13 daagse autoreis 2024

13 daagse autoreis

U ziet gletsjers, watervallen, stroomversnellingen en erg veel natuurschoon, maar ook oude seters, staafkerkjes, Runenstenen en andere cultuuritems. Lees hieronder de beschrijving van dag tot dag voor meer details.

Een mooie combi van rust, ontdekken en genieten.

Op deze rondreis rijdt je maximaal 4 uur per dag (meestal 3 tot 3,5) waardoor je flink wat tijd overhoudt voor fotostops, lunch, picknicks etcetera.

Langs de mooie zuidkust en door de "Highlands", over de Suleskarvegen en via de fjorden naar Lavik. Hier brengt u een bezoek aan een "vergeten"deel van Noorwegen. Een groep eilanden aan de monding van het machtige Sognefjord dat nog niet door de toeristen is ontdekt.

Het Sognefjord, de Sognefjell en de ruige Sjødalsvegen vormen de route naar de Hardangervidda. Afwisselende natuur tot aan de boot in Kristiansand, waar u de nachtboot terug neemt naar Emden.

Reissom 2024

op basis van 2-persoons kamer en hut

vertrekdata 2024; mei en augustus alle even dagen. Juni, juli en september alle oneven dagen.

autorijder * halfpension € 2.495,=
passagier ** halfpension € 1.995,=
korting bestuurder bij vertrek voor 10/06 of na 31/08 € 300,=
korting passagier bij vertrek voor 10/06 of na 31/08 € 100,=
toeslag 1-pers. kamer/hut € 475,=
Holland Norway Lines toeslag variabele opslag bij vollere boot en/of late boeking
*   auto tot 2.10 m. hoog en 5.00 m. lang
** kinderen van 3 tot 12 jaar € 170,00 korting
** kinderen van 12 tot 18 jaar € 126,00 korting

In de reissom inbegrepen

  • 2 x overnachting aan boord in een 2-persoons buitenhut
  • 10 x overnachting in hotel in 2-persoons kamer met douche/wc
  • 12 x ontbijt buffet
  • 12 x drie gangen diner of buffet
  • GPS routes of route op papier
  • GGTO garantiefonds
  • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

  • Binnenlandse ferry’s
  • tol op wegen, bruggen en tunnels

Reisschema van dag tot dag
 

dag 1

De reis start 's avonds in de haven van Kiel. Op de Stenaline heeft u een tweepersoons buitenhut met douche/wc. Kort na het vertrek geniet u van een Scandinavisch buffet inclusief bier, wijn en frisdrank (mits met half pension geboekt is). In ieder geval kunt u gratis een dans en muziekshow in het theater bezoeken. Zo raakt u meteen in de vakantiesfeer.

Noorwegen reizen
14 daagse Noorwegen

dag 2

Niet te vroeg ontbijten, want het ontschepen start pas om 10.45 uur.

De eerste dagtocht in Noorwegen telt 180 km en volgt de gehele dag de zuidkust richting Stavanger. Smalle wegen en doorgaande wegen wisselen elkaar af in een groen heuvellandschap. Schilderachtige kustplaatsjes waar de karakteristieke rode kleur de talrijke bootshuizen sieren. Af en toe enorme vergezichten tussen de eilanden door en dan plots weer op een bosweg in de heuvels.

De rit eindigt in Egersund, waar u overnacht in een authentiek hotel in het centrum. De parkeerplaats is niet direct bij het hotel, maar heeft videobewaking.

dag 3

U rijdt vanuit Egersund meteen de Highlands van Noorwegen in. De smalle asfaltwegen zijn wellicht een uitdaging voor u in de auto, maar het weinige verkeer maakt dat u toch relaxed kunt toeren. Bij een tegenligger is veelal voldoende ruimte in de berm om elkaar te passeren. Met de schapen links en rechts maar ook op de weg, de heidevelden en grasgroene heuvels hebben een enorme gelijkenis met de Schotse heuvellandschappen.

Via de prachtige (bredere) weg 45 door de bergen rijdt u het tweede deel van de route met de Suleskarsvegen die pas rond 20 mei sneeuwvrij gemaakt. Eind mei/begin juni is het een prachtige omgeving. Sneeuw in het landschap en een mooi asfaltlint onder de wielen.

Aan het eind van deze ruige natuurroute is het nog maar een kattensprongetje naar uw hotel in Rysstad,

IMG_3852
20220906_104317

dag 4

Noord door het steeds verrassende Setesdal naar Haukeli. Hier hebben de Sami (Lappen) hun Tipi opgeslagen en verkopen rendiervellen, geweien, koffiemokken en gedroogd vlees.

U volgt de zuidrand van de Hardangervidda. Even na Hara wacht de toeristische Roldalsvegen, een mooie bergroute zonder vrachtverkeer, want die raast verder door de tunnel.  Verderop stopt u uiteraard bij de Latefossen, een brede waterval direct naast de weg, die haar nevels over de weg verspreid.

Het laatste deel van deze 270 km dagrit volgt het Sorfjord en het Eidfjord. Aan het eind van het fjord staat uw hotel Voringfossen.

dag 5

Vanuit Eidfjord maakt u eerst een mooie rit langs het fjord. Daarna volgt de giga hangbrug over het Eidfjord en de mooie rit via het Ulvikfjord en de Espenlandroute. Bij de Skjervsfossen waterval eerst van onderen en later van bovenaf te bekijken (even wandelen vanaf de parkeerplaats). In het centrum van Voss kunt u even de benen strekken, winkels bekijken en een koffiepauze inlassen.

Vanaf Voss volgt u 35 km de E16. Dit is een gewone tweebaansweg met vrij veel tunnels, langs het Bolstadfjord. Samen met dit fjord verlaat u de hoofdweg, om een mooie reis te maken over een smalle weg langs het fjord met prachtige uitzichten.  Op sommige plaatsen moet u ver vooruit kijken of er geen tegenligger komt, want elkaar passeren kan alleen op de speciaal daarvoor aangelegde plaatsen. Maar u heeft geen haast, want de totale route is maar 215 km.

U passeert een mooie dubbele waterval, vlak naast de weg en zult verbaasd staan over de mooie uitkijkjes over het water. Deelnemers in 2023 vonden deze route soms wel spannend, maar erg mooi.

Vanaf Romarheim is het een gewone hoofdweg die u naar de veerpont voert. Wij hebben een omweg van 9 km in de route opgenomen om de lange tunnel te omzeilen vlak voor Masfjorden. U kunt ook gewoon op de E39 blijven

Bij Ytre Oppedal steekt u het Sognefjord over met de veerpont. Vanaf het water ziet u uw hotel al liggen.

overig verkeer
DSC00161

dag 6

Op tijd ontbijten, want vanaf Lavik volgt u 25 km het Sognefjord richting Atlantische Oceaan, waarna het om 09.05 uur veerpont opgaat naar Krakhella. De volgende oversteek is pas om 12.35 uur.

De boot maakt een tussenstop in Rutledal, maar u blijft aan boord. Vanaf 10.10 kunt u starten met de ontdekkingstocht van de eilanden. U rijdt is via de "hoofdweg" naar het uiterste puntje van Ytre Sula (46 km) . De veerpont onderweg is kosteloos. Van daaruit op de terugweg neemt u enkele doodlopende zijweggetjes en uiteindelijk met de gratis veerpont terug naar Sula en Losna.

Om 13.40 of 15.20 uur kunt u terug naar het vasteland, waar u via een andere route van 24 km weer bij uw hotel in Lavik terug komt.

dag 7

U start met een lange rit landinwaarts langs de oevers van het Sognefjord. Eerst een deel op de E39 en vanaf Vadheim over weg 55 naar Hella. Daar blijft u een zijtak van het fjord volgen tot het einde. De weg klimt dan via een mooie bochtige bergweg omhoog. Een heerlijke stuurweg voor de sportieve rijder.

Bovenaan op de pashoogte kan men terugkijken op het afgelegde traject. De weg over de kille ruige Gaularfjellet daalt eerst langzaam waardoor de beplanting hoger wordt, maar stijgt dan weer. Alleen mos en grassen en een enkele berk die niet hoger wordt dan een struik kan in dit klimaat overleven.

Bij het Viksdalswater rechts af stroomopwaarts over de mooie Holsavegen. Het laatste deel gaat over de E39. Op de rotonde ziet u het grote Thon Hotel al staan.

Gaularfjellet
Over de machtige Sognefjell

dag 8

Vanuit het hotel op de rotonde links richting Sogndal. U rijdt langs de zuidrand en in de tunnel onder het grootste gletsjermassief van Europa. Het zijweggetje naar de Boyabreen is dan ook een must, al bent u nog maar net op pad. Om meer te weten te komen kunt u een bezoekje brengen aan het gletsjermuseum van Bøyum, waar de mammoeten u bij de deur al staan op te wachten.

Via wegnummer 5 nadert u Sogndal, een toeristische trekpleister aan het fjord. Aan de andere kant van het centrum draait u de weg 55 op  langs het Lustrafjord.

Vanaf Skjolden klimt de weg snel omhoog de bergen in. Watervallen storten overal naar beneden, terwijl u straks op de hoogste doorgaande weg in Noorwegen rijdt. Eind mei en de eerste helft van juni een sprookjesroute, maar ook in de tweede helft van juni nog erg mooi met de besneeuwde bergen en het ijs in de meren.

De 60 km van Lom naar Otta is een binnen drie kwartier achter de rug. Uw Thon Hotel staat vooraan in het dorp.

dag 9

De dag start met een smalle weg naar Sjoa. Daarna langs de Sjoa rivier en het Heidal staafkerkje naar Randsverk. Aan de oostkant van de Jotunheimen ligt weer een mooie bergroute op u te wachten, die bij skioord Beito weer afdaalt naar Fagernes.

Via de vrij groene Gol hoogvlakte, bekend om de vele elanden, naar Gol en via de hoofdweg naar uw hotel in Geilo.

Obelink 2
Suleskarvegen

dag 10

Vanuit Geilo gaat het direct de hoogvlakte op, langs de talrijke skihotels en appartementen. Verderop bent u weer alleen met de natuur. Na 45 km rijdt u het Imingfjel op, waar u prachtige uitzichten heeft over het stuwmeer en de bergen daarachter.

Na Rjukan passeert u het Vemorksmuseum, bekend van de film "The heroes of the Telemark"met Kirk Douglas.  Een bezoek is zeer de moeite waard.

Langs de zuidrand van de Hardangervidda en dan dwars door de groene bergen van de Telemark bereikt u het Uniken Hotel Morgedal. Hier kunt u gratis gebruik maken van het grote indoor zwembad en de goed uitgeruste sportruimte. Een heerlijke manier om de vermoeienissen van de dag van u af te spoelen.

 

dag 11

De laatste rondrit van deze reis gaat langs enkele langgerekte meren die voor een deel behoren tot het Telemark-kanaal.  De Vrangfoss sluistrap is een bijzondere en fotogenieke bezienswaardigheid. Als u geluk heeft ziet u één van de oude raderboten in de sluis of ergens onderweg.

De rondrit is met 148 km vrij kort. Dit geeft u tijd om iets later te ontbijten en/of in de namiddag van het hotelzwembad gebruik te maken.

Vrangsfoss sluzer
20220907_143709

dag 12

De laatste rit in Noorwegen start langs de oevers van het Nisser meer. U volgt weg 41 nog een hele tijden via wat binnenwegen bereikt u de haven in Kristiansand. De rit is slechts 190 km over vrij vlotte wegen. Dus tijd genoeg voor een stop onderweg.

dag 13

Over deze laatste dag is niet veel te vertellen. Aan boord kunt u in alle rust ontbijten. Rond 09.00 uur wordt u verzocht de hut alvast te ontruimen en plaats te nemen in een lounche.

Tegen 10 uur gaat u van boord en rest nog de thuisreis.

20220905_143914