11 daagse motorreis

11 daagse

Deze nieuwe auto/motorreis is de enige reis in ons pakket met aandacht voor de oostkant van zuid Noorwegen. Het biedt u een groot deel van de mooie zuidkust en ook een deel van de bosrijke oostkant nabij de Zweedse grens.

Via het natuurpark Rondane komt u in Otta, waarmee u ons standaard reisgebied binnenkomt. In het vervolg van de reis zijn het de mooie hoogvlaktes en de fjorden die het landschap vormen. Uiteraard compleet met bergpassen, gletsjers en watervallen.

Het "derde deel" van de reis gaat via de ruige Sukeaskarvegen naar de "Highlands" van Noorwegen en vervolgens langs de zuidkust terug naar Kristiansand.

 

 

Reissom 2024

op basis van 2-persoons kamer en hut

motorrijder * met halfpension € 1.995,=
passagier ** met halfpension € 1.795,-
korting p.p. bij vertrek voor 12/06 of na 31/08 € 100,=
toeslag 1-pers. kamer/hut € 415,=
Holland Norway Lines toeslag variabele opslag bij vollere boot en/of late boeking
* zijspan of aanhanger op aanvraag
** kinderen op aanvraag
*** auto tot 1.95 hoog en 4.70 lang

In de reissom inbegrepen

  • 2 x 2-persoons buitenhut met douche/wc
  • 8 x 2-persoons kamer met douche/wc
  • 10 x ontbijt buffet
  • 10 x drie gangen diner of buffet
  • GPS routes
  • premie GGTO garantiefonds
  • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

  • Binnenlandse ferry’s
  • tol op wegen, bruggen en tunnels (motoren vrij)

Reisschema van dag tot dag

dag 1

De reis start 's middags in Emden (17.00). U heeft u een tweepersoons buitenhut met douche/wc. In de avond geniet u van een Scandinavisch buffet inclusief bier, wijn, frisdrank en water. Ook kunt u gratis een dans en muziekshow in het theater bezoeken en/of een drankje nemen in één van de vele bars. Zo raakt u meteen in de vakantiesfeer.

buffet op de boot
Morgedal

dag 2

Voordat u in Kristiansand aan wal staat en kunt starten, is het al bijna half twaalf.  Vandaar de kortere route. U bent de drukte van de stad al snel kwijt. Na Vennesla volgt u eerst de spoorbaan via een saaie vrij rechte weg, maar al snel komt u in een bosrijk en heuvelachtig landschap met een mooie bochtige goed geasfalteerde weg. Het lichtgrijze rendiermos vormt een mooi contrast met de naaldbomen. Bergmeertjes en rotspartijen zorgen voor verdere variatie.

In het tweede deel van de rit volgt u het langgerekte Nissermeer. In Morgedal overnacht u in het heerlijke gelijknamige hotel. Wellicht kunt u het indoor zwembad nog even gebruiken.

dag 3

 

U start met 60 km E134, een weg zoals bij ons een gemiddelde provinciale tweebaansweg. Bij Heddal brengt u een bezoekje aan de mooie staafkerk van Heddal. Bij Notodden noordwaarts naar de stilte van bossen en meren. Een prima plek om een eland te ontmoeten.

Op weg 40 naar Lampeland ligt het spotten van kraanvogels meer voor de hand. Op de Grenskogveien bent u in een soort niemandsland en iets verderop rijdt u door een natuurreservaat.

In Hønefoss gaat het door het centrum met winkels, terrassen, benzinepomp en een waterval/stroomversnelling. Volgende halte is de Hadeland glasfabriek. Een glasblazerij, een museum, winkeltjes en restaurant zorgen hier voor de nodige afwisseling.

Langs de oevers van de Randsfjorden en dan oostwaarts naar Gjøvik, waar uw hotel staat. Motoren kunnen op de binnenplaats parkeren, auto's op de privé parkeerplaats tegenover de ingang.

 

 

20220902_100223
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

dag 4

Het drukke stadje Gjovik verlaat u aan de stille kant van het meer en dan stroomopwaarts langs de rivier naar Ringebu. Tijd voor wat nieuws. U komt op een enorme hoogvlakte en rijdt langs meerdere natuurreservaten. Puur natuur, dus als u een stop wilt maken om iets te drinken, is het zaak om zelf iets mee te nemen.

Aan de andere kant van de hoogvlakte waant u zich in Zweden of Canada. Naaldbomen zo ver u kijken kunt. Voordat u deze weg verlaat, laten we u even doorrijden naar het Rondane Gjestegard, de enige plek om te lunchen. Daarna rijdt u de Friisvegen op. De bebossing wordt dunner, de bomen lager en verderop bestaat de begroeiing alleen nog uit mossen en vetplanten. Gigantische vergezichten over het nationaalpark Rondane maken deze rit bijzonder.

Bij de E6 rijdt u via smallere asfaltwegen langs de boerderijen noordwaarts. Vanaf Sjoa is het 11 km op de E6 voordat u afdraait naar uw hotel in Otta.

dag 5

Vanaf Otta via Sjoa naar Randsverk. Onderweg passeert u het mooie kerkje van Heidal. De weg 51 naar het Vagameer loopt door het mooie bos vol rendiermos en mondt uit op weg 15. In het toeristische Lom kunt u uw auto of motor desgewenst bijtanken en ook zelf iets nuttigen op een terras. Ook de staafkerk van Lom is het aanzien waard.

Via een lange aanloop door een dal met enkele mooie "Seters" klimt de weg omhoog tot op de Sognefjell. Zeker voor reizigers in met en juni is dit een zeer speciale route omdat er nog veel sneeuw ligt langs deze hoogstgelegen doorgaande weg van Noorwegen. U zul waarschijnlijk meerdere fotostops maken op dit traject.

Na de mooie bochtige afdaling neemt u in Skjolden de smalle weg langs het fjord. Op het eind ligt het schilderachtige Urnes staafkerkje, oudste van Noorwegen.

Na een bezoek gaat u per klein veerpontje over het fjord om in Sogndal te geraken.   Het is dan nog 22 km langs het grote Sognefjord tot aan uw luxe Leikanger Fjordhotel.

motorreis Noorwegen begin juni
Gaularfjellet

dag 6

U reist verder langs het Sognefjord tot aan het veerpont naar Dragsvik. Daar begint u aan een mooie rit de Gaularfjellet op. Bovenaan op de bergpas kijkt u vanaf de parkeerplaats terug op de slingerweg die u zojuist heeft gereden.  blijft op de mooie bergroute tot Sunnfjord. Daarna blijft het westwaarts gaan langs fjorden, tot aan de oceaan.

Via een beboste bergroute bereikt u het Sognefjord weer. Oostwaarts langs het ford stuit u in Lavik op het door Nederlandse beheerde hotel nabij de veerpont.

 

dag 7

De dag start relaxed met de veerpont en de E39. Een groot contrast met de weg daarna, rond het Romarheimsfjord, Mofjord en Eidfjord.  Soms zeer smalle wegen met uitwijkplaatsen voor de tegenliggers en talrijke smalle onverlichte tunnels. Daarnaast uiteraard prachtige panorama's over het water en andere mooie landschappen. Hier kom je niet snel een toerist tegen. Deze route is alleen geschikt voor motorrijders.

Op het eind van de rit hebben wij nog voor u het stadje Voss, de Skjervet waterval, de Espenlandroute, het schilderachtige Ulvikfjord en de grote hangbrug over het Eidfjord. Uw mooie Fjordhotel staat in Eidfjord.

smalle wegen
8 daagse Noorwegen via de Eemshaven

dag 8

Vanaf uw hotel volgt u de ochtend het mooie Sørfjord. Met de zon op de bergwand aan de overzijde, want u rijdt helaas vooral in de schaduw. Na Otta passeert u de mooie Låtefossen, één van de fotogeniekste watervallen in Noorwegen. Verderop neemt u een mooie, smalle bergroute, die ooit als hoofdweg diende en in de winter onbegaanbaar is.
Via de zuidrand van de Hardangervidda naar Haukeli, waar u afdraait bij de Tipi waar de Lappen hun geweien, mokken rendierhuiden et. aan de toerist proberen te verkopen. Het Setesdal ligt voor u. Een mooie route door een dal met steeds weer andere gezichten. Deze weg verveelt nooit.
Aan deze weg ligt het comfortabele Solvgarden hotel, waar u zult slapen.

dag 9

Enkele kilometers terug op de route van gisteren en dan links af de prachtige Suleskarvegen op. Deze weg gaat pas 21 mei open vanwege de sneeuw. Het is een mooie route door en ruige onbewoonde hoogvlakte. Vlak na het Suleskar Fjellsenter kunt u rechts af voor een retourtje Lysefjord.

Dit is een traject vol bochten en hairpins, waar menig motorrijdershart sneller van gaat kloppen. Terug op de route op de rotonde weg 45 op, wederom een heerlijke route.

Menig toerist op weg naar de kust zal recht door rijden, maar wij trakteren u op een rondje "Highlands" voor u in Egersund aankomt om neer te strijken in het authentieke Grand Hotel.

 

Egersund
IMG_20220624_155648427_HDR

dag 10

Al is het de laatste dag in Noorwegen, wij laten u genieten tot vlak bij de boot van de prachtige kuststreek in zuid Noorwegen. Slingerende wegen, rotspartijen, vergezichten, vissersdorpjes en haventjes wisselen elkaar constant af. Op het eind door een tunnel op de E39, maar dan bent u ook al in de haven.

Inschepen vanaf 15.30 uur. De boot vertrekt om 17.00 uur naar Emden.

dag 11

Na het ontbijt aan boord rest nog het ontschepen in Emden en de terugreis.