9 daagse zuidwest Noorwegen

9-daagse 2023

Korte dagtochten, gevarieerde goede hotels

Op deze 9 daagse reis slaapt u iedere nacht ergens anders. Met routes rond 200 km, heeft u voldoende tijd voor een picknick en een stop bij de bezienswaardigheden.

U start met de overtocht Eemshaven - Kristiansand. Na het uitschepen tegen 10.00 uur maakt u een 200 km toertocht langs de zuidkust richting Stavanger. In Egersund boeken wij een authentiek Noors hotel in het centrum van de stad. De parkeerplaats heeft videobewaking. De tweede dag start met een bijzonder landschap. U waant zich in de Schotse hooglanden. Daarna volgt een mooie bergrit naar Rysstad.

De rest van de reis is doorspekt met bergetappes, fjorden, watervallen en boeiende landschappen. Lees verderop in "van dag tot dag" de volledige reisbeschrijving.

Reissom 2023

op basis van 2-persoons kamer en hut

Toeslag HN Lines In hoogseizoen (vanaf 7/07) en bij bijna volgeboekte boot. Vraag deze aan wanneer uw reisdatum bekend is.
motorrijder * met halfpension € 1.595,=
autorijder *** met halfpension € 1.595,=
passagier ** met halfpension € 1.395,=
toeslag 1-pers. kamer/hut € 345,=
* zijspan of aanhanger op aanvraag
** kinderen op aanvraag
*** auto tot 1.95 hoog en 4.70 lang

In de reissom inbegrepen

  • 2 x 2-persoons buitenhut met douche/wc
  • 6 x 2-persoons kamer met douche/wc
  • 8 x ontbijt buffet
  • 8 x drie gangen diner of buffet
  • GPS routes
  • 7,50 premie GGTO garantiefonds
  • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

  • Binnenlandse ferry’s
  • tol op wegen, bruggen en tunnels

Reisschema van dag tot dag  wordt gewijzigd!

dag 1 

De reis start vanuit de Eemshaven (vertrek 15.30 uur) rechtstreeks naar Kristiansand in Noorwegen. In de middag genieten van een drankje op het zonnedek, 's Avonds na het dinerbuffet even shoppen, een show bekijken en/of in een bar genieten van live muziek. Er is genoeg te beleven voor u uw bed in duikt.

dag 2

Na het ontbijt over de railing hangen om het schip de haven in te zien laveren. Ook kunt u aan boord nog winkelen en lunchen. Rond 10.00 uur uitschepen en beginnen met een mooie rit langs de zuidkust. De smalle weg loopt soms door een bebost heuvellandschap en verder langs de kust met de talrijke eilanden, de rode bootshuizen en witte dorpjes.
Na circa 200 km bent u in Egersund, waar uw authentieke hotel zich bevind, midden in het centrum. De parkeerplaats heeft videobewaking.

dag 3

Vanuit Egersund begint u de dag met een ritje door de Highlands van Noorwegen. Kale bergen, smalle wegen, veeroosters en schapen op de weg. Daarna volgt een prachtige bergroute, waarvan het tweede deel pas eind mei open gaat. Volgens de Noren de mooiste motorroute van zuid Noorwegen. Volgens een autorijdende deelnemer van  2022 een vrij saai landschap. Hieruit blijkt maar weer dat je van natuur moet houden als je naar Noorwegen gaat.

U slaapt in Rysstad in een traditioneel hotel aan de rivier.

dag 4

Vanuit Rysstad rijdt u door het mooie Setesdal, dat soms smal, dan weer breed is en omringd door bergen. In Haukeli gaat u bij de Tipi's waar de Lappen hun souvenirs verkopen links af. U rijdt langs de zuidrand de Hardangervidda op. Even na Hara volgt een mooie oude bergweg, mits deze al sneeuwvrij is. Anders blijft u de hoofdweg door de tunnel volgen.

De Latefossen is een brede waterval direct langs de weg, die het water verstuift over de weg heen. Voor een paar mooie foto's stopt u hier gegarandeerd.  Vanaf Odda rijdt u langs het Sorfjord met de oever vol appelboomgaarden. Verderop mondt dit fjord uit in het Eidfjord. Aan het einde van dit fjord staat uw hotel aan het water. Uw kamer heeft geen fjordzicht, omdat u dan wellicht tegen een aangemeerd cruiseschip zou kijken.

dag 5

Eerst een stuk terug langs het fjord, om dan over een enorme hangbrug tussen twee bergwanden het Eidfjord over te steken. De rit langs het Ulvikfjord is schilderachtig mooi, evenals de daarop volgende Espenlandroute.

De Skjervfossen is een waterval die u eerst van onderaf bekijkt en verderop van boven. De route gaat door het centrum van Voss, opdat u ook eens een terrasje tegenkomt.

Na Vinje rijdt u over een naamloze bergpas met een mooie afdaling bij Vik. De veerpont Vangsnes - Hella zet u over het Sognefjord, die u oostwaarts blijft volgen tot in het gezellige stadje Sogndal. Hier overnacht u in het Hofslund Fjordhotel.

dag 6

Na een rustige aanloop inclusief veerpont, bereikt u de prachtige weg over het Aurlandfjell. Werkelijk iedere kilometer van deze weg is de moeite waard. Een mooie smalle beklimming langs een wilde rivier vol watervallen, een boeiende hoogvlakte met enorme vergezichten en tot slot een afdaling met adembenemende panorama's op het fjord.

In het gezellige Aurland kun je een koffiestop inplannen bij de bakkerij voor de brug, voordat u weg 50 opdraait over een enorme hoogvlakte.  Via een wirwar aan bochtige tunnels bereikt u deze vlakte, waar bij rustig weer, de bergmeren enorme spiegels vormen en het gebergte weerkaatsen.

Via Hol bereikt u skioord Geilo, waar u slaapt in het Ustedalen resort.

dag 7

Vanuit Geilo rijdt u de groene hoogvlakte op door het skigebied van Ulvdal. Verderop is de bebouwing verdwenen en kunt u genieten van de mooie vergezichten over de bergtoppen vol struikgewas en mossen. Het daaropvolgende Imingfjell is een stuk ruiger. Vooral langs het stuwmeer kunt u genieten van de besneeuwde bergen aan overzijde.

Door de Tessungdalen saalt u af langs een rivier vol bijzondere rotsformaties. Op een enkele plek kunt u midden in de rivier picknicken op de rotsen. Voorbij Rjukan is het Vemorksmuseum. De rit naar de voordeur is de moeite waard vanwege de hangbrug.

De laatste kilometers naar uw hotel in Morgedal zijn rustgevend. In het hotel wacht een mooi overdekt zwembad en een fitnessruimte voor de liefhebbers.

 

dag 8

Via het Lustrafjord en de beklimming van de Sognefjell, komt u bij Turtagroo. Rechts af rijdt u een tolweg op die af en toe zicht biedt op het enorme gletsjermassief. Via een bergpas door een ruig landschap bereikt u wellicht de spannendste afdaling die u ooit gemaakt heeft. Steil, smal en via talloze haarspeldbochten komt u in Øvra Ardal, van waaruit u het fjord volgt naar Lærdal.

De Aurlandveien is een bergpas met een smalle groene beklimming langs een bruisend riviertje vol stroomversnellingen. Bovenop de kale vlakte heeft u mooie vergezichten op de omliggende bergruggen. In de afdaling wordt u vrij onverwacht verrast met adembenemende uitzichten op het Aurlandsfjord.

Via het toeristische Flåm en een weg met vreselijk veel tunnels komt u bij het mooie uitstapje Stalheim. Verderop ziet u de Tvindefossen, een dubbele waterval waar u zelfs een stuk tegenop kunt klimmen. Na Voss rijdt u over de mooie Espelandsvegen naar uw hotel aan de fjordoever in Ulvik.

dag 9

Langs het Ulvikfjord en Eidfjord komt u in een tunnel met rotonde, die u driekwart neemt. Uit de berg rijdt u een enorme hangbrug op over het Eidfjord. Aan de overzijde neemt u de gehele rotonde in de berg en rijdt u terug over de hangbrug. Na een mooie rit langs het Granvinfjord neemt u de veerpont naar Utne.

Bij helder weer schijnt de zon aan deze zijde van het fjord. Vlak bij Skare zorgt de Låtefossen voor spektakel door het stuifwater dat over de rijweg nevelt.  Verder in de route is een oude bergweg  één van de hoogtepunten van de dag.

De weg langs de Hardangervidda en door het Setesdal zijn wonderschoon om te rijden. In Rysstad slaapt u in het karakteristieke Sølvgarden Hotel.

dag 10

In het zuiden van Noorwegen ligt een desolaat gebied met een zeer eigen gezicht. Ruige rotspartijden, kleine watertjes en een slingerende asfaltweg die u tot aan de kust brengt.  Vissersdorpen vol rode bootshuizen vaak beschut gelegen in een baai. Eindpunt van deze verrassende rit is het moderne Havhotel in Spangereid. Het diner is deze avond niet inbegrepen. U kunt a la carte eten in het hotel.

 

 

dag 11

De boot van Holland Norway Lines vertrekt pas om 15.00 uur. Daarom hebben we nog een mooie lus door het binnenland gemaakt van 138 km. U kunt uiteraard ook gewoon de kustweg volgen wanneer u eerder in Kristiansand wilt zijn om daar rond te kijken.

De comfortabele nachtboot brengt u rechtstreeks terug naar Nederland. 's Avonds ontspannen dineren aan boord en ook in de ochtend na het ontbijt stapt u rond 09.30 uur van boord in de Eemshaven. Binnen 40 km bereikt u de snelweg om het laatste deel naar huis af te leggen.

dag 12

Na het ontbijt zit deze reis erop. Voor u resteert alleen nog de thuisreis.