14 daagse Stavanger

14 dg buitenom

Nieuw concept

Door het wegvallen van de rechtstreekse veerpont naar Noorwegen, moesten we iets nieuws verzinnen. Voor deze reis hebben wij gekozen voor de heenreis via Hirtshals en terug via Stavanger - Hirtshals. Een toerrit door Denemarken en een overnachting in Duitsland is inclusief.

De reis gaat via Zweden en over de Rondane naar Otta. Dan dwars over naar de kust om de Atlantic Road te ontdekken en de Timmelsjoch te beklimmen. Over de machtige Sognefjell en het Aurlandfjell door niemandsland naar Geilo. Via de Hardangervidda en over de Suleskarvegen naar Egersund. Een mooie rit door de Highland naar de avondboot van Stavanger. De volgende ochtend start u vanuit Hirtshals een mooie ontdekkingstocht door Denemarken.  De laatste overnachting is in een gasthaus in Duitsland.

 

Reissom 2024

motorrijder € 2.275,=
passagier € 2.150,=
Toeslag 1 pers. kamer/hut € 590,=

In de reissom inbegrepen

 • 2-pers. buitenhut met douche/wc Stena Line Kiel - Göteborg
 • 2-pers. buitenhut met douche/wc Fjord Line Stavanger - Hirtshals
 • 10 x 2-pers. hotelkamer met douche/wc
 • 13 x ontbijt buffet
 • 9 x drie gangen diner of buffet
 • GPS routes
 • GGTO garantiefonds
 • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

 • 2 x Diner in Molde,
 • Binnenlandse ferry’s
 • tol op wegen bruggen en tunnels
 • Diner aan boord Fjordline
 • Diner in Duitsland

Reisschema van dag tot dag

dag 1

U vaart met de Stena Line om 17.45 uur vanuit Kiel. Een uitgebreid Scandinavisch buffet inclusief wijn, bier, water of sapjes geniet u terwijl de boot op weg gaat naar Göteborg. Met de winkels, een theater en diverse bars is er voldoende afleiding om de avond goed door te brengen. Slapen doet u in een tweepersoons hut met douche/wc.

7-daagse rondreis Noorwegen
halden

dag 2

Om 09.15 legt de boot aan in Zweden.  Om 10 uur rijdt u over binnenwegen, verlost van de stadsdrukte. Via de eilanden Tjörn en Orust, die met enorm hoge bruggen verbonden zijn, komt u op een mooie slingerweg naar Munkedal.  Na Dingle via een slingerweg door de bossen, langs een meer en vervolgens een mooie rit door de landerijen naar Halden in Noorwegen.

dag 3

De eerste 60 km gaat door een glooiend landschap met bossen en landerijen naar Mysen. Verderop een mooie rit lang het Mjøsa meer,het grootste meer in Noorwegen, tot in de schaatsstad Hamar. Uw hotel aan de rand van de voetgangerszone staat in het centrum. De motoren kunnen gratis overnachten op de binnenplaats van het hotel. Het hotel biedt een lichte avondmaaltijd aan van het buffet.

overig verkeer
Balestrand

dag 4

In de ochtend gaat de reis deels over of parallel aan de E6, tot deze de Mjøsa oversteekt. U blijft op een stillere weg het enorme meer volgen tot in Lillehammer. In Lillehammer maakt de route een ommetje langs het Maihaugen openluchtmuseum.

Verder langs de westkant van net meer over een rustige weg. Heuvels worden bergen en de drukte is volledig verdwenen. Bij Tretten steekt u de rivier over, omdat de weg verderop zandweg wordt. De E6 is hier de enige doorgaande asfaltweg. Bij Ringebu verlaat u deze hoofdader van Noorwegen om aan de beklimming van een hoogvlakte te beginnen. De Friisvegen slingert steekt een hooggelegen toendra over die is omringd door bergen.

Op het volgende traject ziet u het natuurpark Rondane voor u liggen. Bij een Gjestegard kunt u iets nuttigen voor u dit natuurpark induikt via de enige verharde weg. Kale bergtoppen sieren het landschap vol heide en rendiermos. De Lundekroa is een prima plek om te pauzeren en de inwendige mens te verzorgen. Hierna daalt u af in een groen landschap terug naar het dal waar de E6 in ligt.

Boerenweggetjes in plaats van de E6 vormen de route naar Otta.

dag 5

Via de hoofdweg naar het dorp Sjoa om daar via een leuk weggetje en over de hangbrug te rijden. De weg langs de wilde rivier de Sjoa brengt u naar de twee kerkjes van Heidal, die zeker een fotostop waard zijn. De mooie bergweg komt uit in Randsverk, waar u rechts afdraait voor evenzo mooie rit naar het Vagameer.

Via het pitoresque Vaga komt u in het Dovredal, waar de E6 ligt. Uiteraard verloopt uw route over de boerenwegen op de berghellingen, waar het uitzicht over het dal een constante genotsfactor is. Even door het drukke maar gezellige centrum van Dombas, vol met restaurants, leuke winkels en benzinepompen.

Na Dombas hebben we nog 20 km binnenwegen, voordat de reis via de hoofdweg verder gaat naar Andalsnes. Langs fjorden, met een veerpont, over een lange brug en door een tunnel  komt u in het gezellige Molde waar uw imposante Seilet hotel staat.

 

Seilet Molde
vikingreizen (48)

dag 6

De rondrit vanuit Molde heeft als attractie de Atlantic Road, met de beroemde kromme brug. Na deze ingenieus aangelegde route rijdt u langs de fjordoevers naar een historisch houten kerkje met schitteren interieur. Via de stad Kristiansund en enkele eilanden voert de route terug naar Molde.

dag 7

Vanuit Molde maakt u een ommetje om een fjord voordat u aankomt bij de berucht Trolstigen. Hoewel de weg enorm verbreed is en bussen elkaar kunnen passeren, blijft het traject vanaf de woeste waterval tot bovenop wel erg spectaculair.

Bovenop de hoogvlakte is het vaak behoorlijk koud, dus snel afdalen en stoppen bij het Gubrandsjuvet, een mooie speling van de natuur.  In Valldal bij het fjord misschien even een lunchpauze nemen, voordat u de pont naar Geiranger neemt.  U moet dan nog wel even over een bergpas en uiteraard stoppen bij de Ørnesvingen parkeerplaats, waar u een mooi uitzicht heeft op het Heirangerfjord en de 7 zusters (watervallen).

De toeristen struikelen over elkaar in Geiranger, dus snel door naar de prachtige weg die daarna volgt. Aan het eind is het nog een kattesprongetje naar uw gerieflijke Grotli Høyfjellhotell.

Trolstigen
motorreis Noorwegen begin juni

dag 8

Vandaag start met een zeer rustige rit over weg 15 naar Lom. Bij de Dønfoss camping sturen we u de parkeerplaats op. Hier kan je te voet tot de rand van de stroomversnelling komen en mooie foto's maken. Wild water is net als vuur, zeer biologerend.

Verderop in Lom staat een grote staafkerk langs de route. Iets verderop bij de rotonde is een goede koffiestop te maken en kam getankt worden. De volgende pomp is ruim 80 km verder.

In de aanloop door het dal vanuit Lom passeert u een paar mooie Seters. Daarna klimt de weg de bergen in tot op de Sognefjell, een hoogvlakte die met name in mei en juni zeer indrukwekkend is. Veertig jaar geleden was deze route nog een lastige zandweg. Nu helaas het domein van campers.

De afdaling naar Skjolden is erg mooi en biedt heerlijke panorama's. Bij Skjolden verlaat u de grote weg. De route naar het Urnes staafkerkje is erg smal maar ook erg mooi om te rijden. Na een bezoek aan het kerkje neemt u de kleine veerpont naar Solvorn. Daarna via het toeristische Sogndal langs het Sognefjord naar uw Fjordhotel in Leikanger.

dag 9

Vanuit Leikanger eerst terug naar Sogndal en door naar Lærdal via een veerpont over het Sognefjord. Daar start een mooie tocht over Aurlandsvegen, een bergpas met in de afdaling de Stegastein. Dit is een spectaculair uitzichtpunt op Aurland en het fjord.

Na een stop in het gezellige Aurland beklimt u een hoogvlakte via een ingenieus stelsel tunnels die als spaghetti door de bergwand kronkelen. Hierna volgt een ontspannen rit over de hoogvlakte, waar de meren bij rustig weer enorme spiegels zijn waarin de bergen zich reflecteren.

Van Hol naar skioord Geilo om daar neer te strijken in het Ustedalen resort.

vikingreizen (107)
Hardangervidda

dag 10

Vanuit Geilo heerlijk sturen de hoogvlakte op, langs de talrijke skihotels en appartementen. Een vlotte hoofdroute zonder echt alternatief. Na 45 km rijdt u het Imingfjel op, waar u prachtige uitzichten heeft over het stuwmeer en de bergen daarachter. Net voorbij Rjukan is het Vestmorkmuseum een bezoek waard. Ook als u niet naar binnengaat, is de rit over de hangbrug een aanrader.

De route langs de Hardangervidda gaat op gegeven moment over "XXL golfkarton". Via Amot en Tokke is de weg bochtig en bosrijk. Daarna volgt een stille rit door een berglandschap met meren, rotsen en vergezichten.  Aan het eind duikt de weg het Setesdal in. Deze volgt u een tijdje zuidwaarts tot het Solvgarden hotel, waar u overnacht.

dag 11

U rijdt vanuit het hotel een stukje terug om dan links af te slaan op de Suleskarvegen. Volgens Noorse motorrijders de mooiste route in zuid Noorwegen. Deze lange weg door een ruig en onbewoond landschap heeft steeds weer iets nieuws te bieden. Wilde waterstromen, spiegelende bergmeren, kale maanlandschappen en een groene afdaling naar Tonstad.

Vanaf de Sirdalsvegen draait u een veredeld fietspad op door een steeds wisselende omgeving. De bergen zijn minder hoog, de wegen smaller en talloze kleine meren sieren het landschap. De rit is kort, dus tijd genoeg om in Egersund de oude binnenstad vol houten huisjes te verkennen.

vikingreizen (19)
Knudaheio ved Undheim

dag 12

Vanuit Egersund reist u via een zeer onlogisch ogende route. Wij laten u de "Highlands" van Noorwegen zien. Groene heuvels zonder bomen maar met gras en bezaaid met keien. Smalle wegen met veeroosters en overal schapen, soms zelfs op de weg.  Omdat dit gebied niet erg groot is, zigzagt de route op weg naar Stavanger.

Na 150 km bent u in het centrum van deze stad met het mooie oude havenkwartier. Omdat u vanavond geen diner heeft aan boord (u komt te laat aan boord), is het handig om in de stad te dineren.

Uiterlijk 17.30 uur verlaat u Stavanger voor de laatste 16 km naar de haven. Het boarden start rond 19.00 uur, waarna u uw hut nog moet opzoeken en lekker opfrissen. Omdat het dinerbuffet al om 19.30 start is deze maaltijd niet in de reis inbegrepen. De kans is groot dat u veel te laat kunt aanschuiven. U kunt uiteraard wel eten in de á la carte brasserie of in het café.

 

dag 13

Op tijd ontbijten. want de boot arriveert om 08.00 uur in Hirtshals. Zo kunt u op tijd beginnen aan de lange ontdekkingsreis door Denemarken. Wij hebben een rit uitgezet naar Duitsland van 390km, 60 km binnendoor, 60 km snelweg, 240 km binnendoor en 30 km snelweg.

Het noorden van Denemarken is flink glooiend en toeren over de smalle binnenwegen is verrassend leuk.  Vanaf Aalborg neemt u een stuk snelweg om kilometers te maken. Dan weer binnendoor via allerlei leuke dorpjes, door bossen en landerijen tot bij Kolding. Deze stad omzeilt u via de snelweg, waarna u deze volgt tot in Duitsland.

De laatste overnachting staat gepland in het Gasthaus Handewitt, een heerlijk adres voor een goede schnitzel.

start Noordkaapreis

dag 14

Eerst nog even genieten van het uitgebreide ontbijtbuffet. De boot legt om 09.15 uur aan. Rest u alleen nog de thuisreis vanuit het Duitse Kiel.