18 daagse Lofoten

Lofoten Eems 23

Deze rondreis naar de Lofoten beslaat geheel Noorwegen, m.u.v. Lapland en de kaap. De reis start en finished nu in de Eemshaven.

Op de Lofoten kunt u een Trolfjordexcursie kunt maken (niet inbegrepen). Na Bodø neemt u de stille kustweg 17, één van de top 10 toeristische routes in Noorwegen. U omzeilt Trondheim en via Oppdal gaat het over het Dovrefjell. Lees het reisschema verderop op deze pagina voor meer details.

Slapen en eten (m.u.v. de lunch) doet u in drie of vier sterren hotels. Op heen en terugreis heeft u een comfortabele buitenhut met douche/wc.

Reissom 2023

op basis van 2-persoons kamer en hut

motorrijder * halfpension € 2.595=
autorijder *** halfpension € 2.595,=
passagier ** halfpension € 2.295,=
Toeslag 1 pers. kamer/hut € 695,=
* zijspan of aanhanger op aanvraag
** kinderen op aanvraag
*** tot 1.95 hoog en 4.70 lang

In de reissom inbegrepen

 • 2-pers. buitenhut met douche/wc Fjordline
 • Bootticket Lofoten - vasteland
 • 2-pers. buitenhut met douche/wc Stenaline
 • 15 x 2-pers. hotelkamer met douche/wc
 • 17 x ontbijt buffet
 • 12 x drie gangen diner of buffet
 • GPS routes of roadbook
 • GGTO garantiefonds 7,50 p.p.
 • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

 • Diner in Molde, Harstad, Bodo, Mosjoen en Namsos
 • Binnenlandse ferry’s
 • tol op wegen bruggen en tunnels voor motoren meestal nihil)
 • excursies en persoonlijke uitgaven

Reisschema van dag tot dag

start Noordkaapreis

dag 1

In Hirsthals wijzen borden "Fjordline" de weg naar uw boot (vertrek 20.00 uur). Aan boord geniet u van een Scandinavisch buffet tijdens de afvaart. Uw hut heeft een raam en een badkamer met douche/wc.

dag 2

Uw boot legt om 09.00 uur aan in Kristiansand. vanuit Hirtshals vertrekt om 12.15 uur. De ochtend rijdt u door een bebost heuvellandschap met af en toe een meer en soms een dorp. Later volgt u het Byglandsfjord, dat gewoon een meer is naar het mooie Setesdal. U dineert en slaapt in het 4 sterren Sølvgarden Hotel in Rysstad.
onderweg op de Noordkaapreis
Noordkaapreis met de Trolstigen

dag 3

Noord door het steeds verrasende Setesdal naar Haukeli. Hier hebben de Sami (Lappen) hun Tipi opgeslagen en verkopen rendiervellen, geweien, koffiemokken en gedroogd vlees.

U volgt de zuidrand van de Hardangervidda. Even na Hara wacht de toeristische Roldalsvegen, een mooie bergroute zonder vrachtverkeer, want die raast verder door de tunnel.  Verderop stopt u uiteraard bij de Latefossen, een brede waterval direct naast de weg, die haar nevels over de weg verspreid.

In Odda gaat u links de ruim 11 km lange tunnel in. Aan de ander kant wacht een mooi fjordlandschap. Verderop wacht nog eens een tunnel van 10 km die eindigt bij wederom een prachtig fjord.

U slaapt in Norheimsund in het elegante Sandven Hotel, gelegen aan de oever van het fjord. Uw motor kan onderdak en uw auto op de privé parking, beide gratis service. Het terras aan het water is zeer verlokkelijk om daar een wijntje of biertje te nuttigen.

dag 4

De Atlantic Road, een verzameling bruggen en dammen direct langs de oceaan vormt de start van deze 400 km. Met name bij stevige zeewind een spectaculaire route. Daarna volgt een rustige rit door groene heuvels en langs de oevers van diverse zeearmen.

Met de pont over het Trondheimfjord vermijdt u de drukke E6 bij Trondheim met een mooie route langs de oevers over rustige wegen. In het Tingvold Parkhotel in Steinkjer mag u bij aankomst gratis koffie of thee inschenken en zelfs wafels bakken.

Lofotenreis
rondreis Noorwegen

dag 5

In dit smalle deel van Noorwegen zijn de alternatieven voor de hoofdader E6 zeer schaars. Toch hebben wij ca. 250 km van deze dag over binnenwegen kunnen leggen, die kort geleden nog niet geasfalteerd waren, maar nu dus wel.

Rust en ruimte in overvloed op deze groene rit door niemandsland. Vergeet niet iets te drinken en te eten mee te nemen, want winkeltjes en horeca zijn hier zeer schaars. Eindpunt van deze dag is Mo i Rana.

 

dag 6

De enige weg in het binnenland is de E6, die u vandaag over de kille hoogvlakte Saltfjellet brengt. Op deze vlakte kruist u de poolcirkel, gemarkeerd door een monument en een restaurant plus shop. Wie een mooie Noorse trui wil aanschaffen, zal hier wel slagen.

Het stadje Fauske is een goede lunchplaats en stopplaats op de terugreis. Verderop is Noorwegen van de diepste fjordinham tot de Zweedse grens soms nog geen 10 km breed!

Rijdend langs de oevers van het Ofotfjord bereikt u uiteindelijk Narvik met zijn staalindustrie, waardoor het havendistrict roestbruin kleurt.

poolcirkel rondreis Noorwegen
autorreis Noorwegen via Eemshaven

dag 7

Bij Narvik steekt u de nieuwe brug over via de E6 en draait u links af de Vesterålen op. Via meerdere bruggen en een veerpont hopt u van eiland naar eiland. Op het uiteinde in het doodse Andenes overnacht u twee nachten. Wie niet geïnteresseerd is in een walvissafari kan de extra dag beter verruilen voor een rustdag elders in de reis.

dag 8

Een dag zonder auto of motor. U kunt te voet naar het walviscentrum en een walvissafari beleven. U kunt naar het het walviscentrum waar u eerst een uitleg krijgt en dan meerdere uren op een oude vissersboot de zee op gaat onder leiding van studenten biologie etc. Deze excursie beslaat praktisch de gehele dag.

Als alternatief kunt u met seasafari Andenes een onstuimige tocht op zee maken in een snelle Zodiac. Deze kortere safari heeft eveneens walvis spotten als doel.

Noorwegen rondreis via de Eemshaven
IMG_2013

dag 9

Vandaag een rustige en vrij korte rit naar de hoofdstad van de Lofoten. U rijdt continue langs de kust Soms met zicht op de oceaan en dan weer op de eilanden verder in zee. Svolvær is een levendig stadje met een aanlegplaats voor de Hurtigruten in het centrum. Er is een klein oorlogsmuseum en een hal met IJssculpturen.

dag 10

De extra dag in Svolvaer kunt u invullen met een bezoek aan de ijssculpturen, een kijkje in het mini oorlogsmuseum, shoppen etc.

Onze aanrader is echter een trolfjordsafari te boeken. Een boottocht langs de eilanden en een bezoek aan het trolfjord met de waterval en de grootste zeearenden in Europa.

U kunt kiezen uit een 3 uur durende Trollfjord Cruise met een panoramaboot, of een 2 uur durende RIB safari in een supersnelle rubberboot.

 

A i Lofoten
Noordkaap 2007 eerste deel 222

dag 11

Voor de rit over de Lofoten van slechts 150 km. heeft u de gehele dag de tijd. De oversteek naar het vasteland is pas in de namiddag of avond. Genoeg tijd voor foto's, wandelingen en extra ommetjes over zandwegen.

Het vissersdorp A met de rode huizen op palen en de rekken vol stokvis is een echte  toeristenmagneet, doch in Noord Noorwegen heb je desondanks nog voldoende ruimte om mooie plaatjes te schieten zonder dat mensen in de weg lopen.

De avondboot naar Bodo op het vasteland duurt 3 tot 3,5 uur, waardoor u in de nacht bij uw hotel arriveert. Er is een parkeerplaats gereserveerd en de receptie is altijd open.

dag 12

De rit van vandaag telt 368 km en moet goed gepland worden om extra lange wachttijden te vermijden. Er moet enigszins op tijd gereden worden om de juiste aansluiting op de volgende pont te krijgen.

De schitterende kustweg 17 staat in de top 10 der mooiste routes in Noorwegen. In deze etappe zijn drie veerponten, de eerste naar Agskardet is na 157 km. Op de tweede vanaf Jektvik passeert u de poolcirkel weer. De laatste pont ligt 90 km verderop in de route en het vergt enige timing om lange wachttijden te voorkomen. Uiteraard krijgt u voldoende info mee om stress te vermijden.

Het Fru Haugans hotel in Mosjoen ligt aan een historisch straatje vol eeuwenoude houten huizen. Een avondwandeling ligt dus voor de hand.

Panorama tijdens de Lofotenreis
rondreis Lofoten

dag 13

De eerste 60 km volgt u de E6. Daarna neemt u de bergweg naar de kust en pakt u de beroemde kustweg 17 weer op. Ook vandaag nog een paar veerpontjes op weg naar Namsos. Het Scandic hotel herbergt ook het rockcentrum en ligt vlak bij de historische haven.

dag 14

Het laatste stuk kustroute gaat over weg 715. Dan met de veerpont over het fjord, landinwaarts naar Oppdal. Het landschap verandert en herinneringen aan de eerste week komen bij u boven. Hoogvlaktes, bergmeren, stroomversnellingen en staafkerkjes langs deze mooie route. Het Skiferhotel heeft een buitengevel van leisteen (Skifer) en biedt met de 4 sterren kwalificatie een heerlijke nachtrust. De totale dagrit is 363 km.

Rondreis Noorwegen
rondreis Noorwegen

dag 15

Over de Dovrefjell via de E6, de enige weg over deze uitgestrekte wildernis. Hier grazen muskusossen . Na Dombas neemt u een stille weg met zicht op de E6 beneden in het dal. Behalve af en toe een boer op de tractor is hier nauwelijks verkeer. In Nord Sel kunt een stop maken bij een klein openlucht museum. Na Vaga slaat u links af de bergen in. Het lichte rendiermos steekt mooi af bij de donkere bossen. Na Randsverk beklimt u een rotsachtige hoogvlakte die u na skioord Beito weer verlaat. Na het stadje Fagernes krijgt u nog een hoogvlakte, maar nu minder hoog en groen. Eindpunt is het skioord Geilo.

dag 16

Vandaag moet u afkicken van Noorwegen. Daarom eerst een ruige hoogvlakte, dan een mooie rit langs een rivier vol roodbruine stenen en  langs het Tinnsjø. Via het Heddal staafkerkje en het mooie Eikeren meer bereikt u uw laatste hotel in Noorwegen, het grandhotel in Åsgårdstrand dat aan het Oslofjord staat.

motorrondreis Noorwegen
IMG_1369

dag 17

Een korte rit van 10 km naar de veerpont die u over het Oslofjord brengt. Een rit van 280 km via het historische gamle Fredrikstad en langs de mooie Zweedse scherenkust eindigt in Göteborg, waar een boot van de Stenaline klaar ligt voor de terugreis naar Kiel. Heerlijk genieten van een Scandinavisch buffet met gratis wijn, bier of fris en aansluitend een show kijken in het theater. Uw tweepersoonshut met eigen douche en wc biedt voldoende comfort voor een heerlijke nachtrust.

dag 18

Rond 10 uur kunt u van boord in Kiel (D) om de thuisreis te beginnen.

rondreis Noorwegen