9 daagse Noorwegen via Cuxhaven/Emden

start op alle afvaarten vanuit de Eemshaven

9-daagse 2023

Mooie compacte rondreis door zuidwest Noorwegen.

Deze rondreis start met de nachtboot vanuit de Eemshaven rechtstreeks naar Kristiansand in Noorwegen.  In de middag het schip verkennen, relaxen in een bar of op het dek. 's Avonds genieten van een Scandinavisch buffet, een show kijken en slapen in een buitenhut met eigen douche/wc. Een prachtige start van een reis vol variatie. Op de eerste dag in Noorwegen rijdt langs de zuidkust met smalle asfaltwegen pitoresque havenplaatsjes. Dan volgt de bijzonder Highlands van Noorwegen, ten zuid-oosten van Stavanger. U toert langs fjorden en door hooggebergte. Stopt bij watervallen, een gletsjer, staafkerken en rijdt aan de rand van het immense natuurpark Hardangervidda. De terugreis gaat rechtstreeks van Kristiansand in Noorwegen naar de Eemshaven in Groningen.

Op zaterdagochtend start uw reis naar huis.

Verderop op deze pagina treft een gedetailleerd beschrijving van dag tot dag aan.

Reissom 2023
 

(inclusief € 7,50 boekingskosten per persoon)

toeslag HN Lines tot € 50,= p.p. afhankelijk van reisdatum en hoe vol de boot al is.
motorrijder halfpension € 1.750,=
autorijder *** halfpension €1.850,=
passagier ** halfpension € 1.595,=
toeslag 1-pers. kamer/hut € 345,=
* zijspan of aanhanger op aanvraag
** kinderen op aanvraag
*** auto tot 1.95 hoog en 4.70 lang

In de reissom inbegrepen

  • 2 x overnachting aan boord in een 2-persoons buitenhut
  • 6 x overnachting in hotel in 2-persoons kamer met douche/wc
  • 8 x ontbijt buffet
  • 7 x drie gangen diner of buffet
  • GPS routes
  • GGTO garantiefonds
  • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

  • Binnenlandse ferry’s
  • tol op wegen, bruggen en tunnels
  • diner in Sogndal

Reisschema van dag tot dag

dag 1

De reis start 's middags in het Duitse Cuxhaven of Emden (per 1/06). U heeft u een tweepersoons buitenhut met douche/wc. In de avond geniet u van een Scandinavisch buffet inclusief bier, wijn, frisdrank en water. Ook kunt u gratis een dans en muziekshow in het theater bezoeken en/of een drankje nemen in één van de vele bars. Zo raakt u meteen in de vakantiesfeer.

 

Holland Norway Lines
8 daagse Eemshavenreis

dag 2

Om 09.00 uur ontschepen in Kristiansand. U heeft het ontbijbuffet dan al bezocht en genoten van uw ontbijt inclusief koffie, thee of een sapje.

De eerste dagtocht in Noorwegen volgt de gehele dag de zuidkust richting Stavanger. Smalle wegen door een groen heuvellandschap. Schilderachtige kustplaatsjes waar de karakteristieke rode kleur de talrijke bootshuizen sieren. Af en toe enorme vergezichten tussen de eilanden door en dan plots weer op een bosweg in de heuvels.

De rit eindigt in Egersund, waar u overnacht in een authentiek hotel in het centrum. De parkeerplaats heeft videobewaking.

dag 3

U rijdt vanuit Egersund meteen de Highlands van Noorwegen in. De smalle asfaltwegen met veeroosters, de schapen links en rechts maar ook op de weg, de heidevelden en grasgroene heuvels hebben een enorme gelijkenis met de Schotse heuvellandschappen.

Via de prachtige weg 45 door de bergen rijdt u het tweede deel van de route. Deze bergweg heet Suleskarsvegen vanaf Sinnens. Dit gedeelte wordt pas rond 20 mei sneeuwvrij gemaakt. Als voorjaarsrit kan deze reis dus niet geboekt worden.

Aan het eind van de weg is het nog maar een kattesprongetje naar uw hotel in Rysstad,

8 daagse Noorwegen via de Eemshaven
Gaularfjellet

dag 4

Noord door het steeds verrasende Setesdal naar Haukeli. Hier hebben de Sami (Lappen) hun Tipi opgeslagen en verkopen rendiervellen, geweien, koffiemokken en gedroogd vlees.

U volgt de zuidrand van de Hardangervidda. Even na Hara wacht de toeristische Roldalsvegen, een mooie bergroute zonder vrachtverkeer, want die raast verder door de tunnel.  Verderop stopt u uiteraard bij de Latefossen, een brede waterval direct naast de weg, die haar nevels over de weg verspreid.

Het laatste deel van deze dagrit volgt het Sorfjord en het Eidfjord. Aan het eind van het fjord staat uw hotel Voringfossen.

dag 5

Vanuit Eidfjord maakt u eerst een mooie rit langs het fjord. Daarna volgt de giga hangbrug over het Eidfjord en de mooie rit via het Ulvikfjord en de Espenlandroute.

Bij de Skjervsfossen stopt u om de waterval van dichtbij op de foto te zetten. In Voss wellicht nog eens om een terrasje te bezoeken. De Tvindefossen is als waterval ook fotogeniek genoeg om uit of af te stappen.

Na een naamloze bergpas komt u bij het Sognefjord, die verderop overgestoken wordt met een veerpont. Via een 35 km lange rit langs dit fjord komt u in het levendige plaatsje Sogndal. U slaapt hiet in het Hofslund Hotel aan het fjord. Diner is nier niet inclusief.

Zuid Noorwegen
Telemarkkanaal

Dag 6

Vanuit Sogndal eerst een rustige aanloop naar de veerpont over het Sognefjord. Daarna start u met de prachtige oversteek op de Aurlandfjell. Een beklimming langs een rivier vol watervallen, een tocht over een hoogvlakte vol vergezichten en als afsluiting de mooiste uitzichten over een fjord die u zich maar kunt voorstellen.

Vanaf Aurland klimt u via tunnels die als spaghetti door de berg kronkelen naar een uitgestrekte hoogvlakte. Bergen spiegelen zich in de meren en in de verte schittert het blauwe ijs van de gletsjers.

In skioord Geilo overnacht u in het Ustedalen resort.

Dag 7

Vanuit Geilo gaat het direct de hoogvlakte op, langs de talrijke skihotels en appartementen. Verderop bent u weer alleen met de natuur. Na 45 km rijdt u het Imingfjel op, waar u prachtige uitzichten heeft over het stuwmeer en de bergen daarachter. Bij Rjukan passeert u de oude boot die als decor heeft gediend in de indruk makende film over de operatie Gunnerside tijdens WO II.  Op de E134  is het druk, maar we willen u het staafkerkje van Heddal graag in de route hebben. De Telemark is vakantiegebied van de Noren, maar heeft nauwelijks horeca.  Wel heeft het een heel mooie bosweg en een smalle weg langs een bergmeer met prachtige panorama's.

Het laatste deel via de stille hoofdweg brent u naar het Uniken Hotel Morgedal. Hier kunt u gratis gebruik maken van het grote indoor zwembad en de goed uitgeruste sportruimte. Een heerlijke manier om de laatste namiddag in Noorwegen te genieten.

 

7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven
7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven

Dag 8

De laatste rit in Noorwegen start langs de oevers van het Nisser meer. U volgt weg 41 nog een hele tijden via wat binnenwegen bereikt u de haven in Kristiansand. De rit is slechts 190 km over vrij vlotte wegen. Dus tijd genoeg voor een stop onderweg.

Net als op de heenreis start rond 14.00 het inschepen. De boot vertrekt om 15.30 uur.

Dag 9

Na het ontbijt zit de reis erop. Rond 10 uur staat u aan wal in de Eemshaven, klaar om de thuisreis te beginnen.