9 daagse motorreis via Hirtshals 2025

 

 

Korte motorrondreis met luxe hotels en veel variatie
Onze korte luxe motor hotelreis start en finisht in Hirtshals. Bij het hotel en de haven is een bewaakte parkeerplaats waar u uw auto plus trailer of uw bus tegen een vergoeding van € 25,= per week / voertuig kunt laten staan.
De reis start met de boot van 12.45 uur van Hirtshals naar Larvik. Tegen 4 uur volgt een kort ritje naar uw hotel in Sandefjord. Dag 2 start met stille wegen het heuvellandschap van het Eggedal, gevolgd door bergen, bossen en wilde rivieren tot in skioord Geilo. De volgende dag rijdt u over een hoogvlakte (elanden) en door het hooggebergte. Uw eerste staafkerkje ligt aan deze route die eindigt in Otta. Op dag 4 ligt de E6 ver onder u op weg naar Dombas. Een vlotte weg naar Andalsnes brangt u naar de beruchte Trolstigen, gevolgd door de prachtige Adelaarsweg via Geiranger. U slaapt op de hoogvlakte in Grotli. Op dag 5 passeert u een stroomversnelling en rijdt u over een hoogvlakte met gletsjers. Dan langs een smalle weg aan een fjordoever naar het oudste staafkerkje van Noorwegen. Via een mini veerpontje, een gezellig stadje en een gletsjer bereikt u het nobele Thon Hotel in Skei i Jolster.  Dag 6 start met een zeer smalle weg langs een bergmeer, gevolgd een gevarieerde reis met bergen, fjorden, een waterval en een veerpont. Overnachten doet in het Vøringfoss Hotel aan het fjord. Dag 7toert u door de appelboomgaarden langs een imposante steile fjordwand. De woeste Latefoss waterval sproeit over het wegdek en de zomerroute nabij Skara toont hoe mooi het in Noorwegen was in de vorige eeuw. Langs de Hardangervidda en door het mooie Setesdal bereikt u het Solvgarden Hotel in Rysstad. Dag 8 bevat een korte rit naar Kristiansand, waar de boot vertrekt om 14.30. Een lunch aan boord is inclusief. Of u in het hotel in Hirtshals dan nog wilt eten, is aan u.
De laatste ochtend pakt u de motor weer op de aanhanger of in de bus en start met de lange thuisreis.

Reissom 2025 (mits u boekt in 2024)

Op basis van tweepersoons kamer/buitenhut

motorrijder € 1.695,=
passagier € 1.645,=
toeslag 1-pers. kamer/hut € 245,=

In de reissom inbegrepen

 • overtocht Hirtshals - Larvik
 • overtocht Kristiansand - Hirtshals
 • lunch en drankjes aan boord van de Fjordline
 • 8 x overnachting in hotel in 2-persoons kamer met douche/wc
 • 8 x ontbijt buffet
 • 7 x twee of drie gangen diner of buffet
 • GPS routes
 • GGTO garantiefonds
 • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

 • Binnenlandse ferry’s
 • tol op wegen, bruggen en tunnels
 • diner in Hirtshals

Reisschema van dag tot dag

dag 1

De reis start 's middags in het Deense Hirtshals (12.45).  Met de Color Line vaart u naar het Noorse Larvik (16.30). Ee korte rit van 20 km over binnenwegen brengt u naar het luxe en authentieke Kong Carl Hotel in Sandefjord. Uw motor parkeert u op de hotelparking. Dit 4 sterren hotel dateert uit 1690 en is nieuw gedecoreerd met stijlvolle elementen. De aangename sfeer in dit hotel zal u goed doen.

 

Luxe hotel op 9 daagse reis
Het mooie Eggedal

dag 2

Direct buiten de stad toert u over smalle stille binnenwegen door een heuvelachtig landbouwgebied. Kleurrijke houten huisjes en boerderijen passeren de revue. Bossen en open land wisselen elkaar af. Bij het Eikeren meer (km70) kunt u uw eerste stop maken en even rond de oude gebouwen lopen en en terrasje pakken. Langs het meer gaan de heuvels over in bergen. De reis gaat verder over binnenwegen door de bergen, langs rivieren en meren en door bossen. Het mooie Eggedal en de bosrijke doorsteek via Tunnhovd werken zeer ontspannend.

Uw kamer in het grote Ustedalen hotel biedt een mooi uitzicht over het dal en de motor kan in de parkeergarage.

dag 3

Via Gol gaat u de hoogvlakte op, waar borden waarschuwen voor de elanden die kunnen oversteken. Oneindige bossen omzomen de weg. In Fagernes kunt u het grote openluchtmuseum bezoeken.

Langs het Slidrefjord, dat gewoon een enorm meer is, steekt u middels de Dalsvegen over naar de ruige hoogvlakte met Skioord Beito en de Sjodal rivier met twee enorme stuwmeren. In de afdaling siert het lichtgroene rendiermos de bodem van de naaldbossen.  Het dubbele kerkje van Heidal is zeker een (foto)stop waard.

Overnachten doet u in het gemoderniseerde Thon Otta Hotel.

De kerkjes in Heidal
De beruchte Trostigen

dag 4

Vanuit Otta gaat het via de E6 naar Dombas. Dat wil zeggen, u ziet de E6, maar rijdt op de berghelling over smalle wegen met prachtig uitzicht. Hier geen flitspalen en trajectcontroles, maar hooguit een tractor en hooiwagen. In Dombas stopt u vast even in het drukke maar gezellige centrum, voordat u de E136 opdraait. Dit is gewoon een tweebaansweg naar Andalsnes. Uiteraard sturen wij u ook daar deels over geasfalteerde binnenwegen, maar verderop, hoog in de bergen, liggen spoorbaan, rivier en hoofdweg naast elkaar omdat elders geen doorgang te vinden is.

De afslag naar de Trolstigen is de start van de "Adelaarsweg" of "Kongs vegen". De beklimming van de Trolstigen wordt sinds 100 jaar bejubeld vanwege de steile helling waarin deze weg is aangelegd. De waterval en het tweede deel met uitzicht de diepte in vergt enige overwinning voor mensen met hoogtevrees. De rest van de route over de ijsvlakte, langs het bezienswaardige Gubrandsjuvet , over het Norddalsfjord naar Geiranger is absoluut mooi. Toch vinden wij het gedeelte van Geiranger naar Grotli het toppunt van genot als motorroute. Mooie weg, fijne bochten en een geweldig mooie omgeving maken dit een toproute, als er tenminste niet te veel campers rijden.

Het Grotli Høyfjellshotell ligt middenin een kille rotsachtig omgeving. De knusse authentieke Noorse sfeer geeft dit hotel een extra dimensie van welbehagen.

dag 5

Een snelle rit over weg 15 richting Lom wordt onderbroken door een stop bij de stroomversnelling naast de Dønfoss Camping. Hier kunt u de motor parkeren en te voet tot direct aan het woeste water komen.  Prachtige foto's maken en even tot bezinning komen bij dit natuurgeweld is bijna vanzelfsprekend.

In Het toeristenoord Lom staat een grote staafkerk en kunt u in het centrum een tankstop inlassen voor mens en motor. Leuke winkeltjes nodigen uit om even een rondje door de hoofdstraat te maken. Dan verder over de machtige Sognefjell, een geweldig mooie hoogvlakte met ijsmeren, gletsjers en prachtige vergezichten.

Na een heerlijke afdaling zoekt u de rust op op weg naar een van de oudste (en mooiste) staafkerkje van Noorwegen.  Met een klein veerpontje steekt u het Lustrafjord over en volgt u de route naar het toeristische Sogndal.  Van daaruit gaat het over een oude weg naar een doorsteek door de bergen die 50 jaar geleden nog niet mogelijk was.

Laatste stop is uiteraard bij de Bøyabreen, één van de gletsjers die afdalen vanaf het grootste ijsmassief van het Europese vasteland. Nog 20 km scheiden u van het 4 sterren Thon Hotel aan de rotonde.

Noorwegen Aurlandfjord, nu ook via de Eemshaven
Veerpont over het fjord

Dag 6

De start via een smalle weg langs het meer staat in sterk contrast met de ruige bergweg verderop. Heerlijk toeren door onherbergzaam land tot op de Gaularfjellet. Even stoppen om neer te kijken op de serpentines die voor u liggen in de afdaling naar het Sognefjord. Een rit langs het fjord met halfweg een veerpont wordt ingeruild voor een bergpas met giga uitzicht.

Verderop komt u op een helaas wat drukkere route naar Voss met op het eind de Tvindefossen, een dubbele waterval waar je zelf een stukje tegenop kunt klauteren. Verderop passert u nog een een waterval, voordat u de Espelandroute opdraait. Deze bosrijke rit eindigt met een geweldig mooie afdaling naar het Ulvikfjord. Twee tunnels met een rotonde in de berg en daartussen een enorme hangbrug vormen het slotstuk van deze dag. Het Vøringfoss Hotel ziet u a van verre aan het fjord liggen, als er niet toevallig een cruiseschip ligt aangemeerd.

Dag 7

Om te voorkomen dat u de ochtend start met een koele rit in de schaduw langs het fjord, wordt een omweg gemaakt via een veerpont naar de westoever. Het hooggelegen Hardangervidda met zijn 900 meter steile rotswand belemmert de zon aan de oostkant tot na het middaguur. Bijkomstigheid is dat deze route veel rustiger is qua verkeer.

Bij Odda pakt u de hoofdroute weer op, zodat de Latefoss waterval niet gemist wordt. Deze brede waterval vernevelt haar water over de weg heen. Verderop neemt u de zomerroute i.p.v. de tunnel naar Røldal, zodat u ziet hoe Noorwegen er 40 jaar geleden nog bijna overal uitzag. Langs de zuidrand van de Hardangervidda en via het mooie Setesdal bereikt u uw laatste hotel in Noorwegen. Het Solvgarden Hotel herbergt ook een zilversmid met eigen winkel, zodat u eventueel nog een Noors sieraad kunt scoren voor het thuisfront.

Latefossen
Kraanvogels

Dag 8

De laatste reisdag in Noorwegen is met 138 km vrij kort, omdat u op tijd in de haven van Kristiansand moet zijn. U vervolgt het Setesdal zuidwaarts langs het zeer langgerekte Byglandsfjord, dat zoals zo vaak gewoon een meer is. en geen directe verbinding heeft met de zee. Weg 9 blijft u volgen tot het einde, waar hij op de E18 stuit in Kristiansand. Een paarhonderd meter verder staat u al voorgesorteerd in de haven.

De Fjordline vertrekt om 14.30 uur. Zorg ervoor dat u uiterlijk 13.30 uur aanwezig bent. Eenmaal aan boord kunt u de fjordlounge opzoeken waar een plaats voor u is gereserveerd. Drankjes  zijn inclusief.

Tegen half zeven gaat u van boord. Uw Montra Skaga Hotel ligt 2 km vanaf de haven, vlak langs de E39

Dag 9

 

Thuisreis