9 daagse zuidwest Noorwegen

9-daagse 2023

Korte dagtochten, gevarieerde goede hotels

Op deze 9 daagse reis slaapt u iedere nacht ergens anders. Met routes rond 200 km, heeft u voldoende tijd voor een picknick en een stop bij de bezienswaardigheden.

U start met de overtocht Eemshaven - Kristiansand. Na het uitschepen tegen 10.00 uur maakt u een 200 km toertocht langs de zuidkust richting Stavanger. In Egersund boeken wij een authentiek Noors hotel in het centrum van de stad. De parkeerplaats heeft videobewaking. De tweede dag start met een bijzonder landschap. U waant zich in de Schotse hooglanden. Daarna volgt een mooie bergrit naar Rysstad.

De rest van de reis is doorspekt met bergetappes, fjorden, watervallen en boeiende landschappen. Lees verderop in "van dag tot dag" de volledige reisbeschrijving.

Reissom 2023

op basis van 2-persoons kamer en hut

motorrijder * met halfpension € 1.595,=
autorijder *** met halfpension € 1.595,=
passagier ** met halfpension € 1.395,=
toeslag 1-pers. kamer/hut € 345,=
* zijspan of aanhanger op aanvraag
** kinderen op aanvraag
*** auto tot 1.95 hoog en 4.70 lang

In de reissom inbegrepen

  • 2 x 2-persoons buitenhut met douche/wc
  • 6 x 2-persoons kamer met douche/wc
  • 8 x ontbijt buffet
  • 8 x drie gangen diner of buffet
  • GPS routes
  • 7,50 premie GGTO garantiefonds
  • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

  • Binnenlandse ferry’s
  • tol op wegen, bruggen en tunnels

Reisschema van dag tot dag  wordt gewijzigd!

dag 1 

De reis start vanuit de Eemshaven (vertrek 15.30 uur) rechtstreeks naar Kristiansand in Noorwegen. In de middag genieten van een drankje op het zonnedek, 's Avonds na het dinerbuffet even shoppen, een show bekijken en/of in een bar genieten van live muziek. Er is genoeg te beleven voor u uw bed in duikt.

dag 2

Na het ontbijt over de railing hangen om het schip de haven in te zien laveren. Ook kunt u aan boord nog winkelen en lunchen. Rond 10.00 uur uitschepen en beginnen met een mooie rit langs de zuidkust. De smalle weg loopt soms door een bebost heuvellandschap en verder langs de kust met de talrijke eilanden, de rode bootshuizen en witte dorpjes.
Na circa 200 km bent u in Egersund, waar uw authentieke hotel zich bevind, midden in het centrum. De parkeerplaats heeft videobewaking.

dag 3

Vanuit Egersund begint u de dag met een ritje door de Highlands van Noorwegen. Kale bergen, smalle wegen, veeroosters en schapen op de weg. Daarna volgt een prachtige bergroute, waarvan het tweede deel pas eind mei open gaat. Volgens de Noren de mooiste motorroute van zuid Noorwegen. Volgens een autorijdende deelnemer van  2022 een vrij saai landschap. Hieruit blijkt maar weer dat je van natuur moet houden als je naar Noorwegen gaat.

U slaapt in Rysstad in een traditioneel hotel aan de rivier.

dag 4

Een boeiende rit van 297 km. Eerst door een breed dal en later langs meren en fjorden. Verderop gaat het flink de bergen in en bezoekt u Videseter, waar u boven een woeste bergstroom kunt staan. Dan volgt de prachtige adelaarsweg via het Geirangerfjord en over de Trolstigen. In de namiddag toert u langs fjorden nabij de oceaan. In het gezellige stadje Molde ligt uw hotel aan het water in het centrum.

dag 5

Het hoogtepunt van deze dagtocht ligt in de ochtend. U rijdt over de Atlantic Road, een bijzondere kustweg vol bruggen en dammen. Daarna volgt een rit over tal van grotere eilanden met een afwisseling aan panorama's.

Via het langgerekte Vinjefjord en een route door de heuvels bereikt u Surnadal, waar u intrek neemt in het nieuwe Thon hotel.

dag 6

Van Surnadal naar Furugrenda neemt u afscheid van de kuststreek. Een ontspannen rit richting de E6 en daarna de ruige Dovrefjell op. Met enig geluk kunt u op deze hoogvlakte   muskusossen spotten. In ieder geval ziet u de prachtige stationsgebouwtjes langs de route.

Vanaf Dombas rijdt u de parallelwegen langs de E6. De stille bergweggetjes langs boeren hoeves bieden een mooi uitzicht op de drukkere verkeersader onder in het dal.

In Sel ligt het Jørundgard Mittelaldersenter, een klein openluchtmuseum met 16 huizen uit vervlogen tijden. Iets verder ligt Otta, een levendig stadje waar u slaapt in het Otta Thon hotel.

dag 7

Een pitoresque weggetje langs mooie boerderijen leidt naar Sjoa, waar een rit langs de rivier start. Stroomversnellingen en de Heidal staafkerk zijn leuke fotostops.

In Lom draait u de Sognefjel op, waar u een uitstapje maakt naar de Galdhøpiggen. Dit is met bijna 2500 meter de hoogste berg in Noorwegen. De rit over de Sognefjell is vooral in juni erg mooi, omdat de gletsjers en ijsmeren dan nog in volle pracht te zien zijn.

Bij Skjolden rijdt u een smal weggetje op langs de stille kant van het fjord. Aan het einde staat de Urnes staafkerk, oudste houten kerkje van Noorwegen. Met de veerpont steekt u over naar de hoofdweg en bereikt u uw hotel in Sogndal. Het diner is deze avond niet in de reissom inbegrepen.

 

 

dag 8

Via het Lustrafjord en de beklimming van de Sognefjell, komt u bij Turtagroo. Rechts af rijdt u een tolweg op die af en toe zicht biedt op het enorme gletsjermassief. Via een bergpas door een ruig landschap bereikt u wellicht de spannendste afdaling die u ooit gemaakt heeft. Steil, smal en via talloze haarspeldbochten komt u in Øvra Ardal, van waaruit u het fjord volgt naar Lærdal.

De Aurlandveien is een bergpas met een smalle groene beklimming langs een bruisend riviertje vol stroomversnellingen. Bovenop de kale vlakte heeft u mooie vergezichten op de omliggende bergruggen. In de afdaling wordt u vrij onverwacht verrast met adembenemende uitzichten op het Aurlandsfjord.

Via het toeristische Flåm en een weg met vreselijk veel tunnels komt u bij het mooie uitstapje Stalheim. Verderop ziet u de Tvindefossen, een dubbele waterval waar u zelfs een stuk tegenop kunt klimmen. Na Voss rijdt u over de mooie Espelandsvegen naar uw hotel aan de fjordoever in Ulvik.

dag 9

Langs het Ulvikfjord en Eidfjord komt u in een tunnel met rotonde, die u driekwart neemt. Uit de berg rijdt u een enorme hangbrug op over het Eidfjord. Aan de overzijde neemt u de gehele rotonde in de berg en rijdt u terug over de hangbrug. Na een mooie rit langs het Granvinfjord neemt u de veerpont naar Utne.

Bij helder weer schijnt de zon aan deze zijde van het fjord. Vlak bij Skare zorgt de Låtefossen voor spektakel door het stuifwater dat over de rijweg nevelt.  Verder in de route is een oude bergweg  één van de hoogtepunten van de dag.

De weg langs de Hardangervidda en door het Setesdal zijn wonderschoon om te rijden. In Rysstad slaapt u in het karakteristieke Sølvgarden Hotel.

dag 10

In het zuiden van Noorwegen ligt een desolaat gebied met een zeer eigen gezicht. Ruige rotspartijden, kleine watertjes en een slingerende asfaltweg die u tot aan de kust brengt.  Vissersdorpen vol rode bootshuizen vaak beschut gelegen in een baai. Eindpunt van deze verrassende rit is het moderne Havhotel in Spangereid. Het diner is deze avond niet inbegrepen. U kunt a la carte eten in het hotel.

 

 

dag 11

De boot van Holland Norway Lines vertrekt pas om 15.00 uur. Daarom hebben we nog een mooie lus door het binnenland gemaakt van 138 km. U kunt uiteraard ook gewoon de kustweg volgen wanneer u eerder in Kristiansand wilt zijn om daar rond te kijken.

De comfortabele nachtboot brengt u rechtstreeks terug naar Nederland. 's Avonds ontspannen dineren aan boord en ook in de ochtend na het ontbijt stapt u rond 09.30 uur van boord in de Eemshaven. Binnen 40 km bereikt u de snelweg om het laatste deel naar huis af te leggen.

dag 12

Na het ontbijt zit deze reis erop. Voor u resteert alleen nog de thuisreis.