21 daagse Noordkaap-Lofoten 2023

Noordkaapreis

Onze Noordkaapreis is uniek vanwege de routes over de Lofoten en langs de oceaan. Wij vinden dat u van zo'n grote reis iedere dag moet kunnen genieten. Daarom geen race naar de kaap, maar iedere dag weer een route met nieuwe bijzonderheden. U kunt ook starten via de Eemshaven en zo de rit door Duitsland en Denemarken vermijden.

De halfpensionreis dekt niet 100% de lading, omdat er 8 dagen geen diner in het pakket zit. Reden hiervoor is dat wij in de betroffen locaties geen diners kunnen inkopen voor individuele reizigers.

Met een kleine ingreep kunnen wij deze reis ook omboeken naar een 21 of 23 -daagse reis met start en finish Eemshaven.

Heen via Denemarken - Bergen en terug via de Eemshaven of heen via Eemshaven en terug via Kiel is ook mogelijk. 

 

Reissom 2023

op basis van 2-persoons kamer en hut

motorrijder * met halfpension € 3.150,=
autorijder *** met halfpension € 3.250,=
passagier ** met halfpension €. 2.950,=
toeslag 1 pers. kamer/hut € 1.050,=
start tot 15 juni € 100,= korting per persoon
* zijspan of aanhanger op aanvraag
** kinderen op aanvraag
*** auto tot 1.95 hoog en 4.70 lang

In de reissom inbegrepen

 • 2-pers. buitenhut met douche/wc Fjordline
 • Bootticket Lofoten - vasteland
 • 2-pers. buitenhut met douche/wc Stenaline
 • 18 x 2-pers. hotelkamer met douche/wc
 • 20 x ontbijt buffet
 • 12 x diner
 • GPS routes of roadbook
 • GGTO garantiefonds 7,50 p.p.
 • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

 • diners in Molde, Narvik, Honningsvag, Reisafjord, Bodo, Mosjoen en Namsos
 • Binnenlandse ferry’s
 • tol op wegen, bruggen (voor motoren meestal nihil)
 • tunnel naar en toegang tot de Noordkaap
 • excursies en persoonlijke uitgaven

Reisschema van dag tot dag

dag 1

De individuele reis start in Hirtshals met de nachtboot naar Bergen (vertrek 20.00 uur). Aan boord geniet u van een Scandinavisch buffet tijdens de afvaart. Uw hut is voorzien van een badkamer met douche en wc. Uw buitenhut heeft een raam, zodat u zich niet opgesloten hoeft te voelen.

start Noordkaapreis
onderweg op de Noordkaapreis

dag 2

Na het late ontbijt lekker over de railing hangen en kijken naar de vaart tussen de eilanden door naar Bergen. Mijmeren over wat u op de individuele reis naar de Noordkaap allemaal zult zien. Rond 13.00 start u met de 260 km rit naar Skei. Liefst 170 km via de hoofdweg E39 die gelukkig niet meer is dan een provinciale weg bij ons. Met nog 90 km rustige binnenwegen wordt het al met al een mooie middag.

dag 3

Vandaag is een zeer gevarieerde dag vol bezienswaardigheden. Na een rustige start door een breed dal en langs fjorden en meren, klimt de weg de bergen in. Halfweg maakt u een afsteker naar het Videseter, waar u vanaf een brug bovenop de woeste bergrivier kunt kijken. Verderop draait u de adelaarsweg op, een van de top 10 routes van Noorwegen. Eerst de schitterende omgeving en de mooie weg naar Geiranger met de cruiseschepen. Dan de hairpin beklimming naar het panorama op het fjord en de zeven watervallen.

U steekt bij Eidsdal een fjord over per veerboot en geraakt in een groen dal vol aardbei plantages. Bij het Gubrandsjuvet ziet u letterlijk wat de kracht van water doet wanneer hard gesteente in de weg zit.

Gestaag klimt de weg tot boven de boomgrens en belandt u op een gure hoogvlakte. Bij het moderne betonnen restaurant en winkeltjes kunt u naar een spectaculair gebouwd uitzichtpunt, waar u zicht heeft op de beruchte Trolstigen. De afdaling met halfweg zijn machtige waterval is bijzonder indrukwekkend. Tot slot een rit langs de oevers van weidse zeearmen naar Molde waar u slaapt in een hotel in het centrum.

Noordkaapreis met de Trolstigen
Op de Atlantic Road tijdens de Noordkaapreis

dag 4

De 400 km route is totaal anders dan de vorige dag. U begint met de Atlantic Road, een uniek traject van dammen en bruggen direct langs de oevers van de oceaan. Dan volgt een tocht over meerdere eilanden, die met bruggen en tunnels verbonden zijn. Eén keer neemt u een pont om de reis te kunnen voortzetten. Daar waar mogelijk verruilt u de hoofdweg voor stille binnenwegen.

's Middags steekt u het brede Trondheimfjord over per veerpont om de drukke E6 via Trondheim te verruilen voor een mooie landelijke route met fjordpanorama. Zo kunt u iedere kilometer genieten van rustige wegen en prachtige landschappen.

In een stil hoekje van de stad Steinkjer ligt het mooie Tingvold Parkhotel. In de hal van het hotel kunt u gratis koffie of thee nuttigen en zelf flensjes bakken.

dag 5

Geen spannende hooggebergtes of iets dergelijks vandaag, maar wek een ontspannen dagtocht door het groen. Eerst 60 km langs het Snasameer via weg 763. Dan ruim 130 km op de E6 parallel aan de Namsen rivier met een zalmtrap en woeste stroomversnellingen. Vervolgens draait u het Fiplingdal in voor een rit door eeuwig zingende bossen, meren en glooiend landschap. Deze route is pas onlangs volledig geasfalteerd en vormt een mooi alternatief voor de E6.

Zo'n 35 km voor de finish rijdt u de E6 weer op naar uw comfortabele hotel in Mo i Rana.

Overal woeste rivieren op de Noordkaapreis
poolcirkel rondreis Noorwegen

dag 6

U volgt de E6, omdat er geen andere weg is, behalve over de Lofoten. Die rijdt u op de terugweg. Op de vaak koude Saltfjellet markeert een kunstwerk de poolcirkel. In de afdaling ziet u wellicht de eerste rendieren. In woorden is dit deel van de reis moeilijk te vatten. De omgeving maakt grote indruk. Eindpunt is Narvik waar u slaapt in statige luxueuze Scandic Hotel in het centrum.

dag 7

Vandaag rijdt u in Lapland. Eerst Noors, dan een hele tijd Zweeds en tot slot passeert u de grens naar Finland, waar uw hotel staat. Uitgestrekte vlaktes met lage heuvels en af en toe een stadje. Het hotel in Finland is een sfeervol drie sterren toeristenhotel aan de rivier. U komt in deze streek sneller een rendier tegen dan een mens.

rendieren langs de weg tijdens de Noordkaapreis
De Noordkaap, reisdoel, maar niet het belangrijkste onderdeel van de Noordkaapreis

dag 8

Een rit door de oneindig lijkende toendra. Met 448 km. de langste rit van deze reis, maar in reistijd een dag van maximaal zes uren. In Karasjok is het Sami museum een ideale plek voor een langere pauze. De bergen worden hoger en de rotswanden langs de route imposanter. Het laatste deel van de dag rijdt u langs een fjord naar Honningsvag nabij de Noordkaap. De gestapelde leisteenrotsen met steenbokken zorgt voor mooie plaatjes. Evenals de rendieren op en langs de weg en de stokvis aan de droogrekken. ’s Avonds kunt u uiteraard naar de Noordkaap. Bezoek het visitorscentrum, maak een foto bij de bekende globe en dan gauw terug naar het hotel en in bed. U kunt het bezoek ook uitstellen tot de volgende dag.

dag 9

Met een mooie rit van 36 km bereikt u Gjesvaer waar u een vogelsafari met een vissersboot op de poolzee kunt maken. Na afloop kunt u nog eens naar de Noordkaap (40 km). Uw toegangskaartje van de vorige avond is nog de hele dag geldig. De totale rit is ca 110 km.

vogelsafari op de Noordkaapreis
Bizarre landschappen op de Noordkaapreis

dag 10

Eerst 100 km terug en bij Oldefjord rechts af op de E6 voor een 270 km reis naar uw volgende hotel. Rotsformaties, zeezicht en nauwelijks begroeiing. Mooie plaatjes van een echt ruig landschap dat uniek is in Europa. Indien het weer meespeelt kunt u genieten van schitterende wolkenformaties in het bijzondere licht van Noord Scandinavië. In dit gebied staat maar één hotel. Gelukkig is het drie sterren hotel netjes en schoon en smaakt het eten uitstekend na een lange rit.

dag 11

Aan het eind van het fjord verruilt u de hoofdweg voor 180 km binnenwegen met wisselend landschap. Daarna volgt een rit langs fjorden en open zee op weg naar de Lofoten. De hoge Tjeldsundbrug brengt u op het eiland waar uw luxe hotel in het havengebied van Harstad staat. De totale lengte inclusief de omweg is 419 km. Bij slecht weer houdt u de E6 aan en kort u de route ruim 50 km. in.

Panorama tijdens de Lofotenreis
Lofotenreis Hotel in Svolvaer

dag 12

Een korte rit van 260 km over de Westeralen en Lofoten, maar wel met drie veerponten en een brug om de eilanden te verbinden.  De rit biedt prachtige vergezichten over stille wegen langs fjord en oceaan. Uw luxueuze Lofoten hotel in Svolvaer staat midden in het gezellige centrum en direct aan het water. (zie foto hiernaast)

dag 13

De rustdag op de Lofoten kunt u gebruiken eens wat langer te slapen. Wij adviseren u  om het trolfjord te bezoeken met de rustige panoramaboot (3 uur), of met de spectaculaire RIB safari (2 uur). Uiteraard is er het gezellige centrum, de haven voor de Hurtigruten, het ijssculpturenmuseum en meer.

zeeduivel Lofoten
A i Lofoten tijdens de Lofotenreis of Noordkaapreis

dag 14

Na een wat later ontbijt kunt u in alle rust vertrekken voor de verkenning van de Lofoten. Slechts 160 km via de mooiste en smalle weggetjes reist u tot in het puntje, waar het vissersdorp Å ligt. De houten huisjes op palen en de rekken vol stokvis maken van dit dorp een soort Volendam van Noorwegen, alleen niet zo overlopen met toeristen. Aan het eind van de dag nog ruim 5 km terug naar de haven van Moskenes. Afhankelijk van de vertrektijd van uw boot, kunt u in de haven uw avondeten nuttigen, dan wel aan boord. In de avond of nacht (het blijft licht) meert u aan in Bodø. De rit door de stad naar uw hotel is ca. 2 km.

dag 15

De rit van vandaag telt 370 km. en moet goed gepland worden. Op de schitterende kustweg 17 zijn drie veerponten. Er moet enigszins op tijd gereden worden om de juiste aansluiting op de volgende pont te krijgen. Eén van de top 10 der mooiste routes in Noorwegen volgens het Noors bureau voor toerisme. Op de tweede pont kruist u de poolcirkel weer. Het Fru Haugans hotel in Mosjoen ligt aan een historisch straatje vol eeuwenoude houten huizen. Een avondwandeling ligt dus voor de hand.

Talloze hoge bruggen tijdens de Lofotenreis
Noorwegenreis auto

dag 16

Na 60 km hoofdweg volgt een bergweg naar de kust en daar pakt u de beroemde kustweg 17 weer op. Ook vandaag nog een paar veerpontjes op weg naar Namsos. Het Scandic hotel herbergt ook het rockcentrum en ligt vlak bij de historische haven. Wilt u eens geen Noors eten? Aan de overkant is een Italiaans restaurant.

dag 17

Het laatste stuk kustroute gaat over weg 715. Dan met de veerpont over het fjord landinwaarts naar Oppdal. Het landschap verandert en herinneringen aan de eerste week komen bij u boven. Hoogvlaktes bergmeren stroomversnellingen en staafkerkjes langs deze mooie route. Het Skiferhotel heeft een buitengevel van leisteen (Skifer) en biedt met de 4 sterren kwalificatie een heerlijke nachtrust. De totale dagrit is 360 km.

Schitterende routes op de Noordkaapreis
wachten op de veerpont tijdens de Noordkaapreis

dag 18

Over de Dovrefjell via de E6, de enige weg over deze uitgestrekte wildernis. Hier grazen muskusossen . Na Dombas neemt u een stille weg met zicht op de hoofdweg beneden in het dal. Behalve af en toe een boer op de tractor is hier nauwelijks verkeer. In Nord Sel kunt een stop maken bij een klein openlucht museum. Langs de rafting rivier Sjoa en de staafkerk van Heidal bereikt u de hoogvlakte van Beito. In Fagernes draait u de Gol hoogvlakte op waar (volgens de verkeersborden) veel elanden oversteken. In Hallingdal overnacht u in het Thon Hotel.

dag 19

Via de Dagalivegen over de hoogvlakte op de Tiinsvegen nog eens een ruige hoogte. Na Rjukan passeert u de Gaustatoppen met (bijna) eeuwige sneeuw op de top. Via de drukke E134 even stoppen bij de Heddal staafkerk en vervolgens via rustige binnenwegen van de Telemark op weg naar de oever van het Oslofjord, waar u in Åsgårdstrand in het grandhotel dineert en overnacht.

onderweg op Noordkaapreis
laatste hotel van de Noordkaapreis

dag 20

Een korte rit van 10 km naar de veerpont die u in20 minuten over het Oslofjord brengt. Een rit van 280 km via het historische gamle Fredrikstad en langs de mooie Zweedse scherenkust eindigt in Göteborg, waar een boot van de Stenaline klaar ligt voor de terugreis naar Kiel. Heerlijk genieten van een Scandinavisch buffet met gratis wijn, bier of fris en aansluitend een show kijken in het theater. Uw tweepersoonshut met eigen douche en wc biedt voldoende comfort voor een heerlijke nachtrust.

dag 21

Rond 9 uur kunt u van boord in Kiel (D) om de thuisreis te beginnen.

Kijk ook eens bij onze andere reizen

8 daagse via de Eemshaven