7 daagse motorreis 2024

Een weekje Noorwegen via Hirtshals Denemarken

Deze rondreis start met een overnachting in Hirtshals. De volgende ochtend neemt u de boot van 10.00 uur vanuit Hirtshals naar Kristiansand in Noorwegen.  Wij reserveren een stoel voor u en u mag gratis gebruik maken van de hapjes en drankjes in de lounge. De etappes hebben allemaal een netto reistijd van 4 tot 4 en een half uur. De rest van de dag is voor de diverse foto en lunchstops.

De reis start met een korte middagrit van 140 km over mooie slingerwegen door de bossen en een rit langs het Tinnsjø en het mooie Tessungdal. Op het Imingfjell is het fris en zijn de uitzichten prachtig.  Via skioord Geilo rijdt u op de noordrand van de Hardangervidda. In Eidfjord slaapt u in een fjordhotel.

De rit naar Skei is een echte bergrit met watervallen, fjorden, een gletsjer en bergpassen. Het Aurlandfjellet, een pont over het Sognefjord en het gezellige centrum van Sogndal zorgen voor de nodige variatie.

Wakker worden tijdens de rit op een veredeld fietspad om daarna af te slaan voor een schilderachtige bergrit Gaularfjellet, waar u landschappen aantreft die uniek zijn in Europa.

Het laatste deel van de reis gaat via hoofdwegen naar Bergen. Hier overnacht u in het historische havenkwartier. Eten doet u uiteraard ergens in de stad tijdens uw wandeling.

De laatste ochtend 1,7 km naar de boot voor een cruise door het archipel voor Bergen en Stavanger. De volgende ochtend na het ontbijt om 08.00 uur aan wal in Hirtshals voor de terugreis, waarschijnlijk met een tussenstop.

Reissom 2024

Op basis van tweepersoons kamer/buitenhut

motorrijder € 1.450,=
passagier € 1.250,=
toeslag 1-pers. kamer/hut € 220,=

In de reissom inbegrepen

 • 1 x overtocht met stoel en drankje in de Lounge
 • 1 x overnachting aan boord in een 2-persoons buitenhut
 • 5 x overnachting in hotel in 2-persoons kamer met douche/wc
 • 6 x ontbijt buffet
 • 4 x drie gangen diner of buffet
 • GPS routes
 • GGTO garantiefonds
 • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

 • Diner in Bergen
 • tol op wegen, bruggen en tunnels (motoren vrij)
 • Binnenlandse ferry’s
 • Parkeren in Bergen (ca 25 euro)

Reisschema van dag tot dag

dag 2

De reis start met een voorovernachting in het Skaga Hotel vlak bij de boot. Op de tweede dag vertrekt de boot om 10.00 uur naar Hirtshals en komt om 14.00 uur aan. U kunt aan boord de lunch nuttigen, zodat u in Noorwegen meteen aan de rit van bijna 200 km kan beginnen. De rit naar Morgedal begint op een relatief drukke weg naar Vennesla. Na 20 km wordt het stil op de bochtenrijke weg. Bossen met een tapijt van rendiermos, naaldbomen en berken die elkaar afwisselen en bergmeren die de mooiste doorkijkjes bieden.

U bereikt het Nissermeer en ziet dat de heuvels zijn ingeruild voor bergen, die spiegelen in het water links van u. Via een naamloze bergpas bereikt u het comfortabele Morgedal hotel. Een verwarmd binnenbad is één van de faciliteiten in het hotel.

 

Morgedal
Kersten

dag 3

De eerste 47 km gaan over de E 134, een brede en redelijk drukke provinciale weg. De Tuddalsvegen die daarop volgt is een verademing. Weinig verkeer en steeds verder bergopwaarts tot boven de boomgrens. Op de stenige toendra ziet u de Gaustatoppen boven alles uitsteken.  De pashoogte op 1260 meter wordt met een gegraveerde kei weergegeven. Kilometers verderop zet de afdaling in naar Rjukan en het Tinnsjø.

Het Tessungdal plus Imingfjell met het enorme stuwmeer is de volgende etappe. Een wilde rivier vol rode gladde stenen en een kille hoogvlakte vol vakantiehuisjes, voor u prachtige vergezichten krijgt over het stuwmeer.  Na al dit natuurgeweld volgt een rustige afdaling naar skioord Geilo en een ontspannen rit over de Hardangervidda.

Via enkele spaghettitunnels daalt u af naar Eidfjord, waar uw hotel staat.

dag 4

Uw eerste kilometers langs een fjord worden onderbroken door een hangbrug tussen twee bergwanden met aan beide zijden een goed verlichte rotonde in een berg. Langs het mooie Ulvikfjord en over de groene Espenlandroute naar Voss voor een eventuele pauze in het centrum. U kunt iets verderop ook pauzeren bij de Tvinnefossen, een waterval die u tot zeer dichtbij kunt naderen.

De route langs het Stalheimhotel werpt u 50 jaar terug in de Noorse tijd. De tunnels die daarna volgen tot Flåm zijn modern en saai. Na het gezellige Aurland beklimt u een bergwand langs het Aurlandfjord. Bij uitzichtpunt Stegastein is een fotostop onvermijdelijk. De rit over de bergpas is erg mooi en rustgevend, mits er niet te veel campers in de afdaling naar Lærdal vertoeven.

Na de veerpont over het Sognefjord is de hoofdweg naar toeristisch Sogndal en weg 5 naar Skei niet erg spectaculair. Daarom hebben wij een parallelweg vanaf Sogndal uitgekozen, een ommetje langs het gletsjermuseum in Bøyum en uiteraard het uitstapje naar de gletsjer Bøya zelf. Eindpunt Thon hotel in Skei is een nobele locatie nabij een fjord.

vikingreizen (107)
Home page

dag 5

Vlak bij het hotel draait u een smalle weg op naar Astruptunet, een atractie waar u gewoon aan voorbij mag rijden. De route zelf is naar onze mening zeer de moeite waard en vanaf het motorzadel te beschouwen.

Het bord dat de afslag naar Gaularfjellet aanduidt, geeft al aan dat het een mooie route moet zijn. De stille bosweg passeert een groot meer, gaat over een pasje met uitzicht op een tweede meer en kronkelt door een vredig boeren berglandschap.

Een rit langs het Sognefjord, een veerpont erover en mooie tocht langs het Masfjord over stille wegen eindigt abrupt op de E39. Deze volgt u tot in Bergen. Hier overnacht u in het historische havenkwartier. Uw motor parkeert u voor 25 euro aan de overkant in de parkeergarage.

Verken het oude stadsdeel te voet en ga ergens eten. Het diner is deze avond niet inbegrepen.

dag 6

U heeft nog even de tijd om rond te kijken voordat u naar haven gaat.  De boot vertrekt om 13.30 uur voor een cruise tussen de eilanden door. Vroeg in de avond legt hij nog even aan in Stavanger om extra passagiers in te laden voordat de oversteek naar Hirtshals begint.

Geniet van het uitgebreide Scandinavische buffet en het uitgaansleven op het schip. Wellicht scoort u uw laatste souvenir in één van de winkels aan boord.

 

trol

Dag 7

Na een vroeg ontbijt bent u klaar om rond 08.00 uur het schip te verlaten en de thuisreis door Denemarken te starten. Waarschijnlijk doet u deze terugreis in twee dagen. Als u hulp nodig heeft om een slaapplaats te boeken, kunt u altijd bij ons aankloppen. Wij helpen u gratis.