9 daagse Noorwegen via de Eemshaven

start op alle afvaarten vanuit de Eemshaven

9-daagse 2023

Mooie compacte rondreis door zuidwest Noorwegen.

Deze rondreis start met de nachtboot vanuit de Eemshaven rechtstreeks naar Kristiansand in Noorwegen.  In de middag het schip verkennen, relaxen in een bar of op het dek. 's Avonds genieten van een Scandinavisch buffet, een show kijken en slapen in een buitenhut met eigen douche/wc. Een prachtige start van een reis vol variatie. Op de eerste dag in Noorwegen rijdt langs de zuidkust met smalle asfaltwegen pitoresque havenplaatsjes. Dan volgt de bijzonder Highlands van Noorwegen, ten zuid-oosten van Stavanger. U toert langs fjorden en door hooggebergte. Stopt bij watervallen, een gletsjer, staafkerken en rijdt aan de rand van het immense natuurpark Hardangervidda. De terugreis gaat rechtstreeks van Kristiansand in Noorwegen naar de Eemshaven in Groningen.

Op zaterdagochtend start uw reis naar huis.

Verderop op deze pagina treft een gedetailleerd beschrijving van dag tot dag aan.

Reissom 2023
 

(inclusief € 7,50 boekingskosten per persoon)

motorrijder halfpension € 1.595,=
autorijder *** halfpension €1.595,= plus € 350,= toeslag van 7/7 t/m 3/9
passagier ** halfpension € 1.395,=
toeslag 1-pers. kamer/hut € 345,=
* zijspan of aanhanger op aanvraag
** kinderen op aanvraag
*** auto tot 1.95 hoog en 4.70 lang

In de reissom inbegrepen

  • 2 x overnachting aan boord in een 2-persoons buitenhut
  • 6 x overnachting in hotel in 2-persoons kamer met douche/wc
  • 8 x ontbijt buffet
  • 7 x drie gangen diner of buffet
  • GPS routes
  • GGTO garantiefonds
  • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

  • Binnenlandse ferry’s
  • tol op wegen, bruggen en tunnels
  • diner in Sogndal

Reisschema van dag tot dag

dag 1

De reis start 's middags in de Eemshaven. De boot van de Holland Norway Lines vertrekt om 15.00 uur. Inschepen om 13.30. U heeft u een tweepersoons buitenhut met douche/wc. In de avond geniet u van een Scandinavisch buffet inclusief bier, wijn, frisdrank en water. Ook kunt u gratis een dans en muziekshow in het theater bezoeken en/of een drankje nemen in één van de vele bars. Zo raakt u meteen in de vakantiesfeer.

 

Holland Norway Lines
8 daagse Eemshavenreis

dag 2

Om 09.00 uur ontschepen in Kristiansand. U heeft het ontbijbuffet dan al bezocht en genoten van uw ontbijt inclusief koffie, thee of een sapje.

De eerste dagtocht in Noorwegen volgt de gehele dag de zuidkust richting Stavanger. Smalle wegen door een groen heuvellandschap. Schilderachtige kustplaatsjes waar de karakteristieke rode kleur de talrijke bootshuizen sieren. Af en toe enorme vergezichten tussen de eilanden door en dan plots weer op een bosweg in de heuvels.

De rit eindigt in Egersund, waar u overnacht in een authentiek hotel in het centrum. De parkeerplaats heeft videobewaking.

dag 3

U rijdt vanuit Egersund meteen de Highlands van Noorwegen in. De smalle asfaltwegen met veeroosters, de schapen links en rechts maar ook op de weg, de heidevelden en grasgroene heuvels hebben een enorme gelijkenis met de Schotse heuvellandschappen.

Via de prachtige weg 45 door de bergen rijdt u het tweede deel van de route. Deze bergweg heet Suleskarsvegen vanaf Sinnens. Dit gedeelte wordt pas rond 20 mei sneeuwvrij gemaakt. Als voorjaarsrit kan deze reis dus niet geboekt worden.

Aan het eind van de weg is het nog maar een kattesprongetje naar uw hotel in Rysstad,

8 daagse Noorwegen via de Eemshaven
Gaularfjellet

dag 4

Noord door het steeds verrasende Setesdal naar Haukeli. Hier hebben de Sami (Lappen) hun Tipi opgeslagen en verkopen rendiervellen, geweien, koffiemokken en gedroogd vlees.

U volgt de zuidrand van de Hardangervidda. Even na Hara wacht de toeristische Roldalsvegen, een mooie bergroute zonder vrachtverkeer, want die raast verder door de tunnel.  Verderop stopt u uiteraard bij de Latefossen, een brede waterval direct naast de weg, die haar nevels over de weg verspreid.

Het laatste deel van deze dagrit volgt het Sorfjord en het Eidfjord. Aan het eind van het fjord staat uw hotel Voringfossen.

dag 5

Vanuit Eidfjord maakt u eerst een mooie rit langs het fjord. Daarna volgt de giga hangbrug over het Eidfjord en de mooie rit via het Ulvikfjord en de Espenlandroute.

Bij de Skjervsfossen stopt u om de waterval van dichtbij op de foto te zetten. In Voss wellicht nog eens om een terrasje te bezoeken. De Tvindefossen is als waterval ook fotogeniek genoeg om uit of af te stappen.

Na een naamloze bergpas komt u bij het Sognefjord, die verderop overgestoken wordt met een veerpont. Via een 35 km lange rit langs dit fjord komt u in het levendige plaatsje Sogndal. U slaapt hiet in het Hofslund Hotel aan het fjord. Diner is nier niet inclusief.

Zuid Noorwegen
Telemarkkanaal

Dag 6

Vanuit Sogndal eerst een rustige aanloop naar de veerpont over het Sognefjord. Daarna start u met de prachtige oversteek op de Aurlandfjell. Een beklimming langs een rivier vol watervallen, een tocht over een hoogvlakte vol vergezichten en als afsluiting de mooiste uitzichten over een fjord die u zich maar kunt voorstellen.

Vanaf Aurland klimt u via tunnels die als spaghetti door de berg kronkelen naar een uitgestrekte hoogvlakte. Bergen spiegelen zich in de meren en in de verte schittert het blauwe ijs van de gletsjers.

In skioord Geilo overnacht u in het Ustedalen resort.

Dag 7

Vanuit Geilo meteen omhoog de bergen in, waar op de helling bijna evenveel vakantiehuizen staan als bomen.  De twee bergpassen daarna zijn verkeersarm. Daarna draait u de Imingfjell op, een ruige hoogvlakte waar u mooie vergezichten heeft over het stuwmeer en de bergen daarachter. De rit door Tessungdalen volgt continu de rivier, waar u op bepaalde plekken midden in de rivier kunt picknicken.

Voorbij Rjukan is een arbeidersmuseum. Gewoon even naar toe rijden vanwege de hangbrug! Via de zuidoostflank van de Hardangervidda, gevolgd door een bos- en merenrit bereikt u het Morgedal Hotel. Het grote gratis overdekte zwembad  en de fitnessruimte bieden een mooie afsluiting van deze dag.

7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven
7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven

Dag 8

Vanaf uw laatste  overnachting in Noorwegen heeft u nog een rit langs het Nisser meer. Halverwege kunt u met een minuscuul veerpontje oversteken en de rit aan de andere kant van het meer voortzetten. Hoeft niet, want bij Treungen komen beide routes weer bij elkaar.

Daarna volgt u een rustige route over binnenwegen tot vlak bij de haven, waar uw boot voor de terugweg al klaar ligt. Kom niet voor 13.30 uur, want op de parkeerplaats vóór de incheck, zijn geen voorzieningen. Na de incheck zijn toiletgebouwen en een kiosk beschikbaar, maar ook daar wilt u geen uren rondhangen.

Eenmaal aan boord bent u op vertrouw terrein.