8 daagse Berg en Fjord 2024

start op alle dagen vanaf 17 mei 2024

Berg en Fjord

Afwisselende mooie motorrondreis door zuid Noorwegen.

Deze rondreis kan vanaf half mei tot half september gemaakt worden. De reis start met de nachtboot vanuit Kiel  naar Göteborg in Zweden.  Langs het Eikerenmeer, door heuvellandschap met landerijen en bossen noordwaarts naar het Eggedal.

De heuvels worden bergen met dichte naaldbossen op de helling. Wilde waterstromen langs de weg met onverwacht de eerste grote waterval. Kale bergen geven aan dat u flink omhoog bent gereden. Bij Bromma is een tankstation en een restaurant.

Een lange rit over eenzame wegen hoog door de naaldwouden en vaak vergezeld door een rivier. Heide en rendiermos kleuren de bodem en de meertjes geven mooie vergezichten. Een rit die je moet beleven en eigenlijk slecht kunt beschrijven.

Einddoel is het skioord Geilo.

Reissom 2024

motorrijder * halfpension € 1.675,=
passagier ** halfpension € 1.525,=
toeslag 1-pers. kamer/hut € 335,=

In de reissom inbegrepen

 • 1 x overnachting Stena Line in een 2-persoons buitenhut
 • 1 x overnachting Color Line in een 2-persoons buitenhut
 • 5 x overnachting in hotel in 2-persoons kamer met douche/wc
 • 7 x ontbijt buffet
 • 7 x drie gangen diner of buffet
 • GPS routes
 • GGTO garantiefonds
 • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

 • Ferry Moss - Horten (MC € 10 en auto € 25. Passagiers gratis.
 • tol op wegen, bruggen en tunnels (motoren vrij)
 • veerponten

Reisschema van dag tot dag

dag 1

De reis start  in de namiddag (Stena Line 17.45 uur) in het Duitse Kiel. U slaapt in een tweepersoons buitenhut met douche/wc. In de avond geniet u van een Scandinavisch buffet inclusief bier, wijn, frisdrank en water. Ook kunt u gratis een dans en muziekshow in het theater bezoeken en/of een drankje nemen in één van de vele bars. Zo raakt u meteen in de vakantiesfeer.

 

20220701_Stena_Germanica_29-9
Fredrikstad

dag 2

Vanaf 07.30 uur kunt u aanschuiven aan bij het ontbijtbuffet. Circa 09.45 uur rijdt u aan land om te starten met uw eerste dagtocht.

De stad bent u al snel uit en uw eerste veerpontje over een kanaal is gratis. Er volgt een mooie rit over de eilanden Tjörn en Orust, die verbonden zijn met enorm hoge bruggen. Dan kruist u de E6 voor een rit over binnenwegen naar de Noorse grens. De onbemande grenspost valt nauwelijks op.

Halden is het eerste Noorse stadje waar u door rijdt. In Frederikstad bezoekt u kort het historische stadje met de houten huizen en Charles Dickens sfeer.

In Moss start iedere 30 minuten een 20 minuten overtocht over het Oslofjord. MC kost ca. € 10,00 en een auto tot 6 meter bijna € 25,00 (niet in de reissom inbegrepen)

Aan de overkant is het nog enkele kilometers tot uw Fjordhotel in Asgardstrand.

dag 3

De rit van Askardstrand naar Fevik is een combinatie van smalle binnenwegen langs de kust en landwegen door de heuvelrijke bossen. Een verdere beschrijving kan nog niet gegeven worden omdat de rit nog in detail moet worden uitgewerkt.

Eindpunt is een hotel aan de kust met een strandje voor de deur. Een heerlijke plek voor een avondwandeling.

Fevik hotel
20220913_155028

dag 4

Noord door het steeds verrassende Setesdal naar Haukeli. Hier hebben de Sami (Lappen) hun Tipi opgeslagen en verkopen rendiervellen, geweien, koffiemokken en gedroogd vlees.

U volgt de zuidrand van de Hardangervidda. Even na Hara wacht de toeristische Roldalsvegen, een mooie bergroute zonder vrachtverkeer, want die raast verder door de tunnel.  Verderop stopt u uiteraard bij de Latefossen, een brede waterval direct naast de weg, die haar nevels over de weg verspreid.

Het laatste deel van deze 270 km dagrit volgt het Sorfjord en het Eidfjord. Aan het eind van het fjord staat uw hotel Voringfossen.

dag 5

U rijdt vanuit Egersund meteen de Highlands van Noorwegen in. De smalle asfaltwegen met veeroosters, de schapen links en rechts maar ook op de weg, de heidevelden en grasgroene heuvels hebben een enorme gelijkenis met de Schotse heuvellandschappen.

Via de prachtige weg 45 door de bergen rijdt u het tweede deel van de route. Voordat u het tweede deel , de Suleskarsvegen oprijdt, buigt u af voor een schitterende afdaling op naar Lysebotn, onderin het fjord. Dezelfde weg omhoog is een feest voor de liefhebbers van stevig stuurwerk. Dit extraatje van 64 km. kunt u ook links laten liggen, waardoor de rit naar Rysstad slechts 230 km telt.

De bovengenoemde Suleskarsvegen wordt pas rond 20 mei sneeuwvrij gemaakt. Eind mei/begin juni is het een prachtige omgeving. Sneeuw in het landschap en een mooi asfaltlint onder de wielen.

Aan het eind van deze ruige 290km natuurroute (inclusief het ritje naar Lysebotn) is het nog maar een kattensprongetje naar uw hotel in Rysstad,

Lysebotn
individuele motorreis Noorwegen

Dag 6

Er zijn twee routes beschikbaar, een lange van 322 km en een kortere van 205. In de "omweg" van 117 km volgt u het Lustrafjord via Skjolden en draait u in de beklimming van de Sognefjell rechts af via de tolweg naar Ovre Ardal, mits die al sneeuwvrij is. Vanaf Ardal langs een ander fjord naar Lærdal, waar u via de korte route komt over de weg 5 en de veerpont Mannheller - Fodnes.

Via de prachtige Aurlandvegen omhoog naar een hoogvlakte, dan een afdaling met spectaculair uitzicht op het Aurlandfjord. Na Aurland zijn alleen de spaghettitunnels een uitdaging. De verdere reis naar Geilo moet u alleen opletten dat de snelheid binnen de perken blijft.

Dag 7

Vanuit Geilo heerlijk sturen de hoogvlakte op, langs de talrijke skihotels en appartementen. Een vlotte hoofdroute zonder echt alternatief. Na 45 km rijdt u het Imingfjel op, waar u prachtige uitzichten heeft over het stuwmeer en de bergen daarachter. Bij Rjukan neemt u de bergroute langs de Gaustatoppen. Een mooie bergpas met een snelle afdaling. Op de E134 kunt u tanken en pauzeren voordat u het groene Telemarkgebied inrijdt, waar het woord terrasje of kiosk nog niet is uitgevonden. Wèl hebben ze mooie smalle bochtige asfaltwegen van goede kwaliteit door een bosrijk heuvellandschap met heel veel langgerekte meren. De sluizentrap van Vrangsfoss is even een foto waard. Na een tocht door een mooi niemandsland komt u in het Uniken Hotel Morgedal. Hier kunt u gratis gebruik maken van het grote indoor zwembad en de goed uitgeruste sportruimte. Een heerlijke manier om de vermoeienissen van 300 km motorrijden van u af te spoelen.

 

7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven
Nissedal

Dag 8

De laatste rit in Noorwegen start met een mooie slingerende bosweg. Dan een heuse bergpas vol bochten, gevolgd door een rustige rit langs de oevers van het Nisser meer. U volgt weg 41 nog een hele tijd zuidwaarts. Via een kleine omweg over een smallere weg langs een meer bereikt u de snelweg in Kristiansand. Deze volgt u 4 km tot de haven in Kristiansand. De rit is slechts 210 km over vrij vlotte wegen. Daarom hebben wij de route een stukje door Kristiansand geleid, zodat u daar op een terras in de binnenstad kunt wachten i.p.v. op een kille betonplaat in de haven.

Net als op de heenreis start pas na 15.00 het inschepen van de motoren. De boot vertrekt om 17.00 uur.

Dag 9

Na het ontbijt zit de reis erop. Rond 1030 uur staat u aan wal in Emden, klaar om de thuisreis te beginnen.