9 daagse autoreis Noorwegen 2023

start op alle afvaarten vanuit de Emden

9 daagse autoreis

Afwisselende autorondreis door zuidwest Noorwegen.

Deze rondreis kan pas vanaf eind mei gemaakt worden omdat de Suleskarweg pas op 21 mei open gaat.

De reis start met de nachtboot vanuit Emden rechtstreeks naar Kristiansand in Noorwegen.  Veel natuur op de routes door de bergen, langs bergmeren en fjorden.  Deze reis is speciaal voor autorijders die vooral veel van de omgeving willen zien. U toert langs fjorden en door hooggebergte. Stopt bij watervallen, een gletsjer, staafkerken en rijdt aan de rand van het immense natuurpark Hardangervidda. De terugreis gaat rechtstreeks van Kristiansand in Noorwegen naar de Emden in Duitsland, nabij de Nederlandse grens.

Verderop op deze pagina treft een gedetailleerd beschrijving van dag tot dag aan.

Reissom 2024

autorijder * halfpension € 2.095,=
passagier ** halfpension € 1.595,=
korting bestuurder bij vertrek voor 14/06 of na 31/08 € 300,=
korting passagier bij vertrek voor 14/06 of na 31/08 € 100,=
toeslag 1-pers. kamer/hut € 345,=
Holland Norway Lines toeslag variabele opslag bij vollere boot en/of late boeking
*   auto tot 2.10 m. hoog en 5.00 m. lang
** kinderen van 3 tot 12 jaar € 170,00 korting
** kinderen van 12 tot 18 jaar € 126,00 korting

In de reissom inbegrepen

  • 2 x overnachting aan boord in een 2-persoons buitenhut
  • 6 x overnachting in hotel in 2-persoons kamer met douche/wc
  • 8 x ontbijt buffet
  • 8 x drie gangen diner of buffet
  • GPS routes of route op papier
  • GGTO garantiefonds
  • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

  • Binnenlandse ferry’s
  • tol op wegen, bruggen en tunnels

Reisschema van dag tot dag

dag 1

De reis start  in de namiddag (boot van 17.00 uur) in het Duitse Emden. U heeft u een tweepersoons buitenhut met douche/wc. In de avond geniet u van een Scandinavisch buffet inclusief bier, wijn, frisdrank en water. Ook kunt u gratis een dans en muziekshow in het theater bezoeken en/of een drankje nemen in één van de vele bars. Zo raakt u meteen in de vakantiesfeer.

 

buffet op de boot
De zuidkust

dag 2

Niet te vroeg ontbijten, want het ontschepen start pas om 10.45 uur.

De eerste dagtocht in Noorwegen telt 180 km en volgt de gehele dag de zuidkust richting Stavanger. Smalle wegen en doorgaande wegen wisselen elkaar af in een groen heuvellandschap. Schilderachtige kustplaatsjes waar de karakteristieke rode kleur de talrijke bootshuizen sieren. Af en toe enorme vergezichten tussen de eilanden door en dan plots weer op een bosweg in de heuvels.

De rit eindigt in Egersund, waar u overnacht in een authentiek hotel in het centrum. De parkeerplaats is niet direct bij het hotel, maar heeft videobewaking.

dag 3

U rijdt vanuit Egersund meteen de Highlands van Noorwegen in. De smalle asfaltwegen zijn wellicht een uitdaging voor u in de auto, maar het weinige verkeer maakt dat u toch relaxed kunt toeren. Bij een tegenligger is veelal voldoende ruimte in de berm om elkaar te passeren. Met de schapen links en rechts maar ook op de weg, de heidevelden en grasgroene heuvels hebben een enorme gelijkenis met de Schotse heuvellandschappen.

Via de prachtige (bredere) weg 45 door de bergen rijdt u het tweede deel van de route met de Suleskarsvegen die pas rond 20 mei sneeuwvrij gemaakt. Eind mei/begin juni is het een prachtige omgeving. Sneeuw in het landschap en een mooi asfaltlint onder de wielen.

Aan het eind van deze ruige natuurroute is het nog maar een kattensprongetje naar uw hotel in Rysstad,

Coen 1
8 daagse Noorwegen via de Eemshaven

dag 4

Noordwaarts door het steeds verrassende Setesdal naar Haukeli. Hier hebben de Sami (Lappen) hun Tipi opgeslagen en verkopen rendiervellen, geweien, koffiemokken en gedroogd vlees.

U volgt de zuidrand van de Hardangervidda. Even na Hara wacht de toeristische Roldalsvegen, een mooie bergroute zonder vrachtverkeer, want die raast verder door de tunnel.  Verderop stopt u uiteraard bij de Latefossen, een brede waterval direct naast de weg, die haar nevels over de weg verspreid.

Het laatste deel van deze 270 km dagrit volgt het Sorfjord en het Eidfjord. Aan het eind van het fjord staat uw hotel Voringfossen.

dag 5

Vanuit Eidfjord maakt u eerst een mooie rit langs het fjord. Daarna volgt de giga hangbrug over het Eidfjord en de schilderachtige route via het Ulvikfjord en over de Espenlandroute.

De Skjervsfossen waterval ziet u eerst van onderen en later kunt u deze van bovenaf bekijken (even wandelen vanaf de parkeerplaats). In het centrum van Voss kunt u even de benen strekken, winkels bekijken en een koffiepauze inlassen.

De Tvinnefossen is een toeristische waterval die letterlijk benaderbaar is. Op de hoogvlakte verderop klimt de weg met een paar hairpins een steile bergwand op, vergezeld door een waterval. Aan het einde van de hoogvlakte heeft u prachtige vergezichten over het Sognefjord.

Via het oud Noorse dorpje Vik, vol houten wit geschilderde huizen volgt u het fjord naar Vangsnes, waar u de pont het fjord over naar Hella neemt. Na 12 kilometer arriveert u bij uw Leikanger Fjordhotel.

Gaularfjellet
individuele motorreis Noorwegen

Dag 6

Vanuit het hotel is Sogndal het eerste stadje aan het fjord. Leuk om even een rondje langs de oude winkels te maken en terug langs het nieuwe voetpad aan het fjord, al bent u nog maar net gestart.

Over een hoofdweg komt u aan het eind van een tunnel bij de veerpont over het Sognefjord. Het stadje Lærdal heeft heel mooie oude houten huizen in het centrum en herbergt een zalmmuseum.

De beklimming van het Aurlandfjell is voor menig automobilist een uitdaging. Links ziet u af en toe wild bruisend water, maar parkeren is er lastig. Boven op de hoogvlakte kunt u genieten van enorme bergpanorama's en (in juni) sneeuw.

De afdaling biedt u een spectaculair uitzicht op het Aurlandfjord. Stegastein is als fotoplek met P zeer geschikt. Na Aurland zijn alleen de spaghettitunnels een uitdaging. De verdere reis naar Geilo moet u alleen opletten dat u niet te hard rijdt over de brede weg over de hoogvlakte.

Dag 7

Vanuit Geilo de hoogvlakte op, langs de talrijke skihotels en appartementen. Een vlotte hoofdroute die u verlaat na 45 km. Dan het Imingfjel op, waar u prachtige uitzichten heeft over het stuwmeer en de bergen daarachter. Op de afdaling rijdt u steeds langs een rivier vol rode rotsen. Op enkele plaatseen kunt u picknicken op de rotsen in de rivier.

Na Rjukan passeert u het Vemorksmuseum, bekend van de film "The heroes of the Telemark"met Kirk Douglas.  Een bezoek is zeer de moeite waard.

Langs de zuidrand van de Hardangervidda en dan dwars door de groene bergen van de Telemark bereikt u het Uniken Hotel Morgedal. Hier kunt u gratis gebruik maken van het grote indoor zwembad en de goed uitgeruste sportruimte. Een heerlijke manier om de vermoeienissen van de dag van u af te spoelen.

 

7-daagse Noorwegen rondreis via de Eemshaven
Nissedal

Dag 8

De laatste rit in Noorwegen start met een doorgaande hoofdweg. mooie slingerende bosweg. Dan een heuse bergpas vol bochten, gevolgd door een rustige rit langs de oevers van het Nisser meer. U volgt weg 41 nog een hele tijd zuidwaarts, tot deze op de E18 stuit. Het is dan nog 8 km autoweg tot de haven in Kristiansand.

Om 15.00 start het inschepen. De boot vertrekt om 17.00 uur.

Dag 9

Na het ontbijt zit de reis erop. Rond 1030 uur staat u aan wal in Emden, klaar om de thuisreis te beginnen.