8 daagse zuidkust 2024

start op alle dagen vanaf 17 mei 2024

8 daagse zuidkust

Afwisselende mooie motorrondreis door zuid Noorwegen.

Deze rondreis kan vanaf half mei tot half september gemaakt worden. De reis start met de nachtboot vanuit Kiel  naar Göteborg in Zweden.  Via de eilanden voor de Zweedse kust bereikt u uw fjordhotel aan het Oslofjord. Door het heuvellandschap van de Telemark en even langs de kust gaat u op weg naar het historische hotel aan zee. De dag erop gaat het verder westwaarts langs de kust via een beproefde smalle weg met vissersplaatsjes, haventjes en mooie doorkijkjes naar zee. Eindpunt is het authentieke Grand Hotel in Egersund.

De "Highlands" en de Suleskarvegen zijn ingrediënten om van uw rit naar Rysstad een geweldig afwisselend avontuur te maken. In het Solvgarden Hotel heet men u van harte welkom. Bergen, langgerekte meren en het Telemarkkanaal zorgen ervoor dat u zich niet verveelt op weg naar Drammen. De laatste etappe naar Oslo is zo kort, dat u tijd heeft om het Vigelund beeldenpark even te bezoeken voor u zich in de haven meldt. Het luxe cruiseschip van de Colorline bezorgt u ongetwijfeld een heerlijke afsluiting van deze reis. Vanuit Kiel rest u nog de thuisreis.

Reissom 2024

motorrijder * halfpension € 1.675,=
passagier ** halfpension € 1.525,=
toeslag 1-pers. kamer/hut € 330,=

In de reissom inbegrepen

  • 2 x overnachting aan boord in een 2-persoons buitenhut
  • 5 x overnachting in hotel in 2-persoons kamer met douche/wc
  • 7 x ontbijt buffet
  • 7 x drie gangen diner of buffet
  • GPS routes
  • GGTO garantiefonds
  • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

  • Ferry Moss - Horten (MC € 10 en auto € 25. Passagiers gratis.
  • tol op wegen, bruggen en tunnels (motoren vrij)

Reisschema van dag tot dag  NOG IN BEWERKING

dag 1

De reis start  in de namiddag (Stena Line 17.45 uur) in het Duitse Kiel. U slaapt in een tweepersoons buitenhut met douche/wc. In de avond geniet u van een Scandinavisch buffet inclusief bier, wijn, frisdrank en water. Ook kunt u gratis een dans en muziekshow in het theater bezoeken en/of een drankje nemen in één van de vele bars. Zo raakt u meteen in de vakantiesfeer.

 

20220701_Stena_Germanica_29-9
Fredrikstad

dag 2

Vanaf 07.30 uur kunt u aanschuiven aan bij het ontbijtbuffet. Circa 09.45 uur rijdt u aan land om te starten met uw eerste dagtocht.

De stad bent u al snel uit en uw eerste veerpontje over een kanaal is gratis. Er volgt een mooie rit over de eilanden Tjörn en Orust, die verbonden zijn met enorm hoge bruggen. Dan kruist u de E6 voor een rit over binnenwegen naar de Noorse grens. De onbemande grenspost valt nauwelijks op.

Halden is het eerste Noorse stadje waar u door rijdt. In Frederikstad bezoekt u kort het historische stadje met de houten huizen en Charles Dickens sfeer.

In Moss start iedere 30 minuten een 20 minuten overtocht over het Oslofjord. MC kost ca. € 10,00 en een auto tot 6 meter bijna € 25,00 (niet in de reissom inbegrepen)

Aan de overkant is het nog enkele kilometers tot uw Fjordhotel in Asgardstrand.

dag 3

De rit van Askardstrand naar Arendal is een combinatie van smalle binnenwegen langs de kust en landwegen door de heuvelrijke bossen. Een verdere beschrijving kan nog niet gegeven worden omdat de rit nog in detail moet worden uitgewerkt.

Eindpunt is een modern hotel in de stad met winkels en de boulevard bijna voor de deur. Een heerlijke plek voor een avondwandeling langs het water.

Fevik hotel
20220913_155028

dag 4

Van Arendal naar Egersund volgt u de hele dag de zuidkust van Noorwegen. Niet altijd zichtbaar, want u rijdt ook door bossen en berglandschappen. Uiteraard af en toe een gezellig stadje om een terrasje te kunnen pakken.

Voor een deel wordt de E18 langs de kust gebruikt om de etappe behapbaar te houden. De rit is een mooie afwisseling van al wat de zuidkust te bieden heeft.

In Egersund slaapt u in het authentieke hotel in de binnenstad. Uw motor staat op een video bewaakte parking iets verderop.

dag 5

U rijdt vanuit Egersund meteen de Highlands van Noorwegen in. De smalle asfaltwegen met veeroosters, de schapen links en rechts maar ook op de weg, de heidevelden en grasgroene heuvels hebben een enorme gelijkenis met de Schotse heuvellandschappen.

Via een prachtige route door de bergen rijdt u naar Rysstad.  Eerst door een bergdal met wilde rivier en meertjes, daarna over de Suleskarsvegen, één van de top motorroutes in zuid Noorwegen.

De bovengenoemde Suleskarsvegen wordt pas rond 20 mei sneeuwvrij gemaakt. Eind mei/begin juni is het een prachtige omgeving. Sneeuw in het landschap en een mooi asfaltlint onder de wielen.

Aan het eind van deze ruige 270km natuurroute is het nog maar een kattensprongetje naar uw hotel in Rysstad,

Gaularfjellet
individuele motorreis Noorwegen

Dag 6

Na een rustige aanloop door het Setesdal, slaat u rechts af naar Dalen.  De bosrijke route wint flink aan hoogte, maar blijft net onder de boomgrens. De enige plek om iets te nuttigen is bij een oud winkeltje met Daglegvare en een picknickbank, net iets buiten de route.

Een lange reis langs een meer met prachtige vergezichten brengt u naar Vradal, een gehucht met een supermarktje. Een heerlijke bochtige weg komt uit in Seljord, waar u bij de Bakeri op het terras iets kunt nuttigen en verderop kunt tanken.

U merkt dat u terugkomt in de bewoonde wereld. Meer verkeer, grotere dorpen maar ook landerijen. Eindpunt is CC Tollboden Hotel in Drammen.

Dag 7

40 kilometer drukke hoofdweg van Drammen naar Oslo. Voor u echt de stad induikt, bent u al bij de bootterminal. Rond twaalf uur aanwezig is vroeg genoeg.

Na het inchecken en de hut inrichten, kunt u een relaxte middag genieten van de cruise door het Oslofjord. Of u duikt in de winkelstraat en het uitgaansleven op de boot. Er is van alles te zien. 's Avonds heeft u een uitgebreid Scandinavisch buffet, voor u de hut opzoekt.

 

7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven
Nissedal

Dag 8

Na het ontbijt zit de reis erop. Rond 09.30 uur staat u aan wal in Kiel, klaar om de thuisreis te beginnen.