13 daagse motorreis 2024

13 daagse autoreis

U ziet gletsjers, watervallen, stroomversnellingen en erg veel natuurschoon, maar ook oude seters, staafkerkjes, Runenstenen en andere cultuuritems. Lees hieronder de beschrijving van dag tot dag voor meer details.

Een mooie combi van rust, ontdekken en genieten.

Op deze motorreis rijdt je maximaal 4 uur per dag waardoor je flink wat tijd overhoudt voor fotostops, lunch, picknicks etcetera.

Langs de mooie zuidkust en door de "Highlands", over de Suleskarvegen en via de fjorden naar Lavik. Hier brengt u een bezoek aan een "vergeten"deel van Noorwegen. Een groep eilanden aan de monding van het machtige Sognefjord dat nog niet door de toeristen is ontdekt.

Het Sognefjord, de Sognefjell en de ruige Sjødalsvegen vormen de route naar de Hardangervidda. Afwisselende natuur tot aan de boot in Kristiansand, waar u de nachtboot terug neemt naar Emden.

Reissom 2024

op basis van 2-persoons kamer en hut

vertrekdata 2024; mei en augustus alle oneven dagen. Juni en juli alle even dagen.

motorrijder * halfpension € 2.195,=
passagier ** halfpension € 1.995
korting p.p. bij vertrek voor 10/06 of na 31/08 € 100,=
toeslag 1-pers. kamer/hut € 475,=
Holland Norway Lines toeslag variabele opslag bij vollere boot en/of late boeking
* zijspan € 148,00 extra
** kinderen van 3 tot 12 jaar € 170,00 korting
** kinderen van 12 tot 18 jaar € 126,00 korting

In de reissom inbegrepen

  • 2 x overnachting aan boord in een 2-persoons buitenhut
  • 11 x overnachting in hotel in 2-persoons kamer met douche/wc
  • 13 x ontbijt buffet
  • 11 x drie gangen diner of buffet
  • GPS routes
  • GGTO garantiefonds
  • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

  • Binnenlandse ferry’s
  • tol op wegen, bruggen en tunnels
  • Diners in Molde

Reisschema van dag tot dag
 

dag 1

De reis start  in de namiddag (boot van 17.00 uur) in het Duitse Emden. U heeft u een tweepersoons buitenhut met douche/wc. In de avond geniet u van een Scandinavisch buffet inclusief bier, wijn, frisdrank en water. Ook kunt u gratis een dans en muziekshow in het theater bezoeken en/of een drankje nemen in één van de vele bars. Zo raakt u meteen in de vakantiesfeer.

Noorwegen reizen
De zuidkust

dag 2

Niet te vroeg ontbijten, want het ontschepen start pas om 10.45 uur.

De eerste dagtocht in Noorwegen telt 200 km en volgt de gehele dag de zuidkust richting Stavanger. Smalle wegen door een groen heuvellandschap. Schilderachtige kustplaatsjes waar de karakteristieke rode kleur de talrijke bootshuizen sieren. Af en toe enorme vergezichten tussen de eilanden door en dan plots weer op een bosweg in de heuvels.

De rit eindigt in Egersund, waar u overnacht in een authentiek hotel in het centrum. De parkeerplaats heeft videobewaking.

dag 3

U rijdt vanuit Egersund meteen de Highlands van Noorwegen in. De smalle asfaltwegen met veeroosters, de schapen links en rechts maar ook op de weg, de heidevelden en grasgroene heuvels hebben een enorme gelijkenis met de Schotse heuvellandschappen.

Via de prachtige weg 45 door de bergen rijdt u het tweede deel van de route. Voordat u het tweede deel , de Suleskarsvegen oprijdt, kunt u een schitterende afdaling rijden naar Lysebotn, onderin het fjord. Dezelfde weg omhoog is een feest voor de liefhebbers van stevig stuurwerk. Houdt wel het overige verkeer in de gaten!

De bovengenoemde Suleskarsvegen wordt pas rond 20 mei sneeuwvrij gemaakt. Eind mei/begin juni is het een prachtige omgeving. Sneeuw in het landschap en een mooi asfaltlint onder de wielen.

Aan het eind van deze ruige 290km natuurroute is het nog maar een kattensprongetje naar uw hotel in Rysstad,

P1260389
vikingreizen (107)

dag 4

Noordwaarts door het steeds verrassende Setesdal naar Haukeli. Hier hebben de Sami (Lappen) hun Tipi opgeslagen en verkopen rendiervellen, geweien, koffiemokken en gedroogd vlees.

U volgt de zuidrand van de Hardangervidda. Even na Hara wacht de toeristische Roldalsvegen, een mooie bergroute zonder vrachtverkeer, want die raast verder door de tunnel.  Verderop stopt u uiteraard bij de Latefossen, een brede waterval direct naast de weg, die haar nevels over de weg verspreid.

Het laatste deel van deze 270 km dagrit volgt het Sorfjord en het Eidfjord. Aan het eind van het fjord staat uw hotel Voringfossen.

dag 5

Vanuit Eidfjord rijdt u terug langs het fjord naar de rotonde in de berg. Via de hangbrug naar de overkant om de mooie rit langs het Ulvikfjord en over de Espenlandroute te maken. Doorgaand verkeer neemt de tunnel, dus die bent u kwijt.

U rijdt langs de Skjervsfossen en via wat binnenwegen naar Voss. Tijd voor een koffiestop, want daarna gaat het voor lange tijd over smalle slingerende binnenwegen zonder horeca. Eerst langs een meer en verderop hoger door de bergen. Als u ergens een kleine Joker supermarkt of benzinepomp ziet, grijpt u uw kans om een broodje te scoren.

Wanneer u eindelijk weer uit de "rimboe" komt, volgt u een zijfjord van het Sognefjord. Bij Ytre Oppedal neemt u de veerpont naar Lavik. Vanaf de boot kunt u het hotel met veranda al zien liggen.

20220901_163811
Ytre Sula

dag 6

Op tijd ontbijten, want het is 25 km tot de gratis veerpont die om 09.05 vertrekt naar Krakhella. De volgende oversteek is pas om 12.35 uur.

De boot maakt een tussenstop in Rutledal, maar u blijft aan boord. Vanaf 10.10 uur kunt u starten met de ontdekkingstocht van de eilanden. U rijdt via de "hoofdweg" naar het uiterste puntje van Ytre Sula (46 km) . De veerpont onderweg is kosteloos. Van daaruit op de terugweg neemt u enkele doodlopende zijweggetjes en uiteindelijk met de gratis veerpont terug naar Sula en Losna.

Om 13.40 uur of 15.20 uur kunt u terug naar het vasteland, waar u via een andere route van 24 km weer bij uw hotel in Lavik terug komt.

dag 7

U start met een lange rit landinwaarts langs de oevers van het Sognefjord. Eerst een deel op de E39 en vanaf Vadheim over weg 55 naar Hella. Daar blijft u een zijtak van het fjord volgen tot het einde. De weg klimt dan via een mooie bochtige bergweg omhoog. Een heerlijke stuurweg voor de sportieve rijder.

Bovenaan op de pashoogte kan men terugkijken op het afgelegde traject. De weg over de kille ruige Gaularfjellet daalt eerst langzaam waardoor de beplanting hoger wordt, maar stijgt dan weer. Alleen mos en grassen en een enkele berk die niet hoger wordt dan een struik kan in dit klimaat overleven.

Bij het Viksdalswater rechts af stroomopwaarts over de mooie Holsavegen. Als toetje de stille kant van het Jølstrameer naar het Thon Hotel.

klant 1
motorreis Noorwegen begin juni

dag 8

Vanuit het hotel op de rotonde links richting Sogndal. U rijdt langs de zuidrand en in de tunnel onder het grootste gletsjermassief van Europa. Het zijweggetje naar de Boyabreen is dan ook een must, al bent u nog maar net op pad. Om meer te weten te komen kunt u een bezoekje brengen aan het gletsjermuseum van Bøyum, waar de mammoeten u bij de deur al staan op te wachten.

Via een schilderachtig weggetje nadert u Sogndal, een toeristische trekpleister aan het fjord. Aan de andere kant van het centrum draait u de weg 55 op  langs het Lustrafjord.

Vanaf Skjolden klimt de weg snel omhoog de bergen in. Watervallen storten overal naar beneden, terwijl u straks op de hoogste doorgaande weg in Noorwegen rijdt. Eind mei en de eerste helft van juni een sprookjesroute, maar ook in de tweede helft van juni nog erg mooi met de besneeuwde bergen en het ijs in de meren.

De 60 km van Lom naar Otta is een binnen drie kwartier achter de rug. Uw Thon Hotel staat vooraan in het dorp.

 

dag 9

De dag start met een smalle weg naar Sjoa. Daarna langs de Sjoa rivier en het Heidal staafkerkje naar Randsverk. Aan de oostkant van de Jotunheimen ligt weer een mooie bergroute op u te wachten, die bij skioord Beito weer afdaalt naar Fagernes.

Via de vrij groene Gol hoogvlakte, bekend om de vele elanden, naar Gol en via de hoofdweg naar uw hotel in Geilo.

Obelink 2
rondreis Noorwegen

dag 10

Vanuit Geilo gaat het direct de hoogvlakte op, langs de talrijke skihotels en appartementen. Verderop bent u weer alleen met de natuur. Na 45 km rijdt u het Imingfjel op, waar u prachtige uitzichten heeft over het stuwmeer en de bergen daarachter. Bij Rjukan beklimt u de bergpas langs de Gaustatoppen, gevolgd door een snelle en lange afdaling. Op de E134  is het druk, maar we willen u het staafkerkje van Heddal graag tonen. De Telemark is vakantiegebied van de Noren, maar heeft nauwelijks horeca.  Wel heeft het een heel mooie bosweg en een smalle weg langs een bergmeer met prachtige panorama's.

Het laatste deel via de stille hoofdweg brengt u naar het Uniken Hotel Morgedal. Hier kunt u gratis gebruik maken van het grote indoor zwembad en de goed uitgeruste sportruimte. Een heerlijke manier om de laatste namiddag in Noorwegen te genieten.

dag 11

De laatste rondrit van deze reis gaat langs enkele langgerekte meren die voor een deel behoren tot het Telemark-kanaal.  De Vrangfoss sluistrap is een bijzondere en fotogenieke bezienswaardigheid. Als u geluk heeft ziet u één van de oude raderboten in de sluis of ergens onderweg.

De rondrit is met 148 km vrij kort. Dit geeft u tijd om iets later te ontbijten en/of in de namiddag van het hotelzwembad gebruik te maken.

Telemarkkanaal
Motorreizen

dag 12

De laatste rit in Noorwegen start langs de oevers van het Nisser meer. U volgt weg 41 nog een hele tijd en via enkele binnenwegen bereikt u de haven in Kristiansand. De rit is slechts 190 km over vrij vlotte wegen. Dus tijd genoeg voor een stop onderweg.

dag 13

Over deze laatste dag is niet veel te vertellen. Aan boord kunt u in alle rust ontbijten. Rond 09.00 uur wordt u verzocht de hut alvast te ontruimen en plaats te nemen in een lounche.

Tegen 10 uur gaat u van boord en rest nog de thuisreis.