21 daagse autoreis Noordkaap Lofoten 2022

Droomreis van de buitencategorie 

De heenreis

Vanaf Bergen reist u langs de fjorden en door het hooggebergte, waarbij highlights als Geirangerfjord Trollstigen en de Atlantic Coast worden bezocht. Langs de kust naar Trondheim en over de E6 naar de kale Saltfjell waar u de poolcirkel kruist. Na Narvik rijdt u het immense Lapland binnen, waar de Sami nog steeds hun grote kuddes rendieren vrij laten rondlopen. Beleef de ongekende weidsheid in Noorwegen Zweden en tot slot Finland waar een overnachting geboekt is.

Vanuit Honningsvåg bezoekt u de Noordkaap en kunt u een vogelsafari maken op de poolzee. Machtige zeearenden, grappige papagaaiduikers en statige Jan van Genten zijn hier o.a. te spotten.

De terugreis

Via de Vesterålen rijdt u de Lofoten op naar Svolvær. Op de extra dag kunt u met een rondrit deze bijzondere eilandengroep verkennen, waar de bergen hoog en stijl uit de zee oprijzen. Met een mooie boottocht naar het vaste land komt u in Fauske.

De kustweg 17 is één van de top 10 toeristische routes in Noorwegen, maar gelukkig buiten het hoogseizoen nog relatief stil. U volgt twee en een halve dag de kust en passeert de poolcirkel nu op een veerpont.

Het Dovrefjell en de Valdresflye, de Gol hoogvlakte en de hoge Eggedalvegen zijn echte Noorse bergroutes. Het Eggedal de Nordskogen en de oude wegen rond Kongsberg zijn groen en afwisselend.  Via het Eikerenmeer en de landelijke omgeving naast het Oslofjord komt u geleidelijk weer in een omgeving die wellicht aan thuis doen denken.

Een oversteek over het fjord en een mooie rit over binnenwegen langs de Zweedse scherenkust brengt u naar Göteborg vanwaar u per nachtboot Kiel bereikt.

Resumé

'Drie weken reizen door indrukwekkende landschappen. Achteraf is het nauwelijks te bevatten wat u allemaal gezien heeft. Er is voldoende ruimte om te stoppen voor foto’s, lunch of picknick. De ritlengte is afgestemd op het aantal uren dat u nodig heeft. U overnacht en ontbijt (bij halfpension ook het diner) in drie of vier sterren hotels. Op heen en terugreis heeft u een comfortabele tweepersoons hut met douche/wc.

onderweg in zuid Noorwegen

Reissom

motorrijder * alleen B&B € 2.295,=
autorijder *** alleen B&B € 2.495,=
passagier ** alleen B&B € 2.095,=
motorrijder * met halfpension € 2.695,=
autorijder *** met halfpension € 2895,=
passagier ** met halfpension €. 2.495,=
toeslag 1 pers. kamer/hut € 995,=
* zijspan of aanhanger op aanvraag
** kinderen op aanvraag
*** auto tot 1.95 hoog en 4.70 lang

In de reissom inbegrepen

  • 2 x overnachting aan boord in een 2-persoons hut met douch/wc
  • 18 x overnachting in hotel in 2-persoons kamer met douche/wc
  • 20 x ontbijt buffet
  • 17 x diner (mits geboekt)
  • GPS routes of roadbook

NIET inbegrepen

  • Diner aan boord van de Fjordline
  • 2 diners in Honningsvag
  • Binnenlandse ferry’s
  • tol op wegen, bruggen en tunnels
  • toegang Noordkaap en excursies

Reisschema van dag tot dag

dag 1

De reis start in Hirtshals met de nachtboot naar Bergen (vertrek 20.00 uur)

Fjordline Hirsthals - Bergen

dag 2

Na het ontbijt lekker over de railing hangen en kijken naar de vaart tussen de eilanden door naar Bergen. Rond 14.00 start u met de 240 km rit naar Skei. Hoofdwegen tunnels een veerpont en fjorden. Maar ook nog binnendoor over rustige weggetjes. Al met al een mooie middag.

dag 3

Eerst 130 km langs meren en fjorden. Dan de bergen in met een retourtje naar het Videseter. Achter het restaurant kunt u op de brug bovenop de waterval kijken. U draait de adelaarsweg op een van de top 10 routes van Noorwegen. De schitterende omgeving en de mooie weg naar Geiranger met de cruiseschepen alsook de afdaling van de beruchte Trolstigen maken van deze 50 km een enorm avontuur. Daarna volgt een rit langs de oevers van enkele weidse zeearmen naar Molde waar u slaapt in het Moldefjord hotel in het centrum en aan zee.

Uitzichtpunt Trolstigen

dag 4

De ruim 400 km route begint met de Atlantic Road. Dit traject van dammen en bruggen is uniek in de wereld. 's Middags het Trondheimfjord over per veerpont. Geen drukke E6 via Trondheim maar een mooie landelijke route met fjordpanorama en een hoge brug die u naar het Parkhotel in Steinkjer brengt. In de hal kunt u gratis koffie of thee nuttigen en zelf flensjes bakken.

dag 5

Eerst 60 km langs het Snasameer via weg 763. Dan ruim 300 km op de E6 parallel aan de Namsen rivier met een zalmtrap en woeste stroomversnellingen. U passeert de poort naar Noord Noorwegen. Het luxe hotel Meyergarden in Mo i Rana is zeer comfortabel. Het stadje zelf heeft niet veel te bieden.

wilde waterstromen

 

dag 6

U volgt de E6 430 km. Eerst over de Saltfjellet met 692 meter als hoogste punt waar het koud kan zijn. Markant punt is de poolcirkel met monument en restaurant. In de afdaling ziet u wellicht de eerste rendieren. In woorden is dit deel van de reis moeilijk te vatten. De omgeving maakt grote indruk. Eindpunt is Narvik waar u slaapt in het Thon hotel.

Thon hotel Narvik

dag 7

Via de E10 rijdt u Zweden binnen. Na 320 km stil Zweeds Lapland passeert u de grens naar Finland. Uitgestrekte vlaktes met lage heuvels en af en toe een stadje. Het hotel in Finland is een sfeervol drie sterren toeristenhotel aan de rivier. U komt in deze streek sneller een rendier tegen dan een mens.

dag 8

Een rit door de oneindig lijkende toendra. Met 448 km. de langste rit van deze reis, maar in reistijd een dag van circa zes uren. In Karasjok is het Sami museum een ideale plek voor een langere pauze. De bergen worden hoger en de rotswanden langs de route imposanter. Het laatste deel van de dag rijdt u langs een fjord naar Honningsvag nabij de Noordkaap. De gestapelde leisteen zorgt voor mooie plaatjes, evenals de rendieren en de stokvis aan de droogrekken. ’s Avonds uiteraard naar de Noordkaap. Bezoek het visitorscentrum, maak een foto bij de bekende globe en dan gauw terug naar het hotel en in bed.

Beeld op de noordkaap

dag 9

Met een mooie rit van 36 km bereikt u Gjesvaer waar u een vogelsafari met een vissersboot op de poolzee kunt maken. Na afloop kunt u nog eens naar de Noordkaap (40 km). Uw toegangskaartje van de vorige avond is nog de hele dag geldig. De totale rit is ca 110 km.

dag 10

Eerst 100 km. terug over de weg waarover u gekomen bent. Bij Oldefjord rechts af op de E6 voor een 270 km reis naar uw volgende hotel. Rotsformaties, zeezicht en nauwelijks begroeiing. Mooie plaatjes van een echt ruig landschap dat uniek is in Europa. De rit is niet spectaculair maar wel erg mooi. Het licht in het hoge noorden is anders dan bij ons. Indien het weer meespeelt kunt u genieten van schitterende wolkenformaties in het bijzondere licht van Noord Scandinavië.

Mooie luchten

dag 11

Tot Bardufoss volgt u de E6. De parallelweg is te hobbelig om van te genieten. De dan volgende omweg van bijna 50km via weg 86 en 84 kunt u schrappen wanneer het weer erg slecht is of omdat u graag vroeg in het volgende hotel aankomt. Er volgt een rit langs fjorden en open zee op weg naar de Lofoten. De hoge Tjeldsundbrug brengt u op het eiland waar uw hotel in het centrum van Harstad staat. De totale lengte inclusief de omweg is 419 km.

dag 12

Een korte rit van 200 km over de Westeralen en Lofoten, maar wel met drie veerponten en een brug om de eilanden te verbinden. De snellere E10 wordt grotendeels vermeden. De rit biedt prachtige vergezichten over stille wegen langs fjord en oceaan. Vanuit uw hotel in Svolvaer loopt u zo naar de haven waar de Hurtigruten aanlegt en naar het gezellige centrum. Wanneer u vroeg bent kunt u ijssculpturen gaan kijken bij "Magic Ice" in de visserijhaven.

dag 13

De "rustdag" op de Lofoten kunt u gebruiken om het westdeel van de eilandengroep te ontdekken. Met helemaal aan het einde het mooie vissersdorp Å waar de rode houten huizen op palen staan. Een heerlijke toerdag van 260 km. met volop mooie panorama's. Als u met de auto bent is het handig om alvast een ticket te kopen voor de veerpont van de volgende ochtend.

Stokvis, rode huizen en hoge bergen in Å

dag 14

Na een vroeg ontbijt is het een klein eindje naar de veerpont. Een ca 2 1/2 uur durende oversteek naar het vaste land met mooi zicht op de Lofoten. De 35 km van aanlegsteiger tot de E6 zijn erg mooi. Tip: laat eerst al het verkeer van de veerpont vertrekken zodat u niet in een file hoeft te rijden. U heeft toch de hele middag voor 195 km. Onderweg verlaat u de E6 nog eens voor een schitterende smalle route door het berglandschap. Het Fauske hotel biedt veel comfort en een wandeling langs de promenade is een leuke invulling van de avond.

dag 15

De rit van vandaag telt 398 km. en moet goed gepland worden. Op de schitterende kustweg 17 zijn drie veerponten. Er moet enigszins op tijd gereden worden om de juiste aansluiting op de volgende pont te krijgen. Eén van de top 10 der mooiste routes in Noorwegen volgens het Noors bureau voor toerisme. Op de tweede pont kruist u de poolcirkel weer. Het Fru Haugans hotel in Mosjoen ligt aan een historisch straatje vol eeuwenoude houten huizen. Een avondwandeling ligt dus voor de hand.

Geen reis zonder veerverbinding

dag 16

De eerste 60 km van totaal 340 km heeft u op de heenweg ook gereden. Daarna volgt de bergweg naar de kust en dan pakt u daar de beroemde kustweg 17 weer op. Ook vandaag nog een paar veerpontjes op weg naar Namsos. Het Scandic hotel herbergt ook het rockcentrum en ligt vlak bij de historische haven.

dag 17

Het laatste stuk kustroute gaat over weg 715. Dan met de veerpont over het fjord landinwaarts naar Oppdal. Het landschap verandert en herinneringen aan de eerste week komen bij u boven. Hoogvlaktes bergmeren stroomversnellingen en staafkerkjes langs deze mooie route. Het Skiferhotel heeft een buitengevel van leisteen (Skifer) en biedt met de 4 sterren kwalificatie een heerlijke nachtrust. De totale dagrit is 363 km.

De Sognefjellet in juni

dag 18

Over de Dovrefjell via de E6, de enige weg over deze uitgestrekte wildernis. Hier grazen muskusossen . Na Dombas neemt u een stille weg met zicht op de E6 beneden in het dal. Behalve af en toe een boer op de tractor is hier nauwelijks verkeer. In Nord Sel kunt een stop maken bij een klein openlucht museum. Langs de rafting rivier Sjoa en de staafkerk van Heidal bereikt u de hoogvlakte van Beito. Aan het eind van de afdaling ligt uw comfortabele Valdres hotel in Fagernes.

dag 19

Via de Gol hoogvlakte en de Hallingdal komt u bij het Krøderenmeer. Vandaar een mooie natuurroute naar Lampeland. Kongsberg laat u rechts liggen om langs het mooie Eikerenmeer tot in Åsgårdstrand te geraken waar uw grandhotel aan het fjord op u wacht.

Unike Grandhotel Asgardstrand

dag 20

Een korte rit van 10 km naar de veerpont die u over het Oslofjord brengt. Een rit van 280 km via het historische gamle Fredrikstad en langs de mooie Zweedse scherenkust eindigt in Göteborg, waar een boot van de Stenaline klaar ligt voor de terugreis naar Kiel. Heerlijk genieten van een Scandinavisch buffet met gratis wijn, bier of fris en aansluitend een show kijken in het theater. Uw tweepersoonshut met eigen douche en wc biedt voldoende comfort voor een heerlijke nachtrust.

dag 21

Rond 9 uur kunt u van boord in Kiel (D) om de thuisreis te beginnen.