15 of 16 daagse autorondreis

15 daags nieuw 24

De topreis van 2023

Met bijna 100 deelnemers en lovende kritieken mogen wij wel stellen dat de 15-daagse een succes is. In Sogndal was het diner niet inclusief. In het luxe Fjordhotel te Leikanger is het diner op beide dagen in de reissom opgenomen. Het hotel in Norheimsund is vanwege een slechte keuken vervangen door het Vöringfossen Hotel te Eidfjord.

De boottransfer moest door het faillissement van Holland Norway Lines worden omgezet. Voor deze reis hebben wij gekozen voor de heenreis via Hirtshals en terug via Oslo - Kiel of Göteborg - Kiel.

 

Reissom 2024

autorijder* Göteborg - Kiel € 2.550,=
autorijder* Oslo - Kiel € 2.750,=
passagier Göteborg - Kiel € 2.250,=
passagier Oslo - Kiel € 2.445,=
Toeslag 1 pers. kamer/hut € 575,=
extra dag in Lavik € 120,= (éénpersoons toeslag € 20,=)
*   auto tot 2.00 m. hoog en 5.00 m. lang

In de reissom inbegrepen

  • 2-pers. buitenhut met douche/wc Holland Norway Lines
  • 12 x 2-pers. hotelkamer met douche/wc
  • 14 x ontbijt buffet
  • 12 x drie gangen diner of buffet
  • Papieren routes of GPS routes
  • GGTO garantiefonds
  • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

  • 2 x Diner in Molde,
  • Binnenlandse ferry’s
  • tol op wegen bruggen en tunnels

Reisschema van dag tot dag

Skagen Hotel

dag 1

De aanloop naar Hirtshals is lang en zal door de meeste reizigers in twee dagen worden gedaan. De reis start met een hotelovernachting in Hirtshals. Een late aankomst 's avonds is dus geen probleem.

dag 2

U vaart met de Fjordline om 10.00 uur de haven uit voor een rustige overtocht van bijna 4 uur. Om 13.55 let het schip aan en om 14.30 kunt u starten met de rit van 138 km door het Setesdal. Na 12 km bent u uit drukte van de stad en volgt u uw reis over de hoofdweg 9. Deze provinciale weg slingert door het groen, doorkruist af en toe een dorp en passeert regelmatig een meertje.

Vanaf Byglandsfjord volgt u 40 km  de oever van  het gelijknamige meer. Mooie vergezichten op de bergen aan overzijde. Daarna wordt het dal smaller en de weg volgt de rivier de Otra. Uw hotel ligt aan deze weg.

motorreis Noorwegen Rysstad
Latefossen

dag 3

Vanuit het hotel volgt u het mooie Setesdal, waar het landschap steeds veranderd, op weg naar de Hardangervidda. Bij Haukeli staat een Tipi, waar de Lappen hun handelswaar verkopen.

De oude zomerroute noord van Røldal geeft u een indruk van de Noorse binnenwegen rond 1975.  De Låtefossen is een dubbele waterval direct langs de weg. Het water zorgt voor een constante nevel over de straat. Aan de andere kant een wilde rivierstroom. Deze combinatie is zeker een fotostop waard.

Na Odda rijdt u tussen de appelboomgaarden langs het fjord met rechts steile wand van de Hardangervidda. Een rotonde midden in een bergtunnel is de laatste bijzonderheid voor u bij uw Fjordhotel in Eidfjord aankomt.

dag 4

Vandaag rijdt u deels over hoofdwegen. Dit zijn tweebaanswegen met op drukkere plaatsen een middenberm. Na een rustige start langs het fjord en over de hangbrug rijdt u langs het Ulvikfjord. De beklimming naar de Espenlandroute biedt mooie vergezichten. Verderop passeert u de Skjerfossen, eerst van onderaf te zien en verderop (na een korte wandeling) van bovenaf.

In het centrum van Voss kunt u een pauze inlassen. Vanaf daar gaat het eerst door een mooi berglandschap naar het Bolstadfjord, omzoomd door afgeronde beboste bergen. Het daarop volgende Sørfjord heeft steile rotswanden, zoals u vaak op foto's uit Noorwegen ziet. Er volgt een drukker gedeelte omdat de stad Bergen in de buurt ligt. Na de Nordhordlandsbrug en Knarvik is het weer rustiger. De prachtige fjordlandschappen vervelen nooit.

U kunt de E39 volgen tot het hotel, maar wij hebben wat extra (tijdrovende) variatie voor u. Een smalle zeer rustige route langs Austfjord, een veerpontje over het Mastfjord en een rit langs dit fjord. Via een smalle bergweg komt u uiteindelijk weer op de E39 terecht, voor u met de veerpont het hotel bereikt.

dag 5  (bij de 16-daagse reis)

Op tijd ontbijten en een ritje van 24 km plus een gratis veerpont overtocht met tussenstop naar Sula. Zo start u deze extra dag in Lavik. Sula en Ytre Sula zijn twee rotsachtige eilanden waar alleen een paar vissers en schapenhoeders wonen. Vanwege de veerpont van 33n uur kwam er geen toerist.

Prachtige smalle weggetjes met mooie krappe doorgangen en heerlijke uitzichten op zee vormen een fijne uitdaging. Bij de lokale Spar in Solund op Sula kunt u iets voor uw lunch/picknick inslaan. Met een veerpontje (ook gratis) kan je naar Ytre Sula, waar verder niets te koop is.

overig verkeer
Lavik rondrit
Balestrand

dag 5

U start met een lange rit landinwaarts langs de oevers van het Sognefjord. Eerst een deel op de E39 en vanaf Vadheim over weg 55 naar Hella. Daar blijft u een zijtak van het fjord volgen tot het einde. De weg klimt dan via een mooie bochtige bergweg omhoog.

Bovenaan op de pashoogte kan men terugkijken op het afgelegde traject. De weg over de kille ruige Gaularfjellet daalt eerst langzaam waardoor de beplanting hoger wordt, maar stijgt dan weer. Alleen mos en grassen en een enkele berk die niet hoger wordt dan een struik kan in dit klimaat overleven.

Bij het Viksdalswater rechts af stroomopwaarts over de mooie Holsavegen. De hoofdweg langs het Jølstrameer volgt u tot voorbij de rotonde waar uw statige Thon Hotel staat.

dag 6

Via de hoofdweg naar Sandane, dan een sluiproute richting veerpont.  Binnendoor naar Volda langs het gelijknamige fjord. Na Ørsta rijdt u langs een open verbindingswater met de Atlantische oceaan, die u verderop ook ziet liggen. Een tweede veerpont richtin Alesund en dan over een binneweg langs het Storfjord naar Vestnes.

Veerpont 3 van de dag brengt u naar Molde, een gezellige stad met een imposant hotel net buiten de drukte.

Seilet Molde
vikingreizen (48)

dag 7

De rondrit vanuit Molde heeft als attractie de Atlantic Road, met de beroemde kromme brug. Na deze ingenieus aangelegde route rijdt u langs de fjordoevers naar een historisch houten kerkje met schitteren interieur. Via de stad Kristiansund en enkele eilanden voert de route terug naar Molde.

dag 8

Vanuit Molde maakt u een ommetje om een fjord voordat u aankomt bij de berucht Trolstigen. Hoewel de weg enorm verbreed is en bussen elkaar kunnen passeren, blijft het traject vanaf de woeste waterval tot bovenop wel erg spectaculair.

Bovenop de hoogvlakte is het vaak behoorlijk koud, dus snel afdalen en stoppen bij het Gubrandsjuvet, een mooie speling van de natuur.  In Valldal bij het fjord misschien even een lunchpauze nemen, voordat u de pont naar Geiranger neemt.  U moet dan nog wel even over een bergpas en uiteraard stoppen bij de Ørnesvingen parkeerplaats, waar u een mooi uitzicht heeft op het Heirangerfjord en de 7 zusters (watervallen).

De toeristen struikelen over elkaar in Geiranger, dus snel door naar de prachtige weg die daarna volgt. Aan het eind is het nog een kattesprongetje naar uw gerieflijke Grotli Høyfjellhotell.

De beruchte Trostigen
motorreis Noorwegen begin juni

dag 9

Vandaag start met een zeer rustige rit over weg 15 naar Lom. Bij de Dønfoss camping sturen we u de parkeerplaats op. Hier kan je te voet tot de rand van de stroomversnelling komen en mooie foto's maken. Wild water is net als vuur, zeer biologerend.

Verderop in Lom staat een grote staafkerk langs de route. Iets verderop bij de rotonde is een goede koffiestop te maken en kam getankt worden. De volgende pomp is ruim 80 km verder.

In de aanloop door het dal vanuit Lom passeert u een paar mooie Seters. Daarna klimt de weg de bergen in tot op de Sognefjell, een hoogvlakte die met name in mei en juni zeer indrukwekkend is. Veertig jaar geleden was deze route nog een lastige zandweg. Nu helaas het domein van campers.

De afdaling naar Skjolden is erg mooi en biedt heerlijke panorama's. Bij Skjolden verlaat u de grote weg. De route naar het Urnes staafkerkje is erg smal maar ook erg mooi om te rijden. Na een bezoek aan het kerkje neemt u de kleine veerpont naar Solvorn. Daarna via het toeristische Sogndal langs het Sognefjord naar uw Fjordhotel in Leikanger.

dag 10

Vanuit Leikanger kunt u deboot nemen naar Flåm om het tandradbaantje te nemen naar Myrdal. Dezelfde weg terug wellicht te voet en met de boot weer terug naar uw hotel.

Wij liever op de motor zit, kan een rondrit maken van 185 km maken via de Aurlandsvegen en de Stegastein. Terug door de 24,5 km tunnel en langs het zalmmuseum in Laerdal en daarna met de pont over het Sognefjord en via Sogndal naar het hotel.

 

vikingreizen (107)
weg 13 Voss Granvik

dag 11

U gaat met de pont over het fjord, rijdt  een bergpas op met later in de afdaling een serie hairpins langs een waterval. Achter het Oppheimmeer langs en ov er de wonderschone afdaling langs het Stalheim Hotel. Via een tunnelserie naar het toeristische Flåm, waar cruiseschepen duizenden toeristen uitspuwen om het tandradbaantje naar Myrdal te beleven.

Na Aurland krijgt u een serie spaghettitunnels zonder weerga. Af en toe even buiten de berg kijken en dan weer de bochtige tunnel in. Uiteindelijk komt u in een desolaat berglandschap terecht dat 50 jaar geleden nog ontoegankelijk was. De bergmeren fungeren als enorme spiegels die het berglandschap aan de overzijde ook op de kop tonen.

Van Hol naar Geilo over de hoodweg om daar in te checken in het Ustedalen resort.

dag 12

Vanuit Geilo heerlijk sturen de hoogvlakte op, langs de talrijke skihotels en appartementen. Een vlotte hoofdroute zonder echt alternatief. Na 45 km rijdt u het Imingfjel op, waar u prachtige uitzichten heeft over het stuwmeer en de bergen daarachter. Bij Rjukan neemt u de bergroute langs de Gaustatoppen. Een mooie bergpas met een snelle afdaling. De E 134 op en een ommetje via Åmot komt uit bij het mooie Morgedal hotel.

Morgedal
20220912_111220

dag 13

Vanuit Morgedal maakt u een rit door de Telemark. Langgerekte meren in een groene bergwereld en een bijzi=onder sluizencomplex nabij Ulefoss. U rijdt dwars door het stadje Skien, waarna het landschap wijzigt. De smalle binnenwegen banen zich tussen de landerijen door. Heerlijke nochtige trajecten, afgewisseld door af en toe een rechte weg.

In Asgardstrand staat uw hotel tegenover een haventje aan het Oslofjord.

dag 14

Wanneer u terugreist via Oslo, hoeft u slechts 100 km te rijden. Het laatste stuk via de drukke hoofdweg in Oslo. U dient rond 12.00 uur in de haven te zijn om in te checken.

Wanneer u via Göteborg terugreist, heeft u nog een mooie rit voor de boeg. Eerst met de pont over het Oslofjord. In het oude Frederikstad kunt u de sfeer van 100 jaar geleden opsnuiven, voor u de reis hervat via binnenwegen naar Zweden.

In Zweden gaat de route over enkele eilanden voor de Zweedse kust. Enorme bruggen overspannen de tussenliggende wateren. Het laatste deel naar Göteborg verloopt via binnenwegen. Alleen de laatste kilometers zijn wat drukker.

Uiterlijk 16.30 uur dient u in de haven te zijn om in te checken.

Start met Kiel - Göteborg
colorline

dag 15

Eerst nog even genieten van het uitgebreide ontbijtbuffet. De boot legt om 09.15 uur aan. Rest u alleen nog de thuisreis vanuit het Duitse Kiel.