22 daagse Noordkaap-Lofoten 2023

route Noordkaapreis 2023

Sorry, deze reis kan niet meer geboekt worden.

 

Reissom 2023

beperkt beschikbaar
Toeslag HN Lines tot € 50,= p.p. afhankelijk van reisdatum en hoe vol de boot al is.
motorrijder * met halfpension € 3.200,=
autorijder *** met halfpension € 3.295,=
passagier ** met halfpension €. 3.095,=
toeslag 1 pers. kamer/hut € 995,=
* zijspan of aanhanger op aanvraag
** kinderen op aanvraag
*** auto tot 1.95 hoog en 4.70 lang

In de reissom inbegrepen

 • 2-pers. buitenhut met douche/wc Fjordline
 • Bootticket Lofoten - vasteland
 • 2-pers. buitenhut met douche/wc Holland Norway Lines
 • 19 x 2-pers. hotelkamer met douche/wc
 • 21 x ontbijt buffet
 • 13 x diner
 • GPS routes
 • GGTO garantiefonds 7,50 p.p.
 • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

 • diners in Molde, Narvik, Honningsvag, Reisafjord, Sandnessjoen, en Namsos
 • Binnenlandse ferry’s
 • tol op wegen, bruggen (voor motoren meestal nihil)
 • tunnel naar en toegang tot de Noordkaap
 • excursies en persoonlijke uitgaven

Reisschema van dag tot dag

start Noordkaapreis

dag 1

De individuele reis start in Hirtshals met de nachtboot naar Bergen (vertrek 20.00 uur). Aan boord geniet u van een Scandinavisch buffet tijdens de afvaart. Uw hut is voorzien van een badkamer met douche en wc. Uw buitenhut heeft een raam, zodat u zich niet opgesloten hoeft te voelen.

dag 2

Na het late ontbijt lekker over de railing hangen en kijken naar de vaart tussen de eilanden door naar Bergen. Mijmeren over wat u op de individuele reis naar de Noordkaap allemaal zult zien. Rond 13.00 start u met de 160 km rit naar Eidfjord. De eerste 35 km via de hoofdweg E39 die gelukkig niet meer is dan een provinciale weg bij ons. Daarna volgt een mooie rit langs enkele fjorden, een rit over de groene Espelandroute met een mooie rit langs het Ulvikfjord en de giga hangbrug over het Eidfjord.

Slapen doet u in het Voringfoss hotel aan het fjord. Uw kamer heeft geen fjordzicht, omdat daar regelmatig grote cruiseschepen liggen aangemeerd vlak voor het hotel.

onderweg op de Noordkaapreis
Stegastein

dag 3

Via het Ulvikfjord en Eidfjord komt u bij de Skjervsfossen. Eerst ziet u de waterval van onderaf en een eind verder kunt u te voet naar de bovenkant van deze waterval. uw eerste waterval. Indien weer geopend kunt u een hele mooie oude weg langs Stalheim rijden. Noorwegen zoals in de jaren 80 vorige eeuw nog overal te zien was.

Na een serie saaie tunnels komt u in Flam, bekend van het bergbaantje dat dagelijks vol toeristen wordt gepropt voor een retourtje de bergen in. Wij adviseren gewoon door te rijden naar Aurland en uw koffiestop te genieten bij de bakkerij net over de brug links.

Vanuit Aurland beklimt u de hoogvlakte. Naast de weg wordt het uitzicht op het fjord steeds mooier. De Stegastein is een uitzichtpunt om nog betere fotos te kunnen maken. De hoogvlakte is ruig en biedt mooie vergezichten op de gebergtes rondom. De afdaling is smal en volgt een rivier vol stroomversnellingen.

Via tunnel en veerpont komt u in Sogndal, stopplaats van veel reizen in ons programma. U vervolgt de hoofdweg 5 naar Skei. Vlak voor het eindpunt is nog een stop bij de Boyabreen, een gletsjer die in een meertje plonst als er iets afbreekt. Vanuit het restaurant ter plaatse heeft u zicht op de ijskap.

Slapen doet u in het luxe Skei Hotel, waar uw kamer uitkijkt over het fjord.

dag 4

Vandaag is een zeer gevarieerde dag vol bezienswaardigheden. Na een rustige start door een breed dal en langs fjorden en meren, klimt de weg de bergen in. Halfweg maakt u een afsteker naar het Videseter, waar u vanaf een brug bovenop de woeste bergrivier kunt kijken. Verderop draait u de adelaarsweg op, een van de top 10 routes van Noorwegen. Eerst de schitterende omgeving en de mooie weg naar Geiranger met de cruiseschepen. Dan de hairpin beklimming naar het panorama op het fjord en de zeven watervallen.

U steekt bij Eidsdal een fjord over per veerboot en geraakt in een groen dal vol aardbei plantages. Bij het Gubrandsjuvet ziet u letterlijk wat de kracht van water doet wanneer hard gesteente in de weg zit.

Gestaag klimt de weg tot boven de boomgrens en belandt u op een gure hoogvlakte. Bij het moderne betonnen restaurant en winkeltjes kunt u naar een spectaculair gebouwd uitzichtpunt, waar u zicht heeft op de beruchte Trolstigen. De afdaling met halfweg zijn machtige waterval is bijzonder indrukwekkend. Tot slot een rit langs de oevers van weidse zeearmen naar Molde waar u slaapt in het imposante Seilet Hotel, op loopafstand van het centrum.

Noordkaapreis met de Trolstigen
Op de Atlantic Road tijdens de Noordkaapreis

dag 5

De 400 km route is totaal anders dan de vorige dag. U begint met de Atlantic Road, een uniek traject van dammen en bruggen direct langs de oevers van de oceaan. Dan volgt een tocht over meerdere eilanden, die met bruggen en tunnels verbonden zijn. Eén keer neemt u een pont om de reis te kunnen voortzetten. Daar waar mogelijk verruilt u de hoofdweg voor stille binnenwegen.

's Middags steekt u het brede Trondheimfjord over per veerpont om de drukke E6 via Trondheim te verruilen voor een mooie landelijke route met fjordpanorama. Zo kunt u iedere kilometer genieten van rustige wegen en prachtige landschappen.

In een stil hoekje van de stad Steinkjer ligt het mooie Tingvold Parkhotel. In de hal van het hotel kunt u gratis koffie of thee nuttigen en zelf flensjes bakken.

dag 6

Geen spannende hooggebergtes of iets dergelijks vandaag, maar wek een ontspannen dagtocht door het groen. Eerst 60 km langs het Snasameer via weg 763. Dan ruim 130 km op de E6 parallel aan de Namsen rivier met een zalmtrap en woeste stroomversnellingen.

Liefhebbers van absolute stilte in de bossen, rijden via het Fiplingdal door 130 km eeuwig zingende bossen. Veel meren en bos in een glooiend landschap, maar geen enkele bebouwing, restaurant of iets dergelijks. Deze route is pas onlangs volledig geasfalteerd en vormt een mooi alternatief voor de E6. U kan ook gewoon  de E6 blijven volgen tot Mo i Rana, waar u slaapt in het Clarion Collection Hotel Helma.

Overal woeste rivieren op de Noordkaapreis
poolcirkel rondreis Noorwegen

dag 7

U volgt de E6, omdat er geen andere weg is, behalve over de Lofoten. Die rijdt u op de terugweg. Op de vaak koude Saltfjellet markeert een kunstwerk de poolcirkel. In de afdaling ziet u wellicht de eerste rendieren. In woorden is dit deel van de reis moeilijk te vatten. De omgeving maakt grote indruk. Eindpunt is Narvik waar u slaapt in statige luxueuze Scandic Hotel in het centrum.

dag 8

Vandaag rijdt u in Lapland. Eerst Noors, dan een hele tijd Zweeds en tot slot passeert u de grens naar Finland, waar uw Lapland hotel staat. Uitgestrekte vlaktes met lage heuvels en af en toe een stadje. Het hotel in Finland is een sfeervol drie sterren toeristenhotel aan de rivier. U komt in deze streek sneller een rendier tegen dan een mens.

rendieren langs de weg tijdens de Noordkaapreis
De Noordkaap, reisdoel, maar niet het belangrijkste onderdeel van de Noordkaapreis

dag 9

Een rit door de oneindig lijkende toendra. Met 445 km. de langste rit van deze reis, maar in reistijd een dag van maximaal zes uren. In Karasjok is het Sami museum een ideale plek voor een langere pauze. De bergen worden hoger en de rotswanden langs de route imposanter. Het laatste deel van de dag rijdt u langs een fjord naar Honningsvag nabij de Noordkaap. De gestapelde leisteenrotsen met steenbokken zorgt voor mooie plaatjes. Evenals de rendieren op en langs de weg en de stokvis aan de droogrekken. ’s Avonds kunt u uiteraard naar de Noordkaap. Bezoek het visitorscentrum, maak een foto bij de bekende globe en dan gauw terug naar het hotel en in bed. U kunt het bezoek ook uitstellen tot de volgende dag.

U slaapt in het Scandic Bryggen Hotel aan de haven of in hotel The View aan de noordrand van "de stad".

dag 10

Met een mooie rit van 36 km bereikt u Gjesvaer waar u een vogelsafari met een vissersboot op de poolzee kunt maken. Na afloop kunt u nog eens naar de Noordkaap (40 km). Uw toegangskaartje van de vorige avond is nog de hele dag geldig. De totale rit is ca 110 km.

vogelsafari op de Noordkaapreis
Bizarre landschappen op de Noordkaapreis

dag 11

Eerst 100 km terug en bij Oldefjord rechts af op de E6 voor een 270 km reis naar uw volgende hotel. Rotsformaties, zeezicht en nauwelijks begroeiing. Mooie plaatjes van een echt ruig landschap dat uniek is in Europa. Indien het weer meespeelt kunt u genieten van schitterende wolkenformaties in het bijzondere licht van Noord Scandinavië. In dit gebied staat maar één hotel. Gelukkig is het drie sterren hotel netjes en schoon. De keuken is sinds Corona gesloten en  nooit weer geopend. Aan de overkant van de straat is een eenvoudige eetgelegenheid.

dag 12

Aan het eind van het fjord verruilt u de hoofdweg E6 voor 80 km binnenwegen met wisselend landschap. Daarna volgt een rit langs fjorden en open zee op weg naar de Lofoten. De hoge Tjeldsundbrug brengt u op het eiland waar uw luxe hotel in het havengebied van Harstad staat. De totale lengte inclusief de omweg is 419 km. Bij slecht weer houdt u de E6 aan en kort u de route ruim 50 km. in.

U slaapt in het Clarion Collection Arcticus in een superior kamer. Het hotel serveert een licht diner voor alle gasten. Mocht u daarna nog trek hebben, dan is er voldoende te vinden in de stad.

Panorama tijdens de Lofotenreis
Lofotenreis Hotel in Svolvaer

dag 13

Een korte rit van 260 km over de Westeralen en Lofoten, maar wel met drie veerponten en een brug om de eilanden te verbinden.  De rit biedt prachtige vergezichten over stille wegen langs fjord en oceaan. Uw luxueuze Lofoten hotel in Svolvaer staat midden in het gezellige centrum en direct aan het water. (zie foto hiernaast)

dag 14

De rustdag op de Lofoten kunt u gebruiken eens wat langer te slapen. Wij adviseren u  om het trolfjord te bezoeken met de rustige panoramaboot (3 uur), of met de spectaculaire RIB safari (2 uur). Uiteraard is er het gezellige centrum, de haven voor de Hurtigruten, het ijssculpturenmuseum en meer.

zeeduivel Lofoten
A i Lofoten tijdens de Lofotenreis of Noordkaapreis

dag 15

Na een wat later ontbijt kunt u in alle rust vertrekken voor de verkenning van de Lofoten. Slechts 160 km via de mooiste en smalle weggetjes reist u tot in het puntje, waar het vissersdorp Å ligt. De houten huisjes op palen en de rekken vol stokvis maken van dit dorp een soort Volendam van Noorwegen, alleen niet zo overlopen met toeristen. In het hoogseizoen kunt u met de boot van ca 14.30 naar Bodo, waar u om 18.00 uur aankomt. Mooi op tijd om in het hotel te eten. U slaapt in het Clarion Collection Hotel Grand Bodo.

dag 16

De rit van vandaag telt 350 km. en moet goed gepland worden. Op de schitterende kustweg 17 zijn drie veerponten. Er moet enigszins op tijd gereden worden om de juiste aansluiting op de volgende pont te krijgen. Eén van de top 10 der mooiste routes in Noorwegen volgens het Noors bureau voor toerisme. Op de tweede pont kruist u de poolcirkel weer. U overnacht in Sandnessjoen in het Syv Sostra Hotel (zeven zusters). Het diner is deze dag niet inbegrepen.

Talloze hoge bruggen tijdens de Lofotenreis
Noorwegenreis auto

dag 17

Vanuit het hotel gaat het meteen verder met de kustroute, vandaag zelfs met 4 veerponten. Een beetje lastig plannen, maar wij helpen u daarbij. Het is in ieder geval een mooie dag op weg naar Namsos. Het Scandic hotel herbergt ook het rockcentrum en ligt vlak bij de historische haven. Wilt u eens geen Noors eten? Aan de overkant is een Italiaans restaurant.

dag 18

Het laatste stuk kustroute gaat over weg 715. Dan met de veerpont over het fjord landinwaarts naar Oppdal. Het landschap verandert en herinneringen aan de eerste week komen bij u boven. Hoogvlaktes bergmeren stroomversnellingen en staafkerkjes langs deze mooie route. Het Skiferhotel heeft een buitengevel van leisteen (Skifer) en biedt met de 4 sterren kwalificatie een heerlijke nachtrust. De totale dagrit is 360 km.

Schitterende routes op de Noordkaapreis
wachten op de veerpont tijdens de Noordkaapreis

dag 19

Over de Dovrefjell via de E6, de enige weg over deze uitgestrekte wildernis. Hier grazen muskusossen . Via Nord Sel en Vaga rijdt u de mooie hoogvlakte op over de Jotunheimen. Bij skioord Beito daalt u af naar Fagernes. Daarna over de groene Gjolfjellet, volgens de borden een gebied met veel elanden.

In het drukke skioord Geilo staat uw hotel en resort net buiten de drukte.

dag 20

Vanuit Geilo over een hoogvlakte langs de oostgrens van de Hardangervidda. Een tweede hoogvlakte, de Imingdalen is een stuk ruiger. Via het stuwmeer ziet u de bergen van de Hardangervidda spiegelen in het water. De afdaling naar Austbygd langs de rivier vol rode rotsen is mooi.

Het landschap wordt groener, de bergen lager. U rijdt de Telemark binnen, vakantiegebied van de Noren. Het laatste deel van de dag over de weg 45 is boeiend. Dan draait u het Setesdal in, op weg naar uw laatste hotel op deze reis, Hotel Solvgarden in Rysstad.

onderweg op Noordkaapreis
laatste hotel van de Noordkaapreis

dag 21

Een korte rit van 138 km door het Setesdal en langs het uitgestrekte Byglandsfjord, dat gewoon een meer is. Rond 14.00 uur wordt u verwacht in de haven van Kristiansand. Het inschepen duurt vrij lang, maar eenmaal aan boord kunt u relaxen en genieten van een drankje op het zonnedek.

Diner in buffetvorm is inclusief enkele drankjes. U slaapt in een buitenhut met eigen douche en wc. Krap, maar toch wel comfortabel.

U kunt aan boord nog een show zien of iets drinken in de bar met live muziek, voor u uw bed induikt.

dag 22

Rond 9.30 uur kunt u van boord in de Eemshaven om de thuisreis te beginnen.

Kijk ook eens bij onze andere reizen

8 daagse via de Eemshaven