. uw eerste waterval. Indien weer geopend kunt u een hele mooie oude weg langs Stalheim rijden. Noorwegen zoals in de jaren 80 vorige eeuw nog overal te zien was.

Na een serie saaie tunnels komt u in Flam, bekend van het bergbaantje dat dagelijks vol toeristen wordt gepropt voor een retourtje de bergen in. Wij adviseren gewoon door te rijden naar Aurland en uw koffiestop te genieten bij de bakkerij net over de brug links.

Vanuit Aurland beklimt u de hoogvlakte. Naast de weg wordt het uitzicht op het fjord steeds mooier. De Stegastein is een uitzichtpunt om nog betere fotos te kunnen maken. De hoogvlakte is ruig en biedt mooie vergezichten op de gebergtes rondom. De afdaling is smal en volgt een rivier vol stroomversnellingen.

Via tunnel en veerpont komt u in Sogndal, stopplaats van veel reizen in ons programma. U vervolgt de hoofdweg 5 naar Skei. Vlak voor het eindpunt is nog een stop bij de Boyabreen, een gletsjer die in een meertje plonst als er iets afbreekt. Vanuit het restaurant ter plaatse heeft u zicht op de ijskap.

Slapen doet u in het luxe Skei Hotel, waar uw kamer uitkijkt over het fjord.

dag 4

Vandaag is een zeer gevarieerde dag vol bezienswaardigheden. Na een rustige start door een breed dal en langs fjorden en meren, klimt de weg de bergen in. Halfweg maakt u een afsteker naar het Videseter, waar u vanaf een brug bovenop de woeste bergrivier kunt kijken. Verderop draait u de adelaarsweg op, een van de top 10 routes van Noorwegen. Eerst de schitterende omgeving en de mooie weg naar Geiranger met de cruiseschepen. Dan de hairpin beklimming naar het panorama op het fjord en de zeven watervallen.

U steekt bij Eidsdal een fjord over per veerboot en geraakt in een groen dal vol aardbei plantages. Bij het Gubrandsjuvet ziet u letterlijk wat de kracht van water doet wanneer hard gesteente in de weg zit.

Gestaag klimt de weg tot boven de boomgrens en belandt u op een gure hoogvlakte. Bij het moderne betonnen restaurant en winkeltjes kunt u naar een spectaculair gebouwd uitzichtpunt, waar u zicht heeft op de beruchte Trolstigen. De afdaling met halfweg zijn machtige waterval is bijzonder indrukwekkend. Tot slot een rit langs de oevers van weidse zeearmen naar Molde waar u slaapt in het imposante Seilet Hotel, op loopafstand van het centrum.

Noordkaapreis met de Trolstigen
Lofotenreis

dag 5

De 400 km route is totaal anders dan de vorige dag. U begint met de Atlantic Road, een uniek traject van dammen en bruggen direct langs de oevers van de oceaan. Dan volgt een tocht over meerdere eilanden, die met bruggen en tunnels verbonden zijn. Eén keer neemt u een pont om de reis te kunnen voortzetten. Daar waar mogelijk verruilt u de hoofdweg voor stille binnenwegen.

's Middags sturen we u over binnenwegen om de stad Trondheim te omzeilen. In Hell slaapt u in het zakenhotel met dezelfde naam.

dag 6

Vandaag rijdt u een flink stuk over de E6, omdat de alternatieven schaars zijn. U rijdt de gehele dag langs de Namsen, een echte zalm rivier met stroomversnellingen. Eindpunt van deze dag is het mooie Fru Haugans Hotel in Mosjoen. Diner is hier niet inbegrepen. In het hotel of op loopafstand in het centrum zijn voldoende eetgelegenheden.

Vlak bij het hotel is een mooie oude straat vol historische gebouwen. Zeker een avondwandeling waard.

 

rondreis Noorwegen
poolcirkel rondreis Noorwegen

dag 7

De enige weg in het binnenland is de E6, die u vandaag over de kille hoogvlakte Saltfjellet brengt. Op deze vlakte kruist u de poolcirkel, gemarkeerd door een monument en een restaurant plus shop. Wie een mooie Noorse trui wil aanschaffen, zal hier wel slagen.

Het Fauske hotel in het stadje Fauske is einddoel van vandaag.

 

dag 8

Vanuit Fauske gaat het verder over de E6 (gewoon een tweebaans weg) door het smalste deel van Noorwegen. Bij Bognes neemt u rond 13.00 uur de veerpont naar de Lofoten. Deze oversteek van een uur geeft mooie uitzichten op de Lofoten. Aan de overkant resteert een 75 km tocht langs de kust van het eiland. In Harstad overnacht u in het Clarion Collection Hotel Arcticus. Men serveert hier een eenvoudige warme maaltijd in buffetvorm voor alle gasten.

autorreis Noorwegen via Eemshaven
P1260452

dag 9

De eerste echte Lofotendag  is uiteraard een waterdag. Het grootste deel van de route rijdt u langs de open wateren tussen de eilanden. Bij Refsnes een veerpont, bij Sortland over een hoge brug ,bij Stokmarknes over een combi van dam en brug en tot slot nog een veerpont van Melbu naar Fiskebol om het volgende eiland te bereiken. Met nog geen 230 km is dit een ontspannen reisdag.

Eindpunt is Svolvaer, hoofdstad van de Lofoten. U slaapt en dineert in een luxe Thon hotel aan het water.

dag 10

De extra dag in Svolvaer kunt u invullen met een bezoek aan de ijssculpturen, een kijkje in het mini oorlogsmuseum, shoppen etc.

Onze aanrader is echter een trolfjordsafari te boeken. Een boottocht langs de eilanden en een bezoek aan het trolfjord met de waterval en de grootste zeearenden in Europa.

U kunt kiezen uit een 3 uur durende Trollfjord Cruise met een panoramaboot, of een 2 uur durende RIB safari in een supersnelle rubberboot.

 

walvis
Panorama tijdens de Lofotenreis

dag 11

Voor de rit over de Lofoten van slechts 150 km. heeft u de gehele dag de tijd. De oversteek naar het vasteland is pas in de namiddag of avond. Genoeg tijd voor foto's, wandelingen en extra ommetjes over zandwegen.

Het vissersdorp A met de rode huizen op palen en de rekken vol stokvis is een echte  toeristenmagneet, doch in Noord Noorwegen heb je desondanks nog voldoende ruimte om mooie plaatjes te schieten zonder dat mensen in de weg lopen.

De middagboot naar Bodo op het vasteland duurt 3 tot 3,5 uur, waardoor u tegen etenstijd bij uw hotel arriveert.

dag 12

De rit van vandaag telt 350 km. en moet goed gepland worden. Op de schitterende kustweg 17 zijn drie veerponten. Er moet enigszins op tijd gereden worden om de juiste aansluiting op de volgende pont te krijgen. Eén van de top 10 der mooiste routes in Noorwegen volgens het Noors bureau voor toerisme. Op de tweede pont kruist u de poolcirkel weer. U overnacht in Sandnessjoen in het Syv Sostra Hotel (zeven zusters). Het diner is deze dag niet inbegrepen.

rondreis Lofoten
Rondreis Noorwegen

dag 13

Vanuit het hotel gaat het meteen verder met de kustroute, vandaag zelfs met 4 veerponten. Een beetje lastig plannen, maar wij helpen u daarbij. Het is in ieder geval een mooie dag op weg naar Namsos. Het Scandic hotel herbergt ook het rockcentrum en ligt vlak bij de historische haven. Wilt u eens geen Noors eten? Aan de overkant is een Italiaans restaurant.

dag 14

Het laatste stuk kustroute gaat over weg 715. Dan met de veerpont over het fjord landinwaarts naar Oppdal. Het landschap verandert en herinneringen aan de eerste week komen bij u boven. Hoogvlaktes bergmeren stroomversnellingen en staafkerkjes langs deze mooie route. Het Skiferhotel heeft een buitengevel van leisteen (Skifer) en biedt met de 4 sterren kwalificatie een heerlijke nachtrust. De totale dagrit is 360 km.

rondreis Noorwegen
IMG_1369

dag 15

Over de Dovrefjell via de E6, de enige weg over deze uitgestrekte wildernis. Hier grazen muskusossen . Na Dombas neemt u een stille weg met zicht op de E6 beneden in het dal. Behalve af en toe een boer op de tractor is hier nauwelijks verkeer. In Nord Sel kunt een stop maken bij een klein openlucht museum. Na Vaga slaat u links af de bergen in. Het lichte rendiermos steekt mooi af bij de donkere bossen. Na Randsverk beklimt u een rotsachtige hoogvlakte die u na skioord Beito weer verlaat. Na het stadje Fagernes krijgt u nog een hoogvlakte, maar nu minder hoog en groen. Eindpunt is het skioord Geilo.

dag 16

Vanuit Geilo over een hoogvlakte langs de oostgrens van de Hardangervidda. Een tweede hoogvlakte, de Imingdalen is een stuk ruiger. Via het stuwmeer ziet u de bergen van de Hardangervidda spiegelen in het water. De afdaling naar Austbygd langs de rivier vol rode rotsen is mooi.

Het landschap wordt groener, de bergen lager. U rijdt de Telemark binnen, vakantiegebied van de Noren. Het laatste deel van de dag over de weg 45 is boeiend. Dan draait u het Setesdal in, op weg naar uw laatste hotel op deze reis, Hotel Solvgarden in Rysstad.

motorrondreis Noorwegen
rondreis Noorwegen

dag 17

Een korte rit van 138 km door het Setesdal en langs het uitgestrekte Byglandsfjord, dat gewoon een meer is. Rond 14.00 uur wordt u verwacht in de haven van Kristiansand. Het inschepen duurt vrij lang, maar eenmaal aan boord kunt u relaxen en genieten van een drankje op het zonnedek.

Diner in buffetvorm is inclusief enkele drankjes. U slaapt in een buitenhut met eigen douche en wc. Krap, maar toch wel comfortabel.

U kunt aan boord nog een show zien of iets drinken in de bar met live muziek, voor u uw bed induikt.

dag 18

Rond 10.00 uur kunt u van boord in Cuxhaven of Emden om de thuisreis te beginnen.