9 daagse zuidwest Noorwegen

9-daagse 2023

Korte dagtochten, gevarieerde goede hotels

Op deze 9 daagse reis slaapt u iedere nacht ergens anders. Met routes rond 200 km, heeft u voldoende tijd voor een picknick en een stop bij de bezienswaardigheden.

U start met de overtocht Cuxhaven - Kristiansand of Emden - Kristiansand (vanaf 1/06). Na het uitschepen tegen 10.00 uur maakt u een 200 km toertocht langs de zuidkust richting Stavanger. In Egersund boeken wij een authentiek Noors hotel in het centrum van de stad. De parkeerplaats heeft videobewaking. De tweede dag start met een bijzonder landschap. U waant zich in de Schotse hooglanden. Daarna volgt een mooie bergrit naar Rysstad.

De rest van de reis is doorspekt met bergetappes, fjorden, watervallen en boeiende landschappen. Lees verderop in "van dag tot dag" de volledige reisbeschrijving.

Reissom 2023

op basis van 2-persoons kamer en hut

Toeslag HN Lines tot € 50,= p.p. afhankelijk van reisdatum en hoe vol de boot is
motorrijder * met halfpension € 1.750,=
autorijder *** met halfpension € 1.850,=
passagier ** met halfpension € 1.595,=
toeslag 1-pers. kamer/hut € 345,=
* zijspan of aanhanger op aanvraag
** kinderen op aanvraag
*** auto tot 1.95 hoog en 4.70 lang

In de reissom inbegrepen

  • 2 x 2-persoons buitenhut met douche/wc
  • 6 x 2-persoons kamer met douche/wc
  • 8 x ontbijt buffet
  • 8 x drie gangen diner of buffet
  • GPS routes
  • 7,50 premie GGTO garantiefonds
  • alle boekingskosten

NIET in de reissom inbegrepen

  • Binnenlandse ferry’s
  • tol op wegen, bruggen en tunnels

Reisschema van dag tot dag  wordt gewijzigd!

dag 1 

De reis start vanuit Cuxhaven of Emden(vanaf 1/6) rechtstreeks naar Kristiansand in Noorwegen. In de namiddag genieten van een drankje op het zonnedek, 's Avonds na het dinerbuffet even shoppen, een show bekijken en/of in een bar genieten van live muziek. Er is genoeg te beleven voor u uw bed in duikt.

dag 2

Na het ontbijt over de railing hangen om het schip de haven in te zien laveren. Ook kunt u aan boord nog winkelen en lunchen. Rond 10.00 uur uitschepen en beginnen met een mooie rit langs de zuidkust. De smalle weg loopt soms door een bebost heuvellandschap en verder langs de kust met de talrijke eilanden, de rode bootshuizen en witte dorpjes.
Na circa 200 km bent u in Egersund, waar uw authentieke hotel zich bevind, midden in het centrum. De parkeerplaats heeft videobewaking.

dag 3

Vanuit Egersund begint u de dag met een ritje door de Highlands van Noorwegen. Kale bergen, smalle wegen, veeroosters en schapen op de weg. Daarna volgt een prachtige bergroute, waarvan het tweede deel pas eind mei open gaat. Volgens de Noren de mooiste motorroute van zuid Noorwegen. Volgens een autorijdende deelnemer van  2022 een vrij saai landschap. Hieruit blijkt maar weer dat je van natuur moet houden als je naar Noorwegen gaat.

U slaapt in Rysstad in een traditioneel hotel aan de rivier.

dag 4

Vanuit Rysstad rijdt u door het mooie Setesdal, dat soms smal, dan weer breed is en omringd door bergen. In Haukeli gaat u bij de Tipi's waar de Lappen hun souvenirs verkopen links af. U rijdt langs de zuidrand de Hardangervidda op. Even na Hara volgt een mooie oude bergweg, mits deze al sneeuwvrij is. Anders blijft u de hoofdweg door de tunnel volgen.

De Latefossen is een brede waterval direct langs de weg, die het water verstuift over de weg heen. Voor een paar mooie foto's stopt u hier gegarandeerd.  Vanaf Odda rijdt u langs het Sorfjord met de oever vol appelboomgaarden. Verderop mondt dit fjord uit in het Eidfjord. Aan het einde van dit fjord staat uw hotel aan het water. Uw kamer heeft geen fjordzicht, omdat u dan wellicht tegen een aangemeerd cruiseschip zou kijken.

dag 5

Eerst een stuk terug langs het fjord, om dan over een enorme hangbrug tussen twee bergwanden het Eidfjord over te steken. De rit langs het Ulvikfjord is schilderachtig mooi, evenals de daarop volgende Espenlandroute.

De Skjervfossen is een waterval die u eerst van onderaf bekijkt en verderop van boven. De route gaat door het centrum van Voss, opdat u ook eens een terrasje tegenkomt.

Na Vinje rijdt u over een naamloze bergpas met een mooie afdaling bij Vik. De veerpont Vangsnes - Hella zet u over het Sognefjord, die u oostwaarts blijft volgen tot in het gezellige stadje Sogndal. Hier overnacht u in het Hofslund Fjordhotel.

dag 6

Na een rustige aanloop inclusief veerpont, bereikt u de prachtige weg over het Aurlandfjell. Werkelijk iedere kilometer van deze weg is de moeite waard. Een mooie smalle beklimming langs een wilde rivier vol watervallen, een boeiende hoogvlakte met enorme vergezichten en tot slot een afdaling met adembenemende panorama's op het fjord.

In het gezellige Aurland kun je een koffiestop inplannen bij de bakkerij voor de brug, voordat u weg 50 opdraait over een enorme hoogvlakte.  Via een wirwar aan bochtige tunnels bereikt u deze vlakte, waar bij rustig weer, de bergmeren enorme spiegels vormen en het gebergte weerkaatsen.

Via Hol bereikt u skioord Geilo, waar u slaapt in het Ustedalen resort.

dag 7

Vanuit Geilo rijdt u de groene hoogvlakte op door het skigebied van Ulvdal. Verderop is de bebouwing verdwenen en kunt u genieten van de mooie vergezichten over de bergtoppen vol struikgewas en mossen. Het daaropvolgende Imingfjell is een stuk ruiger. Vooral langs het stuwmeer kunt u genieten van de besneeuwde bergen aan overzijde.

Door de Tessungdalen saalt u af langs een rivier vol bijzondere rotsformaties. Op een enkele plek kunt u midden in de rivier picknicken op de rotsen. Voorbij Rjukan is het Vemorksmuseum. De rit naar de voordeur is de moeite waard vanwege de hangbrug.

De laatste kilometers naar uw hotel in Morgedal zijn rustgevend. In het hotel wacht een mooi overdekt zwembad en een fitnessruimte voor de liefhebbers.

 

dag 8

De laatste rit in Noorwegen start langs de oevers van het Nisser meer. U volgt weg 41 nog een hele tijden via wat binnenwegen bereikt u de haven in Kristiansand. De rit is slechts 200 km over vrij vlotte wegen. Dus tijd genoeg voor een stop onderweg.

 

dag 9

Na het ontbijt zit deze reis erop. Voor u resteert alleen nog de thuisreis.