10 of 12 daagse motorreis zuid Noorwegen

parels van zuid Noorwegen

Deze nieuwe motorreis is een aaneenrijging van bijzondere pareltjes in zuid Noorwegen. Met de aanloop via Kiel-Göteborg en een rit naar het Oslofjord arriveert u in het Fjordhotel te Asgardstrand. Na de overnachting in Hirtshals (Denemarken) kunt u de reis beëindigen (10-daagse) of tot in Duitsland voortzetten (12-daagse)

De Vrangfoss sluizen zijn fotogeniek, en de weg langs het Telemarkkanaal een genot om te rijden. Via de zuid-oosthoek van de Hardangervidda  en oude weg langs de E16 ziet u twee volledig verschillende gezichten van Noorwegen.

De Aurlandroute met Stegastein is toeristisch, maar de weg die u na Voss opdraait wordt niet vaak door toeristen gevonden. Te voet kunt u achter de Steindals waterval langs lopen en op weg naar Stavanger voelt u zich soms alleen op de wereld. Oud Stavanger is veel stiller, maar net zo mooi als de oude havenwijk van Oslo.

De "Highlands" van Noorwegen zijn uniek in Scandinavië en een volledige dagtocht waard. Via de mooie zuidkust en de dagboot naar Hirtshals bereikt u uw eerste overnachting in Denemarken. U kunt hierna de reis afbreken en rechtstreeks naar huis rijden, maar ook kunt u twee dagen blijven toeren door Denemarken en Noord Duitsland, zodat u vanuit Zeven (halfweg Hamburg - Bremen)  de thuisreis begint.

Reissom 2024

op basis van 2-persoons kamer en hut

motorrijder € 1.995,=
passagier € 1.795,-
toeslag 1-pers. kamer/hut € 415,=
* zijspan of aanhanger op aanvraag

In de reissom inbegrepen

  • 1 x 2-persoons buitenhut met douche/wc
  • 8 of 10 x 2-persoons kamer met douche/wc
  • 9 of 11 x ontbijt buffet
  • 7 x drie gangen diner of buffet
  • GPS routes
  • premie GGTO garantiefonds
  • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

  • Binnenlandse ferry’s
  • tol op wegen, bruggen en tunnels (motoren vrij)
  • diner in Laerdal (Noorwegen) Christiansfeld (DK) en Zeven (Dld)

Reisschema van dag tot dag

dag 1

U vaart met de Stena Line om 17.45 uur vanuit Kiel. Een uitgebreid Scandinavisch buffet inclusief wijn, bier, water of sapjes geniet u terwijl de boot op weg gaat naar Göteborg. Met de winkels, een theater en diverse bars is er voldoende afleiding om de avond goed door te brengen. Slapen doet u in een tweepersoons buitenhut met douche/wc.

buffet op de boot
Fredrikstad

dag 2

Vanuit de haven in Göteborg rijdt u op de snelste manier de drukte van de stad uit. Via een gratis veerpont over een kanaal en een rit door de heuvels bereikt u de eilanden Tjörn en Orust. Over dammen en hoge bruggen heeft u zicht op zee, baaien en dorpjes vol rode houten huisjes en bootshuizen. Over rustige binnenwegen en een stop bij het historische Frederikstad eindigt de rit in de haven van Moss. Met de veerpont over het Oslofjord en dan nog enkele kilometers naar uw Fjordhotel.

dag 3

Een smalle asfaltweg slingert door de landerijen en bossen in het dunbevolkte oosten van de Telemark. Na een rit door de stad Skien bent u al gauw in de ban van het Telemarkkanaal. De sluistrap van Vrangfoss nodigt uit om even langs te lopen en te fotograferen. Het schattige sluiswachtershokje verderop is ook heel bijzonder. Daarna volgt een rit over een mooie stille weg langs een oneindig lijkend meer, onderdeel van het Telemarkkanaal.

Bossen en bergen en een openluchtmuseum zijn onderdeel van de middag, tot u in het zeer comfortabele hotel in Morgedal arriveert. Het verwarmde hotelzwembad zal voor menigeen een fijne afsluiting zijn. Het diner is van uitstekende kwaliteit, evenals de rest van dit hotel.

7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven
rondreis Noorwegen

dag 4

Bergen, bossen en enorme meren vormen de voornaamste coulissen van de ochtend. Eerst vooral erg groen, later bij de skioorden langs de Hardangervidda meer open. Bij Rjukan adviseren wij een stop bij het Museum waar zwaar water en de WO2 een grote rol hebben gespeeld. Rjukan is een stadje waar praktisch nooit de zon schijnt, vanwege het smalle dal in Oost-west richting.

Na de oevers van het Tinnsjø begint een mooie rit de bergen in. De rivier links van u biedt soms zelfs picknickplaatsen op de stenen midden in het water. Hobby fotografen kunnen hier heel mooie plaatjes schieten. Verderop rijdt u over een hoogvlakte vol grote rotsblokken. Links kijkt u over het stuwmeer naar de Hardangervidda. Via de Fylkesvei nr. 40 volgt nog een tweede maar groenere hoogvlakte naar Skioord Geilo.

 

dag 5

Van Geilo via Hol naar Gol is het doorgaande hoofdweg zonder alternatief. Dan toert u bergop over de groene Gol hoogvlakte, waar grote borden u attent maken op de elanden in dit gebied. Dus ogen open en het gas niet te ver open.  Na het toeristische stadje Fagernes pakt u de E16. Gelukkig een gewone tweebaans weg, maar wel door een heerlijk landschap. Op enkele plaatsem gaat de route niet door de tunnels, maar over de oude (smalle en mooiere) weg. Een beroemde staafkerk, een stroomversnelling en een historisch stuk boeren landschap trekken aan u voorbij. In Laerdal, waar uw hotel staat, is een zalmmuseum en historisch centrum van meer dan 200 jaar oud.

 

Oude weg Borgund
Gaularfjellet

dag 6

U reist verder langs het Sognefjord tot aan het veerpont naar Dragsvik. Daar begint u aan een mooie rit de Gaularfjellet op. Bovenaan op de bergpas kijkt u vanaf de parkeerplaats terug op de slingerweg die u zojuist heeft gereden.  blijft op de mooie bergroute tot Sunnfjord. Daarna blijft het westwaarts gaan langs fjorden, tot aan de oceaan.

Via een beboste bergroute bereikt u het Sognefjord weer. Oostwaarts langs het ford stuit u in Lavik op het door Nederlandse beheerde hotel nabij de veerpont.

 

dag 7

De dag start relaxed met de veerpont en de E39. Een groot contrast met de weg daarna, rond het Romarheimsfjord, Mofjord en Eidfjord.  Soms zeer smalle wegen met uitwijkplaatsen voor de tegenliggers en talrijke smalle onverlichte tunnels. Daarnaast uiteraard prachtige panorama's over het water en andere mooie landschappen. Hier kom je niet snel een toerist tegen. Deze route is alleen geschikt voor motorrijders.

Op het eind van de rit hebben wij nog voor u het stadje Voss, de Skjervet waterval, de Espenlandroute, het schilderachtige Ulvikfjord en de grote hangbrug over het Eidfjord. Uw mooie Fjordhotel staat in Eidfjord.

smalle wegen
8 daagse Noorwegen via de Eemshaven

dag 8

Vanaf uw hotel volgt u de ochtend het mooie Sørfjord. Met de zon op de bergwand aan de overzijde, want u rijdt helaas vooral in de schaduw. Na Otta passeert u de mooie Låtefossen, één van de fotogeniekste watervallen in Noorwegen. Verderop neemt u een mooie, smalle bergroute, die ooit als hoofdweg diende en in de winter onbegaanbaar is.
Via de zuidrand van de Hardangervidda naar Haukeli, waar u afdraait bij de Tipi waar de Lappen hun geweien, mokken rendierhuiden et. aan de toerist proberen te verkopen. Het Setesdal ligt voor u. Een mooie route door een dal met steeds weer andere gezichten. Deze weg verveelt nooit.
Aan deze weg ligt het comfortabele Solvgarden hotel, waar u zult slapen.

dag 9

Enkele kilometers terug op de route van gisteren en dan links af de prachtige Suleskarvegen op. Deze weg gaat pas 21 mei open vanwege de sneeuw. Het is een mooie route door en ruige onbewoonde hoogvlakte. Vlak na het Suleskar Fjellsenter kunt u rechts af voor een retourtje Lysefjord.

Dit is een traject vol bochten en hairpins, waar menig motorrijdershart sneller van gaat kloppen. Terug op de route op de rotonde weg 45 op, wederom een heerlijke route.

Menig toerist op weg naar de kust zal recht door rijden, maar wij trakteren u op een rondje "Highlands" voor u in Egersund aankomt om neer te strijken in het authentieke Grand Hotel.

 

Egersund
IMG_20220624_155648427_HDR

dag 10

Al is het de laatste dag in Noorwegen, wij laten u genieten tot vlak bij de boot van de prachtige kuststreek in zuid Noorwegen. Slingerende wegen, rotspartijen, vergezichten, vissersdorpjes en haventjes wisselen elkaar constant af. Op het eind door een tunnel op de E39, maar dan bent u ook al in de haven.

Inschepen vanaf 15.30 uur. De boot vertrekt om 17.00 uur naar Emden.

dag 11

Na het ontbijt aan boord rest nog het ontschepen in Emden en de terugreis.